FCS: Najuspešniji domaći filmovi u 2020. godini

25.12.2020

12:31 >> 16:34

0

Uprkos otežanom radu celokupne kinematografije tokom proteklih meseci, nekoliko ostvarenja uspelo je da svoj kvalitet prikaže na mnogobrojnim festivalima u ze

FCS: Najuspešniji domaći filmovi u 2020. godini
Copyright Pixabay

I pored teškoća koje su doneli izazovi pandemije, Filmski centar Srbije je tokom 2020. zabeležio brojne uspehe i postao jedna od malobrojnih institucija u Srbiji koja je sprovela u delo sve planirane konkurse, a uz to i jedini fillmski centar u okruženju koji je uspeo da realizuje planirano, sa minimalnim umanjenjem budžeta.

– Uspeli smo da obezbedimo svim stvaraocima i filmskim radnicima mogućnost planiranja i kreiranja svojih filmova. Smatram to zaista velikim uspehom. Mnoge porodice vezane za kreativnu industriju i film moći će bezbrižnije da očekuju naredne, nadamo se mirnije, godine. Moram istaći da je FCS uz izuzetne napore svih zaposlenih i Upravnog odbora sproveo sve konkurse koji su bili planirani za 2020. i to povećavši obim ulaganja u kvalitet i kvantitet domaće proizvodnje. Po tome smo jedna od retkih Institucija u ovom delu Evrope.  FCS je bio otvoren sve vreme prvog i drugog talasa pandemije, i prvi pokrenuo i predlagao rešenja Vladi i ministarstvima za pomoć svim sektorima umetničkog stvaralaštva – kazao je Gordan Matić, koji je od jula 2019. na čelu FCS.

Sumirajući rad tokom 2020. godine izdvojili su nekoliko filmova koje su podržali, a koji su ostvarili najviše uspeha:

 „Otac“ Srdana Golubovića je prikazan u okviru „Panorame“, zvaničnog programa 70. izdanja Berlinskog filmskog festivala, tom prilikom osvojivši čak dve nagrade. Takođe, ovo ostvarenje nizalo je uspehe i na mnogim drugim domaćim i stranim festivalima, a glavni glumac Goran Bogdan bio je nominovan i za “Evropskog Oskara”.

Promo / Maja Madić

„Oaza“ Ivana Ikića prikazana je i nagrađena na 77. Venecijanskom filmskom festivalu: Ikićevoj režiji je, kao najboljem evropskom filmu u selekciji „Dani autora“, pripala prestižna Nagrada „Europa Cinemas Venice Label“. Film je bio pobednik i na Filmskom festivalu u Zagrebu, a nagrađen je i u Kotbusu. „Oaza“ je neobična ljubavna priča smeštena u dom za mlade sa posebnim potrebama. Oni pokušavaju, uprkos ograničenjima, da ostvare svoje želje koje u njima budi mladost i potreba za samostalnošću.

„Moj jutarnji smeh“, debitantski celovečernji igrani film scenariste i reditelja Marka Đorđevića, prikazan je u zvaničnom delu programa 49. Međunarodnog filmskog festivala u Roterdamu. Osvojio je glavne nagrade na Motovun film festivalu, kao i na Filmskim susretima u Nišu, te na Filmskom festivalu u Kijevu i mnogim drugim domaćim i stranim filmskim manifestacijama.

Od dokumentarnih filmova koje je podržao FCS, zapažen uspeh je imao kratkometražno ostvarenje „A sad se spušta veče“. Film Maje Novaković prikazan je na gotovo 100 festivala, osvojivši više od 30 nagrada i kvalifikujući se za nominacije za nagradu BAFTA i nagradu Oskar.

Printscreen / Youtube / Mi o nama

Pročitajte još

Iako je poseta bioskopima znatno opala, 2020. godina je iznedrila i jedan domaći bioskopski hit: „Vikend sa ćaletom“ Miroslava Momčilovića je za prva dve meseca prikazivanja, i to usled za to nimalo zgodne oklobosti, pogledalo oko 50.000 gledalaca.

Promo/Helena Kominac

U zvaničnu selekciju 73. Filmskog festivala u Kanu uvrštena je i jedna srpska manjinska koprodukcija –film „Suton“ litvanskog reditelja Šarunasa Bartasa, a kultni klasik „Ko to tamo peva“ (1980) Slobodana Šijana prikazan je u zvaničnom programu „Kan klasik“ u okviru 73. Kanskog filmskog festivala.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike