Ester Vilijams: Holivudska sirena od milion dolara

06.06.2021

18:17 >> 18:56

0

Autor: Dejan Ćirić

Bila je glavna zvezda kultnog filma Bal na vodi, koji je do ekstaze dovodio posleratnu omladinu, i glumica čije je iskustvo plivačke šampionke odredilo stil

Ester Vilijams: Holivudska sirena od milion dolara
Copyright Profimedia

Ester Vilijams je bila američka filmska glumica i plivačica, rođena 8. avgusta 1921. godine u Kaliforniji. Najpoznatija je po ulozi u kultnom filmu „Bal na vodi“ iz 1944.

Vilijamsova je pre svoje dvadesete godine postavila nekoliko nacionalnih rekorda u plivanju takmičeći se za klub iz Los Anđelesa. Počela je da trenira sa osam godina. Početak Drugog svetskog rata ju je sprečio da učestvuje na Letnjim olimpijskim igrama 1940. Posle toga potpisuje ugovor sa filmskim studijom MGM, za koji tokom četrdesetih i pedesetih godina snima takozvane „mjuzikle na vodi“. Takođe je radila i kao manekenka. Nakon raskida ugovora snima nekoliko neuspešnih filmova, pa odlučuje da se povuče sa filma. Zatim je otpočela novu karijeru poslovne žene tako što je pozajmila svoje ime liniji kupaćih kostima i bazena i snimala kratke filmove učeći decu da plivaju. Tokom šezdesetih godina prošlog veka snimila je nekoliko TV emisija i bila voditelj takmičenja u plivanju za televiziju ABC, tokom Olimpijskih igara 1984. godine.

Profimedia

Bila je devojka iz snova ratnih i posleratnih generacija, ratna pin-ap lepotica koja je obilazila bolnice s ranjenicima, šampionka u plivanju u disciplini koja bi se danas nazvala „100 metara slobodnim stilom“, glavna zvezda „Bala na vodi“, koji je do ekstaze dovodio posleratnu omladinu, glumica čije je iskustvo plivačke šampionke odredilo stil Holivuda u pedesetim godinama, jer su mjuzikli na vodi koncipirani i režirani prema njoj. Filmovi u kojima je glumila su bili zanimljivi za publiku i doprineli promociji sporta kao rekreacije, vežbanja, bezbednosti sportova na vodi i uživanja u njima. Bila je poznata po tome što je uz svaki kupaći kostim nosila istovetnu maramu.

Njeni filmovi opravdavaju naziv Holivuda – fabrika snova. Bila je poznata kao „Holivudska sirena“, po filmu tačnog naziva „Sirena od milion dolara“. Zvali su je i „Kraljica surfa“.

Profimedia

Prelepa žena širokog osmeha i svetlih očiju, bila je jedna od vodećih filmskih zvezda 1940-ih i 1950-ih, a u njeno vreme zvezde su bile Širli Templ, Beti Grejbl, i tumač nekadašnjeg Tarzana Džoni Vajsmiler, njen prvi partner. Na vrhuncu karijere bila je druga glumica po visini zarade u Holivudu, odmah iza Grejblove.

Prvi ugovor s Metro-Goldvin Majerom koji je tražio glumicu koja bi parirala Sonji Heni iz Foksa sadržao je, kako se govorilo, dve zanimljive klauzule:

Prva je bila da dobije specijalnu kartu gosta hotela Beverli Hils, da bi mogla svaki dan da pliva, a druga da stane pred kamere nakon devet meseci učenja glume, pevanja i plesa, jer je izjavila: „Ne znam da plivam, ne znam da pevam, ne znam da glumim“. Decenijama kasnije, malo je ublažila samokritiku: „Gledam u tu devojku i sviđa mi se. Mogu da shvatim zašto je postala popularna kod publike”.

Njen biograf je svojevremeno napisao: „Trebalo je devet meseci da se rodi filmska zvezda.“ Bilo je potrebno devet meseci da se plivačica Ester Vilijams – „dinamit u vodi» pretvori u filmsku zvezdu i da „Holivudska sirena“ izađe iz vode. Ostalo je istorija, pisali su holivudski hroničari.

Profimedia

„Bal na vodi“ jedan je od najatraktivnijih muzičkih filmova svih vremena, snimljen u raskošnom tehnikoloru, sa izvrsnim plesnim tačkama, duhovitim dijalozima i nekoliko antologijskih komičnih scena televizijskog i filmskog glumca Reda Skeltona, i legendarnih „vodenih“ bravura slavne Ester Vilijams.

Pročitajte još

Glumica se udavala se četiri puta i imala troje dece iz braka sa Benom Gejdžom. Umrla je mirno u snu, od starosti, na današnji dan, 6. maja 2013. godine na Beverli Hilsu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike