Rita Hejvort: Zaštitno lice atomske bombe

16.05.2021

15:56 >> 18:33

0

Autor: Dejan Ćirić

Zapravo, ja sam dobra i nežna osoba, ali me privlače zle osobine.

Rita Hejvort: Zaštitno lice atomske bombe
Copyright Profimedia

Rita Hejvort je rođena u Bruklinu (Njujork), 17. oktobra 1918. godine kao Margarita Karmen Kansino, ćerka španskog plesača Eduarda Kansina Starijeg i Volge Hejvort, plesačice irskog i engleskog porekla. Osim nje, imali su i sinove Eduarda Mlađeg i Vernona.

Otac se nadao da će ona postati profesionalna plesačica, dok je njena majka priželjkivala da ipak odabere glumu. Ritin deda, Antonio Kansino, bio je jedan od najboljih predstavnika tradicionalnog španskog plesa – bolera, čija je plesna škola u Madridu bila svetski poznata. Rita je već sa tri godine pošla na časove plesa, koje nije volela, međutim to nije smela da prizna ocu. „Probe, probe i probe, to je bilo moje detinjstvo“, govorila je jedna od najčuvenijih glumica na svetu. Časove plesa je imala svakodnevno, tokom nekoliko godina, u Karnegi Holu, po instrukcijama svog strica Anđela Kansina, nastupajući javno još od šeste godine.

Profimedia

Kada je imala osam godina, porodica se preselila u Holivud. Ritin otac je bio ubeđen da ih tamo čeka velika budućnost, ples na filmu i da njegova porodica može biti deo toga. On osniva sopstveni plesni studio i holivudski džet-set, uključujući Džejmsa Kegnija i Džin Harlou, počinje sa specijalnim treninzima u tom studiju. Tokom Velike depresije porodične investicije su propale. Rita se udružuje sa svojim ocem formirajući plesnu grupu „Kansinosi“. Pošto nije bila punoletna za rad u noćnim klubovima i barovima prema zakonu Kalifornije, sa ocem putuje preko granice u Tihuanu, u Meksiku, popularnom turističkom mestu za građane Los Anđelesa tridesetih godina.

Rita je prezirala svog oca. Osim što ju je tukao i terao na sate i sate napornih treninga, gotovo svakodnevno ju je seksualno zlostavljao.

Zbog svog posla nije završila srednju školu, ali ipak završava deveti razred u Los Anđelesu. Nastupala je na mestima kao što su Foreign Club i Caliente Club i upravo u ovom drugom biva viđena od strane direktora studija Foks, Vinfilda Sihana, koji, impresioniran njenim filmskim držanjem, sa glumicom potpisuje šestomesečni ugovorom pod imenom Rita Kansino. Pred kraj ugovora, Foks se spaja sa kompanijom 20th Century Fox, a Hejvort dobija otkaz. Smatrajući da Rita još uvek ima potencijala, uprkos izbacivanju sa Foksa, prodavac i promoter Edvard Džadson, za kog se udala 1936, obezbeđuje joj nekoliko uloga u nezavisnim filmovima i probu za Columbia Pictures. Šef studija, Hari Kon potpisuje sa njom dugoročan ugovor, davajući joj male uloge egzotičnih strankinja u filmovima.

Profimedia

Kon je smatrao da je slika Hejvortove na velikom platnu previše mediteranska i da zbog toga odiše stereotipom egzotičnih uloga. Pod nadzorom Kona i Džadsona glumica prolazi kroz elektrolizu da proširi pojavu njenog čela i podigne kosu. Tranformiše se u vatrenu crvenokosu lepoticu i menja ime u Rita Hejvort. U tom trenutku rođena je jedna od najvećih filmskih diva svih vremena. U svakoj prilici je bila glamurozno obučena, uskoro su krenule i prve naslovne strane, a mediji su je brzo zavoleli, jer se nije skrivala od fotografa za razliku od ostalih diva tog vremena.

Pročitajte još

Godine 1939. Kon vrši pritisak na Hauarda Hoksa da angažuje Ritu za ulogu u filmskoj drami „Samo anđeli imaju krila“, u kojoj igra sa Kerijem Grantom i Džin Artur. Uspeh na bioskopskim blagajnama i pisma upućena Hejvortovoj od obožavalaca omogućavaju Konu da počne da gleda Ritu kao novu filmsku zvezdu. U tom periodu glumica se pojavljuje u filmu „The Strawberry Blonde“ (1941), sa Džejmsom Kegnijem i Olivijom de Hevilend. Uspeh na bioskopskim blagajnama uvećava njenu popularnost i ona brzo postaje jedna od najtraženijih zvezda u Holivudu. Studio Warner Brothers je bio toliko impresioniran da su želeli da otkupe njen ugovor od Columbia Pictures. Uspeh je dovodi do sporedne uloge u filmu „Blood and Sand“ (1941). U jednoj od svojih najboljih uloga Rita igra Doña Sol des Muire, jednu od prvih filmskih sirena. Nakon ovoga, vraća se trijumfalno u Columbia Pictures gde nastupa u mjuziklu „You’ll Never Get Rich“ sa Fredom Asterom u jednom od najskupljih filmova koje je Columbia snimila. Film je bio toliko uspešan da je naredne godine, ponovo sa Asterom, Rita snimila „You Were Never Lovelier“. Bila je prva žena koja je bila plesni partner i Fredu Asteru i Džinu Keliju na filmu.

Profimedia

Najpoznatiji filmovi i mjuzikli u kojima je glumila bili su “Gilda”, “Dama iz Šangaja”, “Prijatelj Džoi”, “Nikad se nećeš obogatiti” i “Devojka s naslovnice”. Neki od njenih glumačkih partnera bili su legendarni Frenk Sinatra, Džin Keli, Džon Vejn, Gari Kuper, Robert Mičam i Džek Lemon.

Tokom tog perioda Hejvort pozira za Life Magazine, zavodljivo, u negližeu u krevetu. Kada Sjedinjene Američke Države stupaju u Drugi svetski rat 1941, njene slike iz magazina učinile su je jednom od dve najatraktivnije lepotica rata, zajedno sa Beti Grabl. Američka vojska bila je toliko opčinjena Ritinom ulogom u filmu “Gilda” da je upravo njena fotografija osvanula na atomskoj bombi bačenoj na američko tlo u svrhu testiranja 1946. godine.

Međutim, njen suprug je vremenom postajao sve ljubomorniji. Što je bila uspešnija, Edvard se više plašio da će ga napustiti i zato joj je pretio da će je politi kiselinom i uništiti joj lice. Rita je 1942. podnela zahtev za razvod, a kao razlog navela je okrutnost. U brakorazvodnoj parnici, svu svoju zaradu predala je Edvardu samo da bi ga se oslobodila. Ubrzo je upoznala svog drugog muža, reditelja i pisca Orsona Velsa, koji se zaljubio kada je video njenu fotografiju u časopisu. Jedno od njenih najboljih glumačkih ostvarenja je u njegovom filmu „Dama iz Šangaja“ (1947). Ipak, Orson je ubrzo shvatio da je Rita fatalna samo na velikom platnu, dok je u stvarnom životu nesigurna i posesivna. U prve dve godine braka, reditelj ju je varao sa nekoliko žena, uključujući i Džudi Garland. Velsu je počela da smeta njena, kako je rekao, eksplozivna narav. U trenucima besa, porazbijala bi sve u kući. Nikada se nije ljutila na njega, nego na svoje roditelje. Brak im je propadao, a Rita je sreću tražila u brojnim kratkim aferama.

Profimedia

U Kanu je 1968. godine upoznala princa Alija Kana, sina Sultana Mahomeda, vođe islamističke sekte i potomka vladara persijske dinastije Kadžar. Princ je bio poznat kao veliki zavodnik, a na njegov šarm odmah je pala i Hejvort. Iduće godine par se venčao, a njihova svadba je proglašena skandaloznom i kontroverznom, pošto je Rita još uvek, tehnički, bila udata za Velsa. Zbog afere, britanske novine su čak pozivale na bojkot njenih filmova, a magazin Pipl je pisao: „Holivudu se mora reći da će izgubiti svoju već poljuljanu reputaciju i doći do dna ako ovakvu nesmotrenu ženu smatra zvezdom“. Ipak, spektakularno venčanje ujedno je označilo i stvaranje prve holivudske princeze, kako su je prozvali.

Pročitajte još

Krajem godine, Rita je rodila njihovo jedino dete, princezu Jasmin. Stil života koji je njen novi muž vodio u Evropi nije se sviđao glumici, a nikako nije uspevala da nauči francuski. Tokom njihovog braka, Rita je bila toliko posesivna da bi dobijala napade panike kada bi Ali otišao kod frizera. Njeni strahovi nisu bili neosnovani, jer ju je on, navodno, stalno varao. Hejvort je odlučila da se vrati u SAD 1951. godine, a dve godine nakon toga, njen brak sa Alijem je okončan. Vratila se filmu i odigrala mnogo velikih uloga, ali je počela da pije više nego ikad. Tada je i kulminirala njena višegodišnja svađa sa šefom svog filmskog studija, jer je odbijala uloge i pretila tužbama.

Jedan od razloga njenog nezadovoljstva bio je neuspeh studija da je nauči da peva kako je želela. Iako peva u nekoliko svojih filmova, uglavnom je to bio rad dublera. Publika nije znala dugo čuvanu tajnu. „Želela sam da učim pevanje“, govorila je kasnije, „ali je Hari Kon stalno ponavljao: ’Kome to treba’, tako da studio nije hteo da plati tako nešto“.

Profimedia

Njena poslednja dva braka bila su prepuna žestokih svađa i fizičkim okršajima u javnosti. Pevač Dik Hejms upoznao je Ritu kada mu je karijera propadala a on bio u velikim dugovima. Ubrzo su se venčali. Pevač je glumicu navodno fizički zlostavljao, a jednom prilikom ošamario ju je u popularnom klubu u Los Anđelesu, što je bio i kraj njihovog dvogodišnjeg braka. Rita je, prema naredbi lekara, narednih nekoliko dana provela u krevetu kako bi došla sebi. Tada je imala samo 27 godina, ali je izgledala mnogo starije, pa je svoje bore od ogromnog stresa i alkohola skrivala sa mnogo šminke.

Njen poslednji suprug, producent Džejms Hil, Riti je bio kap koja je prelila čašu. Iako su bili u braku samo tri godine, Hil je Ritu mentalno zlostavljao i pretio joj, protiveći se njenoj želji da prestane da glumi u holivudskim filmovima. Odnosio se prema njoj kao prema robinji.

Tri godine zaredom, počev od 1944, Rita Hejvort je bila imenovana za jednu od najvećih filmskih atrakcija na svetu. Iste godine glumi u jednom od svojih najpoznatijih filmova, mjuziklu „Cover Girl“, sa Džinom Kelijem. Film je učvršćuje u zvezde Columbia Pictures 40-ih. Bila je vična baletu, igri i stepovanju. Njen erotski izgled je bio najprimećeniji u crno-belom filmu Čarlsa Vidora „Gilda“ (1946), sa Glenom Fordom, koji je čak imao i problema sa cenzurom. Scena u kojoj Hejvort u crnom satenu izvodi striptiz sa jednom rukavicom, učinio ju je kultnom ikonom i fatalnom ženom, što je ostala do danas. Izvela je neverovatne korake sambe u filmu „Tonight and Every Night“ (1945), dok je bila trudna sa svojim prvim detetom, Rebekom Vels koju je dobila sa Orsonom.

Profimedia

Hejvort je bila vrh glamura četrdesetih godina prošlog veka, pin-up devojka za vojnike i simbol lepote za žene. Veliki proboj u svetu filma napravila je kada je promenila boju kose, što mnoge glumice njenog vremena nisu želele da učine. Ona je navodno osam puta menjala boju kose za osam različitih filmova. Vatreno crvena kosa, uz crveni ruž raspaljivala je mušku maštu. Bila je miljenica američke elite, ali i onih koji su mogli da je gledaju samo izdaleka. Diktirala je seksipil sa velikog platna i stranica tadašnjih magazina. Ostala je sinonim i večna inspiracija za pin-up stil i seksipil naglašen crvenom bojom, koju i danas zovu njenim imenom. Godine 1949. njene usne su proglašene za najlepše na svetu od strane Lige umetnika Amerike. Imala je modni ugovor sa Maks Faktorom i promovisala šminku i „True Colour“ karmin.

Slavna glumica umrla je 14. maja 1987. godine u Njujorku, od komplikacija uzrokovanih Alchajmerovom bolešću koja joj je dijagnostikovana sedam godina ranije. Njena ćerka Jasmin Aga Kan, koja se brinula o Riti tokom poslednjih godina njenog života, smatra da je njena majka mnogo pre počela da dobija simptome ali tada se nije mnogo znalo o toj bolesti. Kada bi zaboravljala svoje dijaloge, njene kolege i filmska ekipa mislili bi da je preterala sa alkoholom, ali u stvarnosti, to su bili počeci njene bolesti.

Pročitajte još

Rita je postala prva javna osoba za koju se znalo da je bolovala od Alchajmera. Ipak, i danas se smatra jednom od najvećih i najlepših filmskih diva svih vremena.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike