Blud, kurtizane i Pariz: 20 godina od kada je Nikol Kidman opčinila svet u filmu „Mulen Ruž“

01.06.2021

15:57 >> 17:06

0

Autor: Dejan Ćirić

Na današnji dan, 1. juna 2001, svetsku premijeru je imao jedan od najboljih mjuzikala ikada snimljenih

Blud, kurtizane i Pariz: 20 godina od kada je Nikol Kidman opčinila svet u filmu „Mulen Ruž“
Film "Mulen Ruž" - Copyright Profimedia

Izvrsna, raskošno producirana, izuzetno dinamična, vizuelno impresivna i hiperstilizovana romantična mjuzikl-melodrama darovitog australijskog glumca, producenta, scenariste i režisera Baza Lurmana sigurno je najneobičniji film snimljen na početku 21. veka. To je delo koje je od 8 nominacija za Oskara osvojilo dve (za najbolju scenografiju i kostimografiju), kao i pet nagrada Australijskog filmskog instituta i dve nagrade BAFTA.

U Parizu 1900. godine mladi engleski književnik Kristijan sa tugom se priseća perioda od pre godinu dana. Tada je, uprkos protivljenju svog oca, doputovao u „Grad svetlosti“, želeći upravo na Monmartru da upozna boemski život pisaca. Iznajmivši trošnu sobicu tačno preko puta slavnog kabarea „Mulen Ruž“, Kristijan se jedne večeri iznenadio kad mu je kroz plafon u sobu upao bučni Argentinac. Ubrzo mu je na vrata pokucao čuveni slikar Tuluz Lotrek koji mu je objasnio da su oni glumci i zabavljači u „Mulen Ružu“. Doznavši da je Kristijan pisac i pesnik, Lotrek je shvatio da je reč o darovitom i romantičnom umetniku, koji bi im mogao pomoći u postavljanju nove raskošne produkcije nazvane „Spektakularno, spektakularno“.

Profimedia

Prihvativši se stvaranja novog komada, Kristijan nije ni slutio da će mu druženje sa ekscentričnim zabavljačima zauvek promeniti život. Kad tokom izvedbe jedne predstave na pozornici ugleda zanosnu kurtizanu Satin, najveću zvezdu „Mulen Ruža“, zaljubljuje se u nju na prvi pogled. Satin je vredna i lepa kurtizana koja veruje da su dijamanti „devojčini najbolji prijatelji“. Ona od svojih muških klijenata želi novac, a ne ljubav, mašta da postane glumica i napusti „Mulen Ruž“. Iste večeri, nakon što ga ona igrom slučaja zameni za bogatog mecenu Vojvodu, Kristijan upoznaje romantičnu devojku, koja se krije iza glamurozne pojave najslavnije kurtizane Pariza, koja se sa podjednakom strašću zaljubljuje u njega. Međutim, Satin se sviđa i ljubomornom i posesivnom Vojvodi, kojeg Harold Zidler, impresario Mulen Ruža, želi da pridobije za pokrovitelja nove predstave, verujući da će uz njegovu pomoć kabare pretvoriti u pravi teatar.

Tokom sledećih nekoliko nedelja, Satin i Kristijan će probe za raskošnu produkciju vešto koristiti za ljubavne susrete, ponekad i pred očima samog Vojvode. Međutim, njihova sreća neće biti dugog veka, jer on ne zna da ona boluje od tuberkuloze.

Profimedia

Na svečanoj premijeri predstave, Satin, iako svesna činjenice da joj je preostalo još samo malo života, odlučuje da odglumi celu predstavu. Kristijan, ne želeći da digne ruke od nje, suočava se sa njom na sceni. Kada ona pokuša da ga otera od sebe, on uzima ulogu glavnog heroja iz predstave i baca joj pare na pod „da bi isplatio svoju kurvu“ i dostojanstveno odlazi sa scene. Iako umire, Satin ga doziva tajnom pesmom ljubavnika i oni se ponovo zbližavaju pred Vojvodom i publikom. Vojvoda pokušava da ubije Kristijana, ali ga Zidler sprečava. Predstava je gotova i zavesa se spušta. Publika oduševljeno aplaudira, ali iza scene Satin umire na Kristijanovim rukama. Na njenu molbu, on joj obećava da će napisati njihovu priču.

Posle šest meseci, Kristijan održava svoje obećanje, ali i Vojvoda svoje. Harold predaje papire Vojvodi koji zatvara „Mulen Ruž“.

Reč je o zadivljujuće maštovitom, promišljeno kičastom, pametnom i zabavnom spoju melodrame, mjuzikla i nepreglednog broja duhovitih i dovitljivih referenci na Endija Vorhola i Erika Satija, inventivnom spektaklu u kojem se kan kan skladno meša sa Nirvaninim hitovima, a zvuci pesme „Diamonds Are a Girl´s Best Friend“ Merilin Monro, prepliću sa hitovima grupe „The Queen“, Eltona Džona, Stinga i Bitlsa, dok Madonina „Material Girl“ dobija neočekivano svežu i zabavnu obradu, a Stingova „Roxanne“ pretvara se u tango. Režiseru Bazu Lurmanu bile su potrebne skoro dve godine da bi osigurao prava za sve te pesme, ali se sav trud isplatio.

Profimedia

Glumci su sami pevali sve pesme, a iskustvo stečeno ovim filmom lepu Nikol Kidman, dobitnicu Oskara za ulogu Virdžinije Vulf u intrigantnoj drami „Sati“, koja je i za nastup u „Mulen Ružu“ nominovana za ovu prestižnu nagradu, nedugo nakon premijere podstaklo je na snimanje hit-dueta „Something Stupid“ sa Robijem Vilijamsom. Partneri zanosne Nikol su Juan Mekgregor, za ulogu u ovom filmu nagrađen Evropskom filmskom nagradom i nominovan za Zlatni globus, cenjeni oskarovac Džim Brodbent, poznati Džon Legvizamo i Ričard Roksburg.

Godine 2006. „Mulen Ruž“ se u anketi Američkog instituta za film plasirao na 25. mesto na listi od 100 najboljih mjuzikla ikada snimljenih.

Kritičari se slažu da je u filmu vidljiv uticaj velikih italijanskih opera, naročito kroz muziku, živopisnu scenografiju i kostimografiju. Takođe navode da film sadrži i bolivudske elemente kao što su jednostavna priča i zaplet, melodramatična heroina i dvodimenzionalni karakteri. Bilo kako bilo, film je osvojio publiku, a takođe i soundtrack.

Profimedia

Snimanje je počelo novembra 1999. godine, a završeno je u maju 2000. sa budžetom od 50 miliona dolara. Film je otvorio Kanski festival 9. maja 2001, limitirano izdanje je izašlo 18. maja, a u bioskope je pušten 1. juna. Doživeo je instant uspeh pogotovo u limitiranom izdanju, zaradivši po 185 hiljada dolara samo u dva bioskopa koji rade vikendom. Dešavalo se i da publika nagradi film alpauzom usred scene. Kada je prikazivanje počelo u preko 2500 bioskopa, zaradio je14.2 miliona dolara samo u prvom vikendu. Cifra se zatim podigla do 57 miliona. Film je imao još veći uspeh preko okeana. Oborio je sve rekorde gledanosti u Australiji, rodnoj državi glavne glumice, gde je emitovana specijalna verzija 2001. godine. Zaradio je preko 177 miliona dolara širom sveta.

Zanimljivosti

Nikol Kidman je u ovom ostvarenju nosila najskuplju ogrlicu dotad prikazanu na filmu. Imala je 1.308 dijamanata i koštala je skoro milion dolara.

Vežbajući plesnu koreografiju u visokim štiklama glumica je pala i povredila koleno i dva rebra. Većina njenih scena je, dok se nije oporavila, snimljena tako da se vidi samo do pojasa, jer je bila u invalidskim kolicima.

Ponovo je slomila rebro kada je na setu oblačila korset koji je bio previše čvrsto vezan.

Baz Lurman nije nominovan za Oskara za najboljeg reditelja što je Vupi Golberg, voditeljka ceremonije, prokomentarisala rečima: „Pretpostavljam da se ’Mulen Ruž’ sam režirao“.

Originalna pesma „Come What May“ je diskvalifikovana za nagradu Oskar zato što je već korišćena za Lurmanov prethodni film “Romeo i Julija” i nije pisana isključivo za „Mulen Ruž“.

Tim Viler, pevač grupe „Eš“, prijavio se na audiciju za ulogu Kristijana. Nije prošao, ali je, inspirisan filmom, napisao pesmu Orfej („Orpheus“).

Film je posvećen ocu Baza Lurmana, Leonardu, koji je preminuo neposredno pred početak snimanja.

Pročitajte još

Kajli Minog se nakratko pojavljuje kao Zelena vila, koju Kristijan vidi kao halucinaciju kad popije apsint. Po originalnom scenariju, ta scena je trebalo da traje duže, i bilo je u planu da Kajlin glas posle izvesnog vremena bude zamenjen glasom Ozi Ozborn kako bi se dočarala situacija u koju apsint Kristijana sve više i više vuče u halucinaciju. Ipak, Ozi se čuje na samom kraju Kajlinog izvođenja u vidu vriska, dok ona dobija crvene oči.

Plasido Domingo daje glas „Mesecu“ tokom jedne od pesama.

U filmu učestvuje i bolivudska pevačica Urmila Matondkar koja peva pesmu „Čama čama“, koja se čuje na kraju ovog kultnog ostvarenja.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike