„Džez dive Beograda“: Sve o damama koje su obeležile duh i muziku jednog vremena

23.02.2021

09:07

0

Autor: Dejan Ćirić

Predavanje je posvećeno stvaranju prvih zvezda jugoslovenske zabavne i džez muzike, internacionalnim nastupima najpoznatijih umetnica i saradnji sa čuvenim s

„Džez dive Beograda“: Sve o damama koje su obeležile duh i muziku jednog vremena
Copyright ATA Images/Antonio Ahel

Kulturna ustanova Božidarac iz Beograda organizovaće prvo u nizu onlajn predavanja na temu „Džez dive Beograda“ u sredu, 24. februara, što će moći da se prati na sajtu te institucije.

Ciklus predavanja posvećen je predstavljanju stvaralačkih karijera najpoznatijih interpretatorki džeza na domaćim prostorima kao što su Nada Knežević, Nada Pavlović, Lola Novaković, Gabi Novak, Bisera Veletanlić, Beti Ðorđević, Bebi Dol.

ATA Images/Z.Milutinović

Autorke su Marijana Dujović, muzikolog i Maja Vukadinović, medijski stručnjak. Kroz prikaz kreativnog opusa, uzora, stila, popularnosti i odnosa sa publikom zvezda i dama koje su pevale džez, autorke će ispričati priču o duhu vremena i muzici koja je obeležila kulturu Beograda.

Prvo predavanje posvećeno je stvaranju prvih zvezda jugoslovenske zabavne i džez muzike, internacionalnim nastupima najpoznatijih umetnica i saradnji sa čuvenim svetskim džez muzičarima. Pored kratkog osvrta publika će imati priliku da čuje i kvalitetan džez zvuk.

Printscreen/RTS

Muzikološkinja Marijana Dujović je istraživačica u oblasti nacionalne istorije muzike, scenaristkinja, autorka primenjene muzike i menadžerka u kulturi. Autorka je dve biografske monografije „Stanislav Binički i njegovo doba“ i „Energija slobode – Stvaralačka biografija Ðorđa Marjanovića“.

Pročitajte još

Maja Vukadinović je medijski stručnjak, mentor i konsultant u oblasti medija, komunikacija i marketinga u kulturi. Predaje na Fakultetu savremenih umetnosti i Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Takođe, uređuje ediciju o medijima u izdavačkoj kući Clio, a autorka je kulturološke studije „Zvezde supermarket kulture“ i koautorka publicističke knjige „Hronika dobrog provoda“.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike