Drame Dušana Kovačevića na engleskom jeziku u domaćim knjižarama

16.04.2021

09:28

0

Autor: Dejan Ćirić

Za njegovo stvaralaštvo karakteristično je da prepoznaje ljudske mane, navike i predrasude, pa ga često porede sa Branislavom Nušićem

Drame Dušana Kovačevića na engleskom jeziku u domaćim knjižarama
Copyright Antonio Ahel/ATAImages

Zbirka drama najznačajnijeg savremenog srpskog dramskog pisca Dušana Kovačevića na engleskom jeziku „The Professional and Other Plays” od danas će se naći u svim knjižarama širom Srbije, objavila je izdavačka kuća Laguna.

Antologijski pisac je već imao objavljene zbirke drama u Laguni: „Maratonci trče počasni krug“, „Balkanski špijun“ i „Sabirni centar“, kao i knjigu „Dvadeset srpskih podela“ i nedavno publikovanu zbirku pesama „Ja to tamo pevam“.

Kovačević je dramski pisac, reditelj i filmski scenarista koji je proslavio srpsku komediografiju, ali je stvarao i ozbiljna dela, odnosno tragedije i ratne priče. Za njegovo stvaralaštvo karakteristično je da prepoznaje ljudske mane, navike i predrasude, pa ga često porede sa Branislavom Nušićem.

Nova knjiga sa prevodom na engleski jezik sadrži drame koje svedoče o duhu našeg vremena: „Profesionalac“, „Maratonci trče počasni krug“, „Balkanski špijun“, „Proleće u januaru“, „Generalna proba samoubistva“ i „Hipnoza jedne ljubavi”.

Promo/Laguna

Kovačevićeve drame su igrane u preko 80 stranih pozorišta, a „Balkanski špijun“, “Maratonci” ili “Profesionalac” spadaju u sam vrh ostvarenja srpske kinematografije. Takođe, Kovačević je pisao scenario za jedan od najboljih filmova u istoriji domaćeg filma “Ko to tamo peva” Slobodana Šijana, kao i za “Podzemlje” Emira Kusturice, ovenčan Zlatnom Palmom 1995. godine.

Autor je velikog broja dramskih dela u kojima se brišu oštre žanrovske razlike i dolazi do preplitanja komedije karaktera, komedije naravi, farse i drame u užem smislu, kao što je isprepleten i sam život.

– Za razliku od Topalovića iz „Maratonaca“, koji decenijama preprodaju iste mrtvačke kovčege, ostajući u okvirima sitne familijarne manufakture, njihovi bliski rođaci su junaci komada „Generalna proba samoubistva“ – opisuje drame požorišni kritičar Vladimir Stamenković.

ATA Images/Antonio Ahel

Kovačević je i upravnik Zvezdara teatra na čijem se repertoaru trenutno nalaze upravo njegova dela, delom i u režiji samog autora poput „Generalne probe samoubistva“, „Hipnoze jedne ljubavi”, “Klaustrofobične komedije” i “Kumova”.

Pročitajte još

Čuveni “Balkanski špijun” sa ogromnim uspehom se igra na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, kao i “Urnebesna tragedija” i “Sveti Georgije ubiva aždahu” u Ateljeu 212, gde je davno igrana kultna predstava “Radovan III”, takođe prema komediji Kovačevića.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike