„Dinastija“: Fenomen koji je pre 40 godina promenio svet

13.01.2021

17:08 >> 09:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Na današnji dan, 1981. godine, emitovana je prva epizoda jedne od najgledanijih televizijskih serija svih vremena

„Dinastija“: Fenomen koji je pre 40 godina promenio svet
Copyright Profimedia

„Dinastija“ je bila popularna američka sapunica koja se osamdesetih godina prošlog veka, tačnije od 1981. do 1989. emitovala na američkoj TV mreži Ej-Bi-Si, napravila revoluciju u svetskoj televizijskoj produkciji, postala jedna od najgledanijih serija u istoriji, proslavila mnoge glumce i stekla kultni status. Radnja serije smeštena je u američki grad Denver, u saveznoj državi Kolorado i prati život bogate naftaške porodice Karington. Tvorci serije su Ričard i Ester Šapiro, a producent Aron Speling.

Ej-Bi-Si je osmislio „Dinastiju“ kako bi se nadmetao sa Si-Bi-Es-ovom sapunicom „Dalas“. Prijem prve sezone serije nije bio zadivljujuć, ali je u drugoj sezoni dolaskom glavne zloće, legendarne Aleksis, napravljen spektakularni preokret koji je seriju doveo u prvih 20. Do jeseni 1982. bila je u prvih 10 najgledanijih serija, a do proleća 1985. na prvom mestu u Sjedinjenim Državama. Gledanost je značajno opala tokom poslednje tri sezone, pa je na kraju otkazana u maju 1989. godine, nakon devet sezona i 220 epizoda. Dvodelna mini-serija „Dinastija: Na okupu“ emitovana je u oktobru 1991. godine. Serija je u periodu od 1981. do 1986. svake godine nominovana za „Zlatni globus“, a pobedila je 1983. godine. U celom svetu je pokrenuta veoma uspešna linija modnih i luksuznih proizvoda inspirisanih „Dinastijom“, a snimljen je njen ogranak – serija „Kolbijevi“. Na prostoru bivše Jugoslavije sve epizode „Dinastije“ emitovala je Televizija Beograd, od 1984. do 1992. godine.

Godine 1980. najveću gledanost u Americi imala je pomenuta serija „Dalas“. Najveći konkurent Si-Bi-Esa, TV kanal Ej-Bi-Si, tražio je nešto novo u svojoj programskoj šemi da bi izbio u vrh gledanosti. Pošto je američka populacija bila očarana životom bogataša, glamurom i pohlepom u „Dalasu“, direktor Ej-Bi-Sija Ted Harbet, obratio se filmskom i televizijskom producentu Aronu Spelingu da osmisli sličan projekat. Speling je razgovarao sa bračnim parom Šapiro, Ričardom i Ester, koji su imali u ponudi napisan pilot scenario nazvan „Nafta”. Spelingu se dopala priča o bogatašu Bleku Parkherstu iz Denvera, koji ima naftnu kompaniju, svoj privatni avion, poseduje ergelu konja, fudbalski tim i živi na velikom imanju u kući od 48 soba. Ej-Bi-Si je prihvatio scenario i naručio 13 epizoda, uz uslov da dođe do izmene u prezimenu glavnih junaka. Tako je prezime bogataša Parkhersta promenjeno u Karington, a prezime njegovog rivala Krbija u Kolbi.

Profimedia

Aron Speling je za ulogu Blejka Karingtona predložio svog bliskog prijatelja, glumca Džona Forsajta. Šezdesetdvogodišnji Forsajt je u to vreme bio već angažovan u Spelingovoj seriji „Čarlijevi anđeli”, gde je glumio Čarlija, ali mu se lice nikad nije videlo, već se samo čuo njegov glas preko telefona. Ej-Bi-Si mreža je to odbila i tražila da to bude neki mlađi, naočit i prefinjeniji, a pre svega poznatiji glumac. Izabran je Džordž Pepard, koji je glumio u filmu „Doručak kod Tifanija”, ali je tražio mnogo veći honorar, tako da su producenti krenuli u odabir glumaca koji bi TV mrežu manje koštali. Za ulogu Blejkove sekretarice Kristl, izabrana je Linda Evans, koja je svojim držanjem i izgledom zadivila Ester Šapiro na audiciji. Za ulogu Stivena, Blejkovog sina koji je homoseksualac, izabran je mladi glumac Al Korli, a za njegovu razmaženu ćerku Felon odabrana je Pamela Sju Martin. Za ulogu Blejkovog rivala Sesila Kolbija izabran je Lojd Bohner, a za njegovog bratanca Džefa, glumac Džon Džejms. Pošto je snimanje u Denveru bilo skupo, producenti su u Kaliforniji, u blizini San Franciska, našli raskošnu kuću sa velikim imanjem koja je poslužila za rezidenciju Karingtonovih. Kada je počelo snimanje pilot epizode Džordž Pepard se sukobio sa producentima zahtevajući da se izmeni njegova uloga, jer je smatrao da je slična sa ulogom Džeja Ara iz serije „Dalas”. Tri nedelje kasnije, Pepard je dobio otkaz, a Speling je ponovo predložio Džona Forsajta za ulogu Blejka Karingtona, što je Ej-Bi-Si mreža prihvatila, zato što ih je manje koštao. Forsajt je takođe tražio da njegov lik ne bude zloban, pa je došlo do manjih izmena u scenariju.

Nakon što je snimljena pilot epizoda čelnim ljudima Ej-Bi-Sija se nije svideo naziv „Nafta”, zašto što je podsećao na naftne bušotine, a ne na raskoš i bogastvo, o čemu se u seriji zapravo radilo. Uzeli su obzir 50 naziva, i tako je rođena „Dinastija” za koju je otmenu muziku za samu seriju i naslovnu špicu uradio Bil Konti, poznati kompozitor koji je komponovao muziku za film „Roki” i bio dirigent dodele Oskara.

Emitovanje prve epizode bilo je planirano za jesen 1980. godine, ali je odlagano više puta zbog štrajka američkih glumaca. Producenti su ubedili Ej-Bi-Si da pilot epizodu emituju u vidu filma u trajanju od 3 sata. Konačno, 12. januara 1981. godine, emitovana je prva epizoda legendarne sage o Karingtonovima.

Profimedia

Prva epizoda bila je puna intriga i pikanterija: bogati naftni magnat Blejk Karington ženi se sa svojom sekretaricom Kristl, njegov sin Stiven priznaje da je homoseksualac, a njegova ćerka Felon spava sa porodičnim vozačem ali i flertuje sa očevim rivalom Sesilom Kolbijem. U to vreme u grad se vraća Metju Blejzdel, vodeći geolog Blejkove kompanije „Denver Karington“ i nekadašnji Kristalin ljubavnik. Pilot epizoda nije imala veliku gledanost, a kritika je seriju nazvala jeftinom kopijom „Dalasa“. To nije mnogo smetalo producentima „Dinastije”, koji su u daljem toku serije uveli mnogo razlika u odnosu na „Dalas“, prevashodno zbog lika Stivena Karingtona koji je bio homoseksualac, što je u to vreme bio pravi „mač sa dve oštrice” na američkoj televiziji. Scenaristi serije Ester i Ričard Šapiro hteli su da Blejk u prvoj epizodi zatekne Stivena kako se ljubi sa svojim bivšim partnerom, ali je mreža Ej-Bi-Si kategorički odbila da prikaže poljubac dva muškarca u udarnom terminu, pa je scenario izmenjen.

Dajući seriji ton sapunice, producenti su naišli na kritike jer se prva sezona po sadržaju puno razlikovala od druge. Kritičari su kasnije čak tvrdili da je prva sezona pravi „televizijski klasik”, u poređenju sa scenarijima koji su bili karakteristični za narednih osam. Ej-Bi-Si je zahtevao neko iznenađenje za kraj prve sezone, što bi gledaoce nateralo da prate seriju u drugoj. Aron Speling je kao scenariste angažovao još jedan bračni par, Ajlin i Roberta Mejsona Poloka, uz sugestiju da iz budućih epizoda izbace reference vezane za naftu i seriji daju više naglaska na sapunicu. Tako je stvoren novi lik Blejkove bivše žene, Aleksis Karington, koja se prvi put pojavljuje kako ulazi u sudnicu. Pošto još nije bila odabrana glumica koja bi tumačila lik Aleksis, Ester Šapiro je na snimanje dovela svoju prijateljicu Megi Vikman, koja je u toj sceni odglumila Aleksis, sa šeširom na glavi i velom preko lica.

Profimedia

Za početak snimanja druge sezone trebalo je naći glumicu za lik Aleksis. Ej-Bi-Si je tražio da se angažuje velika zvezda. Pošto su ulogu odbile Sofija Loren, Rakel Velč i Elizabet Tejlor, Spelingova supruga je predložila britansku glumicu Džoan Kolins, koja je igrala glavnu ulogu u provokativnom filmu „Pastuv” i njegovom nastavku, „Kučka”. Iako se Džoan u početku premišljala, na kraju je prihvatila ulogu kada su joj producenti objasnili da će njen lik biti zloća, žena koja je gora neko lik Džej Ara iz „Dalasa”. Preokret u seriji napravilo je upravo pojavljivanje Aleksis, odnosno dolazak Džoan Kolins. Njen lik prelepe, glamurozne žene, ali i beskrupulozne manipulatorke koja ne preza ni od čega da bi postigla svoj cilj, zasenio je sve druge i postao ikona cele serije, a Kolins je dosegla vrhunac karijere. Gledanost je porasla, gledaoci su obožavali Aleksis, koja je u isto vreme užasavala i fascinirala publiku svojom podlošću. Kristl je bila sušta suprotnost Aleksis, a sukob ta dva lika odvijao se kroz verbalne okršaje, ali i fizičke obračune koji se smatraju jednim od najpopularnijih trenutaka kompletnog serijala. Kada je Kristl saznala da je Aleksis razlog njenog pobačaja, jer je pala s konja kad je ova namerno pucala u vazduh, njih dve su postale zakleti neprijatelji. Tuče između ta dva ženska lika su postale su česte i legendarne. U tim scenama se umesto Džoun Kolins pojavljivala njena dublerka.

Dodavanjem novih likova serija je brzo stekla veliku gledanost. Posle dolaska Aleksis, scenaristi su počeli da ubacuju i ostale članove najuže rodbine protagonista. Između ostalih, da bi privukli i afroameričku populaciju, uveden je lik Dominik Devero, Blejkove polusestre, koju je tumačila Dajen Kerol, glumica crnačkog porekla. Gledaocima nisu smetali novi likovi u seriji i „Dinastija“ je u trećoj sezoni skočila sa 19. na 5. mesto liste gledanosti u Americi. U četvrtoj sezoni serija je bila među prve tri najgledanije, ali „Dalas” je i dalje bio prvi. Da bi pobedili „Dalas”, producenti su se odlučili na jedan korak koji im je doneo veliki uspeh, prekretnicu u radnji serije, ali i pad gledanosti.

Pročitajte još

Ester i Ričard Šapiro otišli su u Pariz i ponudili svom omiljenom glumcu, Roku Hadsonu, da prihvati ulogu u „Dinastiji”. Hadson, koji je bio poznat kao glumac koji se tokom sedamdesetih specijalizovao za glavne uloge u romantičnim filmovima, pristao je i dodeljena mu je uloga Danijela Risa, odgajivača konja koji se zaljubljuje u Kristl. Gledaoci su sa oduševljenjem prihvatili Hadsona, a gledanost je počela da raste iz nedelje u nedelju. Međutim, Hadson je imao zdravstvenih problema, a često nije mogao ni tekst da upamti. Ono što ljudi koji su radili na seriji nisu znali je to da je čuveni glumac oboleo od side. U jednoj od epizoda Hadson se, prema scenariju, poljubio u usta sa Lindom Evans. Krio je da je u poslednjom stadijumu infekcije virusom, s obzirom na to da se tada malo znalo o prenošenju te bolesti. Iako je potpisao ugovor za deset epizoda, zbog lošeg zdravstvenog stanja snimio je samo sedam, nakon čega se povukao iz glumačkog života, a samim tim i iz „Dinastije“.

Serija je tokom pete sezone uspela da pobedi „Dalas“ i bude najgledanija u SAD. Među velikim obožavaocima serije bili su i Ronald Regan i njegova supruga Nensi. Oni su 1983. godine pozvali Džoan Kolins da dođe u njihovu službenu rezidenciju, u Belu kuću. Nekoliko dana posle te posle posete Kolinsova je dobila nagradu „Zlatni globus“ za najbolju glumicu u televizijskoj seriji. Nedugo potom pojavila se i na naslovnoj strani časopisa „Plejboj“.

Tokom četvrte i pete sezone, budžet serije je bio milion američkih dolara po epizodi, što je za tadašnje televizijske standarde bio ogroman novac. U kadrove je ubacivan pravi stilski nameštaj, svilena posteljina, originalno skupoceno posuđe, glumci su nosili pravi nakit, jeli pravi kavijar, dočaran je pravi život bogataša. Kostimi koje je Nolan Miler dizajnirao za potrebe serije poslužili su za dizajn visoke mode, čime je ostvaren snažan uticaj na svetsku modu. Jedna haljina od šifona dizajnirana za Lindu Evans koštala je čak 18 hiljada dolara. U Njujorku se 1984. godine u prodaji našla i modna linija „Dinastija”, a na promociji su se pojavile sve zvezde serije. Oni koji nisu mogli da uđu u radnju razbili su izloge da bi ušli i videli svoje omiljene glumce, tako da je obezbeđenje moralo da interveniše. Godine 1984. u prodaji se našla knjiga „Biografija Karingtonovih”, koja je predstavljala neku vrstu službene biografije svih likova serije sa mnogobrojnim fotografijama. Osim toga, na tržištu se pojavio i parfem „Zauvek Kristl”, kao i lutke napravljene po uzoru na likove.

Profimedia

Godine 1985. „Dinastija” je bila na prvom mestu gledanosti u Americi. Poslednja epizoda pete sezone najgledanija je u istoriji serije. U proseku, oko 16 miliona ljudi je gledalo kraljevsko venčanje Blejkove ćerke Amande i princa Majkla u njegovoj domovini Moldaviji, na kojem prisustvuju svi likovi. Dok Amanda i Majkl razmenjuju bračne zavete, dolazi do državnog udara, pobunjenici upadaju u crkvu i iz vatrenog oružja pucaju u sve zvanice. U zadnjoj sceni pete sezone, svi krvavi leže na podu. Potpuno neizvesna sudbina protagonista je šokirala publiku razmerama krvoprolića, a kritičari su ovakav završetak sezone nazvali „Moldavski masakr“. Čak ni glumci nisu znali da li će njihovi likovi preživeti, jer nisu imali obnovljen ugovor za narednu sezonu. Kritike su bile oštre zbog prikazivanja terorističkog napada u udarnom terminu na televiziji, ali je, nezavisno od toga, ta epizoda postala fenomen o kojem se najviše pričalo u pauzi između dve sezone. Ova epizoda, nazvana „Kraljevska svadba”, smatra se ključnom za neuspeh koji je „Dinastija“ doživela tokom naredne četiri sezone.

Dok su se producenti pripremali za šestu sezonu i za to ko će preživeti masakr u Moldaviji, Džoan Kolins zapretila je da će napustiti seriju ako ne dobije povišicu. Pošto nije mogla da se dogovori sa producentima, odbila je da se pojavi na snimanju prve epizode šeste sezone, na čijem se početku ispostavilo se da su svi, osim dva sporedna lika preživeli masakr. Svi glumci iz glavne postave su produžili ugovore, osim Kolinsove.

Čim je počelo snimanje šeste sezone, vest da Rok Hadson umire od side proširila se svetom. Linda Evans koja se u jednoj sceni pete sezone poljubila sa Hadsonom, bila je veoma uznemirena jer lekari u to vreme nisu znali da se sida ne može preneti poljupcem. Evansova i još nekoliko glumaca podvrgli su se testiranju na HIV, test se pokazao negativnim i snimanje se nastavilo. U međuvremenu Džoan je dobila povišicu i time postala najplaćenija televizijska glumica. Dobila je 60 hiljada dolara po epizodi i vratila se na snimanje.

Tokom šeste sezone „Dinastije“, emitovana je prva sezona njenog ogranka, serije „Kolbijevi“, koja je za glavne likove imala porodicu Kolbi iz Los Anđelesa. Likovi Felon i Džefa su prebačeni u „Kolbijeve“ koji su na kraju sezone završili na 35. mestu gledanosti.

Profimedia

Sedma sezona „Dinastije” bila je poražavajuća. Gledanost je pala, tako da je na kraju serija ispala iz 20 najgledanijih i završila na 24. mestu. Ni osma nije bolje prošla, a novo rukovodstvo Ej-Bi-Sija je skresalo budžet za devetu sezonu s namerom da ukine seriju. Linda Evans je zbog toga odlučila da napusti projekat, i pojavila se u samo šest epizoda, a Džoan Kolins iz istih razloga samo u 13 epizoda devete sezone od ukupno 22.

Producenti su planirali i desetu sezonu, ali je otkazana zbog loše gledanosti prethodnih, uprkos naporima producenata da sačuvaju seriju ostavljajući neizvesnu sudbinu glavnih protagonista, tako da je kraj ostao nedovršen. Kada je bilo jasno da se „Dinastija” više neće emitovati, kritičari su dan kad je emitovana poslednja epizoda nazvali danom kada su se osamdesete završile.

Dve godine nakon što su glavne junake ostavili u smrtnoj opasnosti, bračni par Šapiro i Aron Speling predložili su Ej-Bi-Siju da snime TV film „Dinastija: Ponovo na okupu”. Iako su se čelni ljudi mreže protivili toj zamisli, na kraju su pristali jer je bilo sramota ostaviti nedovršen kraj serije koja je Ej-Bi-Si dovela u sam vrh gledanosti. Tako je legendarna saga o Karingtonovima konačno privedena kraju u vidu mini-serije iz dva dela, u trajanju od po 90 minuta. Odobren je mali budžet, a skoro svi glumci su pristali ponovo da se nađu na okupu.

Pročitajte još

Serija je u bivšoj Jugoslaviji, kao i u ostatku sveta stekla enormnu popularnost i postala ogroman fenomen sa uticajem na tadašnju popularnu kulturu. Na prostoru Jugoslavije prava za emitovanje „Dinastije“ planirala je 1983. godine da otkupi TV Zagreb, ali se od toga odustalo jer se smatralo da je serija neprimerena jugoslovenskoj publici. Kada je Zagreb odustao, Televizija Beograd se predomislila i najavila početak emitovanja za januar 1984, ali je zbog razdora među jugoslovenskim TV centrima, početak odložen za leto, pa je „Dinastija“ u SFRJ počela da se emituje 25. juna 1984. godine, ponedeljkom na drugom programu TV Beograd u terminu od 21 sat. Serija je kasnije emitovana u u okviru noćnog programa „Noć sa vama“, koji su prenosile sve stanice JRT-a, a epilog serije „Dinastija: Ponovo na okupu” TV Beograd je emitovala 1992. godine u okviru programa „Oko ponoći”.

Profimedia

Popularnost serije u SFRJ tumačila se specifičnim okolnostima ekonomske krize u kojoj se našla tadašnja država. Glamur, raskoš i bogatstvo su bile nepoznata kategorija u socijalističkoj Jugoslaviji, pa je „Dinastija“ bila jedna od prvih serija u kojoj se mogao videti život super bogataša u jednoj kapitalističkoj državi, što je postalo prihvatljiva alternativa tadašnjem socijalističko-upravnom poretku. Zanimljivo je da je Savez žena socijalističke omladine SR Makedonije uputio zahtev da se serija prekine, jer prikazuje način života stran socijalističkom samoupravnom moralu. Posebno je interesantno da su Đorđe Balašević i „Rokeri s Moravu“, više iz šale, napravili pesme u kojima se govori o likovima iz „Dinastije“, a za Novogodišnji program 1985. godine TV Beograd je napravila parodiju serije. Pored emisije „Sedmorica mladih“ Televizije Beograd, i TV Sarajevo je pravila parodiju serije u svojoj kultnoj emisiji „Top lista nadrealista“. Ipak, najpoznatiji jugoslovenski omaž seriji je sedmi film iz ciklusa „Lude godine“ koji nosi naziv „Žikina dinastija“, u kojem se dede plaše da bi njihov unuk, nezainteresovan za devojke, mogao krenuti putem Stivena Karingtona i postati homoseksualac. Pojavom lika Aleksis Karington Kolbi, u Jugoslaviji su počele da se prave imitacije haljina koje je Džoan Kolins nosila u „Dinastiji“. Izdavale su se posebne knjige, slikovnice, proizvodile majice i parfemi inspirisani jednom od najpopularnijih serija svih vremena u celom svetu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike