Dan kada je bombardovano srpsko sećanje: Hitlerov „Strašni sud“

04.04.2021

09:03 >> 16:32

0

Autor: Dejan Ćirić

Onlajn priča o stravičnom danu kada je beogradsko nebo bilo crno

Dan kada je bombardovano srpsko sećanje: Hitlerov „Strašni sud“
Copyright Promo/Centar za kulturu Grocka

Novi onlajn divan „Beograd za početnike“ u Centru za kulturu Grocka, koji će biti održan u utorak, 6. aprila 2021. u 20 časova, posvećen je jednom od najcrnjih dana koju je srpska prestonica doživela u svojoj burnoj prošlosti. Bio je to dan kada je i beogradsko nebo bilo crno.

Beograd je 6. aprila 1941. godine bio bezmalo sravnjen sa zemljom. U ovom surovom i sistematskom uništavanju, Adolf Hitler je bio vrlo ličan – nije mogao da oprosti uvredu koju mu je ovaj nepokorni grad naneo 27. marta pred celom Evropom. A koliko je afektivno i emotivno kažnjavao Beograd, svedoči činjenica da je meta opakog bombardovanja bila i Narodna biblioteka, kako bi se satrlo sve što je duhovni identitet stanovnika tog neposlušnog grada i naroda. Da je reč o osveti, potvrđuje i sam naziv vojne operacije koja je podrazumevala višednevni vazdušni napad na jugoslovensku prestonicu – „Strašni sud“.

Promo/Centar za kulturu Grocka

O napadu na srpsku prestonicu i Kraljevinu Jugoslaviju koji je imao karakter osvete i efekat iznenađenja, i malo poznatim stravičnim detaljima jednog od najburnijih događaja beogradske istorije govoriće Dejan Ristić, istoričar, kao gost divana i domaćin divana Smiljana Popov, autorka i urednica naučno-popularnog serijala „Beograd za početnike”.

Promo/Centar za kulturu Grocka

Umesto u studiju, ovaj inovativni koncept onlajn divana, koji će moći da se prati putem Jutjub kanala i Fejsbuk stranice Centra za kulturu Gorcka, održava se u Rančićevoj kući, zaštićenom kulturnom dobru od velikog značaja za našu zemlju, poznatom po autentičnom ambijentu i toplini varoškog doma srpske kuće iz 19. veka, zbog čega je Rančićeva kuća savršena pozornica za divanjenje uzbudljivih priča iz naše nacionalne istorije. Zbog epidemiološke situacije, prihvaćen je format onlajn-divana, dok ne bude bezbedno da se pripovedanje nastavi i uživo sa publikom u ovom čarobnom prostoru.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike