Bukerova nagrada za Daglasa Stjuarta: Roman o ljubavi i alkoholizmu posvećen majci

20.11.2020

07:52 >> 13:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Škotski autor je novi dobitnik prestižnog priznanja za beletristiku, za svoj prvi roman Šugi Bejn, a žiri je naveo da bi ova njegova priča trebalo da posta

Bukerova nagrada za Daglasa Stjuarta: Roman o ljubavi i alkoholizmu posvećen majci
Copyright Daglas Stjuart na dodeli Bukerove nagrade Profimedia

Stjuart (44), koji je osvojio 50.000 funti i tek je drugi Škot koji je osvojio ovu veliku književnu nagradu, rekao je da je u šoku, prenosi Rojters.

Knjiga zasnovana na njegovom detinjstvu, govori o dečaku koji je odrastao tokom teških osamdesetih godina u Glazgovu, s majkom koja se bori protiv zavisnosti. Stjuartova majka umrla je od alkoholizma kad je on imao 16 godina.

– Mislim da mi je bilo jasno da je moja majka na svakoj stranici ove knjige i da bez nje ne bih bio ovde – rekao je na dodeli nagrada koja se većim delom održavala onlajn, zbog pandemije korona virusa.

Profimedia

– Već 30 godina nosim u sebi mnogo gubitka, ljubavi i bola, i samo sam želeo  da ispričam priču o tome kako je bilo odrastati „kvir“ u Glazgovu s roditeljem kojeg voliš, ali koga nisi mogao da ga spasiš – emotivno je prokomentarisao književnik.

Margaret Bazbi, predsednica žirija, rekla je da je roman napisan graciozno i snažno. Nagrada Buker dodeljuje se svake godine za najbolji roman napisan na engleskom jeziku i objavljen u Ujedinjenom Kraljevstvu.

PROČITAJTE JOŠ: Prva Handkeova knjiga nakon Nobelove nagrade stigla u domaće knjižare

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike