"Božiji čovek": Film Jelene Popović sa Mikijem Rurkom nagrađen u Moskvi

04.05.2021

16:36 >> 16:18

0

Internacionalno filmsko ostvarenje koje je snimano u Grčkoj prati težak život pun progona Svetog Nekatrija Eginskog, kao i njegovo praštanje i inspirativnu

"Božiji čovek": Film Jelene Popović sa Mikijem Rurkom nagrađen u Moskvi
Copyright Promo / MCF

Nagradu publike u glavnoj konkurenciji na ovogodišnjem Međunarodnom Moskovskom filmskom festivalu poneo je film “Božiji čovek” rediteljke i scenaristkinje Yelene Popović.

Topao prijem moskovske publike i kritike, kao i izuzetna posećenost na svetskoj premijeri filma, nakon čega je usledila i Nagrada publike na jednoj od najvažnijih festivalskih smotri, nagovestilo je dobar početak na međunarodnom putu filma. “Božiji čovek” će se naći na repertoaru domaćih bioskopa tokom jeseni ove godine.

Promo / MCF

Internacionalno filmsko ostvarenje koje je snimano u Grčkoj, a čija radnja prati težak život Svetog Nekatrija Eginskog, kao i njegovo praštanje i inspirativnu ljubav, okupilo je na setu uspešnu glumačku postavu, glumce svetskog glasa. Među njima našli su se dobitnik nagrade Zlatni Globus, američki glumac Miki Rurk, grčki glumac Aris Servatalis koji u filmu tumači glavnu ulogu, svetog Nekatarija, a važna rola u filmu poverena je i zvezdi ruske kinematografije Aleksandru Saši Petrovu koga je domaća publika zavolela i upamtila u bisokopskom ruskom hitu “Led”.

Promo / MCF

Život Svetog Nektarija Eginskog (Aris Servatalis) iz Grčke bio je praćen progonima i gonjenjem. Sveštenik običnog naroda, njegova poniznost iritirala je određeni krug sveštenstva, a njegova predanost dodatno pobuđivala njihove sumnje i klevete. Upkos tome što je lišen crkve i prognan iz Egipta i parohijana koji su ga voleli, Nektarije se prepustio tome da njegova vera u Boga bude najbolja odbrana.

Promo / MCF

Za razliku od svojih verskih “nadređenih” – episkopa i patrijarha očaranim svetovnim počastima i moći – Nektarije je brinuo o siromašnima, učio seljane da čitaju i pišu, inspirisao mladiće koji su stupali u sveštenstvo, pisao je knjige i držao besede koje su jačale veru naroda. Uprkos naporima verske ustanove da ga diskredituje, Sveti Nektarije ipak osniva manastir na Egini, neplodnom i pustom ostrvu, koje i danas stoji kao svetionik hodočasnicima. Čak su i njegovi poslednji trenuci na Zemlji iskorišćeni za pomoć drugima: predao je svoju potkošulju paralizovanom čoveku u bolničkom krevetu do njegovog, nakon čega je čovek ustao i prohodao.

Pročitajte još

Muziku za biografsku dramu Yelene Popović “Božiji čovek” komponovao je Zbignev Prajser (Zbigniew Preisner) dvostruki dobitnik Cezar nagrade (Tri boje: Plava), u izvedbi australijske umetnice Lise Džerard dobitnice Zlatnog Globusa za film “Gladijator”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike