Benksi primoran da otkrije svoj identitet: Postoji mogućnost da izgubi prava na sva svoja dela

25.06.2021

09:55 >> 09:56

0

Umetnik, koji je poznat po svojim političkim grafitima, uspeo je da se nametne do ovog trenutka samo svojim radom, stvarajući neka od najpoznatijih savremeni

Benksi primoran da otkrije svoj identitet: Postoji mogućnost da izgubi prava na sva svoja dela
Benksijeva dela - Copyright Profimedia

Engleski grafiti umetnik Benksi, čiji identitet do sada nije otkriven, možda će morati da otkrije ko je kako bi mogao da zaštiti neka od svojih najpoznatijih dela.

Poznat je po svojoj anonimnosti koliko i po umetničkim delima, ali Benksi će možda biti primoran da otkrije svoj identitet nakon što je izgubio prava na zaštitni znak na još dva svoja umetnička dela –  “Laugh Now, Ape” i “The Flower Bomber”.

Nedavnom presudom Zavoda za intelektualnu svojinu Evropske unije Benksiju su oduzeta prava, a njegov skriveni identitet označen je kao ogroman faktor u njegovom gubitku autorskih prava.

Benski / Profimedia

Komisija EU utvrdila je da ga njegova anonimnost “sprečava u mogućnosti da zaštiti svoju umetnost prema zakonima o autorskim pravima, a da se ne identifikuje”. Dve odvojene presude koje je donelo veće EU tvrde da je umetnik “odstupio od prihvaćenih principa etičkog ponašanja ili poštene komercijalne i poslovne prakse”.

Benksi / Profimedia

Benksijeva anonimnost je osnovni deo njegovog uspeha kao uličnog umetnika od devedesetih godina prošlog veka i napravila mu je odani kult tokom godina. Umetnik, koji je poznat po svojim političkim grafitima, uspeo je da se nametne do ovog trenutka samo svojim radom, stvarajući neka od najpoznatijih savremenih dela britanske umetnosti.

Posebno je dizajnirao Stormzijev prsluk otporan na ubod za repersku izvedbu na Glastonbury Piramid Stage 2019. godine, a pre nekoliko godina zamenio je portret kraljice slikom princeze Dajane na lažnim novčanicama od 10 funti, istovremeno menjajući frazu “Bank of England” u “Banksy of England”.

Profimedia

U svojoj knjizi “Wall and Piece” iz 2006. godine, umetnik je rekao da su tužbe za autorska prava “za gubitnike” i podstakao ljude da “kopiraju, pozajmljuju, kradu i dopunjuju” njegovo delo.

Pročitajte još

Ali sada, izgubivši prava na ukupno četiri umetnička dela, uključujući kultne “Girl with Umbrella” i “Radar Rat”, moguće je da će se Benksi konačno odlučiti da razotkrije svoj identitet, pišu strani mediji.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Headliner.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike