„Antigona“ na sceni niškog pozorišta: Amazonka koja ruši tiranina svojim životom

18.06.2021

15:15

0

Autor: Dejan Ćirić

Ovaj komad je jedan od nosećih stubova antičke kulture koji drže sigurnu kuću evropske civilizacije i njen etički temelj i koren iz koga se razgranalo pozorište koje poznajemo

Predstava "Antigona" Promo/Niško pozorište

U ponedeljak 21. juna, u 20 časova, u Narodnom pozorištu u Nišu biće izvedena predstava „Antigona“ Sofokla, u režiji Nenada Todorovića. Ova predstava je koprodukcija Narodnog pozorišta Priština sa privremenim sedištem u Gračanici i Narodnog pozorišta Timočke krajine „Zoran Radmilović“, Zaječar.

Predstava “Antigona” Promo/Niško pozorište

Komad „Antigona“ je jedan od nosećih stubova antičke kulture koji drže sigurnu kuću evropske civilizacije i njen etički temelj i koren iz koga se razgranalo pozorište koje poznajemo. Pobuna nejake Antigone protiv neumoljivog tiranina, njen strašan kraj kao produkt borbe za etička načela, ljubav koju vladar smatra ravnom izdaji, biće inspiracija remek-delima koja će biti napisana kroz vekove koji nam prethode.

Predstava “Antigona” Promo/Niško pozorište

Ova „Antigona“ je nastala kroz suprotstavljanja Sofoklove, Anujeve i Brehtove „Antigone“, kroz Eshilovu „Sedmoricu protiv tebe“, ali i kroz pesme koje su umetnute. Srušiće ta amazonka surovog vladara životom svojim. Ali doći će gori!

Predstava “Antigona” Promo/Niško pozorište

Glavne uloge tumače Gorica Regodić kao Antigona, Igor Damnjanović, Jelena Orlović, Ivana Bartunjek, Miloš Đuričić, Branko Babović, Nebojša Đorđević i mnogi drugi.

Pročitajte još

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti