Rade Šerbedžija: Šta je to u ovim vremenima da pozorište cveta, a život se gasi?

21.12.2021

06:30

0

„To je taj božanstveni apsurd i osećaj koji mene čini srećnim i tera me da ne odustajem od svih tih stvari u umetnosti“, ističe proslavljeni glumac

Rade Šerbedžija: Šta je to u ovim vremenima da pozorište cveta, a život se gasi?
Copyright Rade Šerbedžija Foto: 24sedam/ Goran Sivački

Glumac Rade Šerbedžija juče je na svečanom susretu sa medijima u Beogradskom dramskom pozorištu nadahnutim govorom pohvalio ovaj teatar i posebno upravnika Juga Radivojevića, koji je, prema njegovim rečima, “jedini okupirao pozorište” u ovako teškim vremenima pandemije.

Na promociji novih 10 premijera BDP-a za 2022. godinu, poslednji je govorio mladi stipendista ovog pozorišta Luka Grbić, a onda je neplanirano istupio na scenu Rade Šerbedžija uz komentar:

- Nakon najmlađeg glumca, red je da se obratim i ja kao najstariji ovde - uz odobravanje svih kolega.

- Zaista je impresivno u ovom pozorištu prisustvovati tako velikim i značajnim projektima koji će se realizovati, a to nije samo ove godine, već uveliko traje, svake godine. Čestitam Jugu Radivojeviću na svim tim predstavama - rekao je Šerbedžija.

Rade Šerbedžija 24sedam/ Goran Sivački
 

Proslavljeni glumac će večeras i sutra igrati predstavu “Ko se boji Virdžinije Vulf” prema drami Edvarda Olbija, u režiji Lenke Udovički, kao koproducentski projekat BDP-a i njihovog Kazališta “Ulysses” iz Zagreba i Malih Briona.

Ovaj teatar u Hrvatskoj će uz BDP biti koproducent predstave “Prafaust” Johana Volfganga Getea koja će imati premijeru 26. avgusta 2022. na Malim Brionima, u režiji Borisa Liješevića, sa Svetozarom Cvetkovićem u glavnoj ulozi.

- Fantastično je gledati koliko se klasičnih velikih komada i savremenih drama ovde postavlja. Divno je što se sve to dešava u ovom času veoma teških vremena, gde jedno pozorište govori svojim jezikom, radi na svoj poseban način - dodao je Šerbedžija.

On je analizirao pozorišnu situaciju danas, navodeći da teatri imaju poseban odnos prema svojim mecenama.

Rade Šerbedžija / Foto: 24sedam/ Goran Sivački
 

- Samo onaj ko radikalno shvati i prihvati tu ulogu može istinski pomoći piscu, odnosno umetniku. Razmišljam šta je to u ovim vremenima da pozorište cveta, a život se gasi - istakao je glumac.

- I to je taj božanstveni apsurd i osećaj koji mene čini srećnim i tera me da ne odustajem od svih tih stvari u umetnosti. Jug Radivojević je jedini u potpunosti okupirao pozorište, odnosno glumce. Čestitam mojim prijateljima, jer još od vremena KPGT-a nisam video tako divnu energiju i tako sjajan glumački ansambl - zaključio je Šerbedžija.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike