Dejan Lutkić i Nemanja Oliverić za 24sedam: Ovaj "D mol" bi trebalo da u duši publike proizvede "dur" (FOTO)

12.12.2021

16:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Antologijska predstava je igrana pre više od 20 godina na pozornici Centra za kulturu Tivat i kao putujući projekat često je gostovala u Beogradu na raznim scenama, a pamti se i izvanredna uloga Milene Dravić, koja je sve ostavila bez daha

Dejan Lutkić i Nemanja Oliverić za 24sedam: Ovaj "D mol" bi trebalo da u duši publike proizvede "dur" (FOTO)
BOKESKI 9 - Copyright Predstava "Bokeški D mol" Promo/Vladimir Jablanov

Nova verzija čuvene drame “Bokeški D mol” Stevana Koprivice, ponovo u režiji Milana Karadžića, premijerno će biti izvedena večeras u produkciji pozorišta za decu “Boško Buha”, a na njihovoj trenutnoj sceni Teatra Vuk u Beogradu.

Antologijska predstava je igrana pre više od 20 godina na pozornici Centra za kulturu Tivat i kao putujući projekat često je gostovala u Beogradu na raznim scenama kao što je Atelje 212 ili Beogradsko dramsko pozorište. Tada su se tim komadom proslavili glumci Jelena Đokić i Andrija Milošević, a pamti se i izvanredna uloga Milene Dravić, koja je sve ostavila bez daha.

Predstava "Bokeški D mol" Promo/Vladimir Jablanov
 

U novom čitanju tog romantičnog komada o dvoje (ne)suđenih ljubavnika, poput Romea i Julije, koji se sreću u veoma osetljivo vreme, igraju Anja Pavićević, Dejan Lutkić, Andrijana Oliverić, Luka Grbić, Marko Pavlović, Jana Bjelica, Lenka Petrović, Miloš Vlalukin, Nemanja Oliverić i Branislav Platiša.

Reditelj Milan Karadžić rekao je da je razlog da se nakon više od dve decenije vrati ovoj predstavi, pre svega izvanredna drama.

- Predivan je tekst Stevana Koprivice, sjajno su napisane uloge, vešto se kombinuje humor i tragične note. Želim da moj teatar "Boško Buha", gde sam reditelj već 30 godina, ima jedan pravi hit, a to će biti ova predstava - ističe Karadžić.

Predstava "Bokeški D mol" Promo/Vladimir Jablanov
 

On je kao kvalitet drame izdvojio poseban i šarmantan bokeljski dijalekt, što je u verziji komada iz Tivta skoro svima bilo lakše da savladaju, sem Milene Dravić, kojoj je to bio izazov. Nakon smrti legendarne glumice tivatska originalna verzija je obnovljena 2018. godine, sa osveženom podelom koja se igra povremeno na crnogorskom primorju.

Rediteljeva želja je da i Beograd ima ovu hit predstavu koja će uvek biti rasprodata i voljena, jer se on bavi, prema svom priznanju, klasičnim teatrom, a ne istraživačkim ili eksperimentalnim projektima.

Mlada glumica Anja Pavićević, poznata iz filma i mini serije "Ime naroda" (2020), Darka Bajića, ovde tumači glavnu žensku ulogu. Ona je doživela delo kao univerzalnu dramu, koja odoleva svakom vremenu i koja je veoma aktuelna i živa, ističući da joj je čast da igra vodeću rolu u ansamblu tako značajnih glumaca.

Predstava "Bokeški D mol" Promo/Vladimir Jablanov
 

Istaknuti dramski umetnik Dejan Lutkić igra oca, kojeg je davno tumačio Mladen Nevelević. Lutkić je za naš portal preneo utiske o radu na ovom komadu za koji kaže da bi trebalo da razgori srca publike.

- „Bokeški D mol“ je predstava koja će, nadam se, biti pravi pozorisni događaj. Predivan tekst Stevana Koprivice, čvrsta režija Milana Karadžića, sjajni kostimi Zore Mojsilović, efektna scenografija Borisa Maksimovića... sve to nama, glumcima, omogućava da se pustimo maksimalno i oživimo osećaje koji su utkani u ovu predivnu priču o ljubavi mlade Perastanke i francuskog oficira. Ovaj "D mol" bi trebalo da razgori srca publike i da u njihovoj duši proizvede "dur" posle gledanja predstave - ističe Lutkić.

Predstava "Bokeški D mol" Promo/Vladimir Jablanov
 

Njegov kolega Nemanja Oliverić takođe igra jednu od značajnih uloga u ovom komadu koji poetično i simbolično opisuje kroz prizmu velike i slavne ljubavi kao okosnice ove predstave.

- Radnja se dešava u istorijskom momentu za grad Perast, Boku pa i celu Crnu Goru. Napoleon i velika franciska vojska im je pred vratima sa ultimatumom - ili će prihvatiti njihovu vlast ili će Boka biti okupana potocima krvi. Dok jedni u strahu od krvoprolića rado prihvataju tuđu vlast, drugi spremaju oružje za odbranu grada, ne shvatajući da i jedno i drugo donosi propast. Razmišljajući o velikim bitkama zaboravljaju onu najvažniju - bitku za ljubav. Ljubav ne poznaje ni teritorije, ni zastave, ni jezik, pa ni žrtve, jer žrtvujući se za ljubav ne gubimo, ona prevazilazi i čast i obraz. Ljubav koja se rodi između mlade Perastanke i francuskog generala ne poznaje odluke gradskog veća ili naredbe generalštaba velike francuske imperije. Ona bije svoju bitku do kraja, mada ni kraj ne poznaje ta velika i slavna ljubav - zaključuje Oliverić.

Predstava "Bokeški D mol" Promo/Vladimir Jablanov
 

Sve traženiji Luka Grbić, viđen u filmovima iz serijala "Južni vetar", često je angažovan u pozorištu (BDP, Atelje 212), ovde igra ljubav glavne junakinje, ali pripadnika sa neprijateljske okupatorske strane.

Ansambl predstave "Bokeški D mol" je otkrila da je nedavno preminuli glumac Nenad Nenadović počeo sa probama još u junu, a sada ga je zamenio Miloš Vlalukin.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike