"Osluškujući dah publike": Izložba posvećena Mariji Crnobori u Galeriji Srpskog kulturnog centra u Puli

17.07.2021

09:33

0

Na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu će do 24. jula u takmičarskom programu biti prikazano 16 filmova, a svetsku premijeru 19. jula ima film Južni vet

"Osluškujući dah publike": Izložba posvećena Mariji Crnobori u Galeriji Srpskog kulturnog centra u Puli
Copyright Wikipedia/Stevan Kragujević

U susret svečanom otvaranju 68. Pulskog filmskog festivala (17-24. jul) u galeriji Srpskog kulturnog centra u Puli otvorena je izložba “Osluškujući dah publike” posvećena dramskom opusu glumice Marije Crnobori.

Izložbu će tokom festivala pratiti svakodnevno prikazivanje emisije “TV feljton portreti: Marija” autorke Olivere Milošević u produkciji Redakcije za kulturu Kulturno-umetničkog programa RTS-a.

Pulski filmski festival posebnu pažnju posvećuje Mariji Crnobori, rođenoj u istarskim Banjolama. Legendarna glumica je od prve predstave Jugoslovenskog dramskog pozorišta, do kraja karijere i života bila u Beogradu, kao simbol profesije i glumačkog dostojanstva.

Printscreen/RTS

– Bogat je filmski program. Imamo novog umetničkog direktora i neki novi rukopisi se prepoznaju. Nadam se da će publika to ceniti. Imamo preko 90 filmova. Očekujemo jedan zaista lepi festival – navodi Gordana Restović, direktorka Pula film festivala, a piše RTS.

Svoje najznačajnije uloge je Marija Crnobori igrala pre 70 godina, a njena gluma se kao primer ističe u sećanjima publike, u knjigama, na crno-belim fotografijama i retkim dokumentarnim snimcima.

– Razmišljali smo kako da povežemo jednu i drugu stranu i zato smo dogovorili da kod nas u Srpskom kulturnom centru bude opus iz Srbije koji je posvećen njenim dramskim ulogama, a da Filmski festival preuzme ovaj drugi deo: njene filmove koje je snimala u Hrvatskoj i predstavljanje monografije Danila Rafaelića – objašnjava Milan Rašula, direktor Srpkog kulturnig centra u Istri.

Pročitajte još

Barokni kadar Marije Crnobori je druga izložba o ovoj glumici koja će pratiti festival.

Na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu će do 24. jula u takmičarskom programu biti prikazano 16 filmova. Svetsku premijeru 19. jula u Areni ima film “Južni vetar 2: Ubrzanje” srpskog reditelja Miloša Avramovića za koji su karte već rasprodate.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike