Slavni violinista Julijan Rahlin uoči koncerta: Publika u Kolarcu će poći sa nama na posebno muzičko putovanje

12.10.2021

15:45

0

"Osećam se kao kod kuće u predivnoj, istorijskoj dvorani, odakle nosim sećanja na neverovatnu atmosferu, entuzijazam i način na koji se ovde sluša muzika", rekao je Rahlin

Slavni violinista Julijan Rahlin uoči koncerta: Publika u Kolarcu će poći sa nama na posebno muzičko putovanje
Sarah_McElravy_Rachlin-McElravy by Ashley Klassen - 2 - Copy - Copyright Promo / Ashley Klassen

Proslavljeni muzičar Julijan Rahlin zajedno sa svojom suprugom Sarom Mekerlevi poslao je video pozdrav publici u Srbiji pred koncert koji će održati večeras u 20 časova u Zadužbini Ilije M. Kolarca.

U video poruci najavljeno je i da će na sceni Kolarca nastupiti za klavirom i Rahlinova majka, litvanska pijanistkinja Sofia Rahllina. Na programu će se naći kompozicije Mocarta, Bartoka, Vjenjavskog, Pendereckog i Prokofjeva.  

Julijan Rahlin i Sara Mekelrevi Promo/Julia Wesely i Ashley Klassen
 

Rahlin je danas u izjavi Tanjugu kazao da je zahvalan za održavanje svakog koncerta u pandemijsko doba i da večeras u Kolarcu sprema raznovrsno muzičko putovanje za beogradsku publiku, "pred kojom se uvek osećao dobrodošao, kao da je srpski građanin."

- Osećam se kao kod kuće u predivnoj, istorijskoj dvorani Kolarca, odakle nosim duboka sećanja na neverovatnu atmosferu, entuzijazam i način na koji se ovde sluša muzika. Volim da dolazim u Beograd i Srbiju - rekao je Rahlin.

Da podsetimo, Julijan Rahlin, poreklom iz Litvanije, jedna je od najpoznatijih umetničkih ličnosti našeg vremena. U svojoj karijeri dugoj preko 30 godina, višestruki interesi i talenti odveli su Rahlina širom sveta kao dirigenta, soliste, izvođača, kamernog muzičara, predavača i umetničkog direktora. Kao violinista, Rahlin je scenu delio sa skoro svim većim orkestrima i dirigentima.

Julijan Rahlin i Sara Mekelrevi Promo/Julia Wesely i Ashley Klassen
 

Njegovi nastupi oduševili su publiku širom sveta, a njegove energične i emotivne interpretacije postavile su ga na čelo klasične muzike. Instrumenti na kojima Rahlin svira su violina Stradivari "ex Liebig", iz 1704. godine i viola Lorenco Storioni iz 1785. godine.

Julijan Rahlin Promo/Julia Wesely i Ashley Klassen
 

Sarah Mekelrevi jedna je od retkih muzičara podjednako virtuoznih na oba instrumenta, violini i violi. Nastupala je kao solista u sezoni 2021/22 sa Helsinškom filharmonijom, Praškom filharmonijom, Varšavskom filharmonijom i Kraljevskom Liverpulskom filharmonijom. Ona je osnivač nagrađivanog Linden gudačkog kvarteta, trenutno je jedan od najtraženijih muzičara u Evropi, Aziji i Severnoj Americi. Mekelrevi svira na violini Ferdinando Galjano iz 1791. godine i violi Lorenco Storioni iz 1785. godine. 

Organizator koncerta je Centar beogradskih festivala - CEBEF.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike