Ava Gardner: Fatalna privlačnost najglamuroznije boginje Holivuda

27.01.2021

19:45 >> 11:49

0

Autor: Dejan Ćirić

Ne ume da glumi, ne zna da peva, ne zna čak ni da govori... Ona je sjajna! sadržaj je telegrama koji je jedan uticajni producent poslao drugom nakon što se t

Ava Gardner: Fatalna privlačnost najglamuroznije boginje Holivuda
Copyright Profimedia

Ava Lavinia Gardner rođena je 24. decembra 1922. godine u Brogdenu, malom farmerskom mestu u Severnoj Karolini. Karijeru je započela 1941. godine, da bi za vrlo kratko vreme postala zvezda blokbastera „Noć iguane“, „Mogambo“, „Bosonoga kontesa“ i „Snegovi Kilimandžara“. Američki filmski institut ju je proglasio za jednu od najvećih glumica 20. veka, a tokom čitave karijere nosila je titulu jedne od najlepših žena sveta. Zahvaljujući brojnim ljubavnim aferama, ali i glamuroznom životu koji je vodila, Ava Gardner je postala oličenje fatalne zavodnice i istinske filmske dive.

Bila je najmlađa od sedmoro dece. Imala je dva brata i četiri sestre. Odrasla je u siromašnoj farmerskoj porodici koja se bavila gajenjem pamuka i duvana. Kao devojčica, bila je muškobanjasta, razigrana i nije marila za tuđe mišljenje. Od ranog detinjstva je osetila svu težinu siromaštva. Avina majka, Moli poticala je iz baptističke porodice škotsko-irsko-engleskog porekla, dok je otac, Džonas Bejli Gardner poticao iz katoličke porodice irsko-američko-indijanskog porekla. Još dok su im deca bila mala, Gardnerovi su ostali bez svog poseda, pa je otac morao da radi u pilani, dok je majka počela da radi kao kuvarica i domaćica u učiteljskom konaku obližnje škole.

Profimedia

Kad je Ava imala trinaest godina porodica se seli u nešto veći grad Njuport Njuz u Virdžiniji, gde je Moli Gardner vodila pansion za obalske radnike. Kako se nije dugo zadržala na tom poslu, Gardnerovi se ponovo sele u Rokridž, predgrađe Vilsona u Severnoj Karolini, gde je Moli ponovo vodila pansion. Otac je umro 1935. godine od bronhitisa. Ava je maturirala 1939. a naredne godine nastavila je školovanje na koledžu za sekretarice u Vilsonu. Prilikom posete sestri Beatris, koja je živela u Njujorku, 1941. godine Avu je fotografisao Beatrisin suprug Lari koji je bio profesionalni fotograf i Avinu sliku je izložio u izlogu svog studija na Petoj aveniji. Tada je imala nepunih devetnaest godina.

Bernard Barni Duan, pravnik u Levs Teatru, koji se često predstavljao kao MGM-ov skaut da bi se približio devojkama, spazio je tu fotografiju u izlogu i rekao da bi sliku zaista trebalo poslati u MGM, što je Lari odmah i učinio. Ubrzo nakon toga buduća velika filmska zvezda je doputovala u Njujork na razgovor. Studio joj je ponudio standardni ugovor, pa je Ava napustila fakultet te 1941. godine i zajedno sa Beatris otišla u Holivud. Odmah su joj unajmili učitelja dikcije, jer je govorila južnjačkim akcentom.

Pročitajte još

Do 1945. snimila je 17 filmova u kojima je dobijala sporedne uloge koje su podrazumevale po jednu rečenicu. Takođe, honorari su joj bili mali pa je jedva sastavljala kraj s krajem. Međutim, postigla je veliki uspeh za osobu koja je u svet glume ušla samo na osnovu fizičkog izgleda. Prava prilika joj se ukazala 1947. godine kada je dobila jednu od glavnih uloga u filmu „Propagandisti“. Glumila je sa svojim idolom Klarkom Gejblom koji je posle toga prema njoj bio zaštitnički nastrojen. Snimili su još tri filma od kojih je najpoznatiji bio „Mogambo“ (1953), za koji je Gardnerova nominovana za Oskara, ali je ipak te godine nagradu uzela Odri Hepbern za „Praznik u Rimu“. Mnogi smatraju da je Avino najbolje ostvarenje uloga Maksin Folk u filmu „Noć iguane“ (1964), za koju nije ni nominovana. Van filmskog platna ostale su zapamćene neke njene neobične i duhovite opaske poput one o Džonu Fordu koji je režirao „Mogambo“: „Najoholiji čovek na Zemlji. Istinsko Zlo. Obožavam ga.“

Bila je maestralna u „Snegovima Kilimandžara“ (1952), i „Bosonogoj kontesi“ godinu dana kasnije, a ovaj film se smatra gotovo autobiografskim jer oslikava neke njene navike iz svakodnevnog života. Uz ova ostvarenja odigrala je niz zapaženih uloga sa najvećim holivudskim zvezdama. Posle uloge u ostvarenju „Ubice“ sa Bertom Lankasterom postala je slavna filmska zvezda i seks-simbol.

Profimedia

Ubrzo pošto je stigla u Los Anđeles Ava je upoznala glumca Miki Runija. Venčali su se 10. januara 1942. godine u Balardu u Kaliforniji. Bila je veoma mlada i vrlo brzo oboje su shvatili da su napravili grešku i da nisu jedno za drugo. Dok se Miki Runi provodio na žurkama, Ava je tugovala u njihovoj vili. Sumnjala je da je vara i često ga je izbacivala iz kuće. Jednom prilikom je pocepala sve zavese i nameštaj kako bi mu pokazala kako se oseća. Razveli su se 1943. godine i ostali u lošim odnosima. On je kasnije pričao o njihovom seksualnom životu i hvalio se kako je Ava bila dobra u krevetu. Kada je to čula njen komentar nikoga nije ostavio ravnodušnim: „Pa, on je možda i uživao u seksu, ali nebesa znaju da ja nisam uživala!“

Drugi brak je sklopila sa džez muzičarem Artijem Šouom. Bio je još lošiji od prethodnog i trajao je samo godinu dana. U ovom periodu Ava je počela da pije i da utočište nalazi u psihoterapiji. Ipak, upisala je studije engleske književnosti i ekonomije na priznatom univerzitetu UCLA i uspešno ih je završila.

Sredinom četrdesetih godina počela je da se viđa sa multimilijarderom Hauardom Hjuzom koji je važio za velikog zavodnika. Ta veza je potrajala nekoliko godina. Činio je sve da mu postane žena. Poklanjao joj je skupocene stvari poput bundi, dragulja, obećavao joj je uloge u filmovima, ali Ava je i dalje tvrdila da su oni samo prijatelji i da nisu intimni. Bio je veoma ljubomoran i kada je saznala da je špijunira, udarila ga je metalnim držačem za papir slomivši mu prednje zube.

Profimedia

Treći i poslednji put bila je u braku sa čuvenim Frenkom Sinatrom, od 1951. do 1957. godine. Pevač je imao troje dece iz braka sa Natali Barbato koja mu je jedva dala razvod. Venčali su se 7. decembra 1951. godine i njihov brak je gotovo svakodnevno bio udarna vest u novinama. Mediji, holivudski establišment i obožavaoci su osuđivali Frenka zato što je napustio svoju „dobru ženu“ zbog jedne neobične ali fatalne žene kakva je bila Ava. To se odrazilo i na njegovu karijeru, dok je za prelepu glumicu to bio uspeh – njen imidž zavodnice i seks simbola je samo još više naglašen. Brak sa Sinatrom bio je buran a obeležile su ga oštre svađe, ljubomora, intrige, afere, brojni razlazi, čak i njegov pokušaj samoubistva. Dešavalo se da Sinatru gađa pepeljarom kako bi ga smirila, a on je nju zatekao u krevetu sa glumicom Lanom Tarner.

Ipak, Ava je iskoristila svoj uticaj kako bi pomogla Sinatri da zaigra u filmu „Odavde do večnosti“ (1953), za koji je bio nagrađen Oskarom. Ta uloga je pomogla da se obnovi njegova pevačka i glumačka karijera. O njihovoj vezi Ava je govorila: „Bili smo sjajni u krevetu. Problemi su obično počinjali već na putu do kupatila.“ Suzan Vega je inspirisana ovom izjavom napisala pesmu „Frenk i Ava“. Tokom braka sa Sinatrom glumica je dva puta pobacila jer joj je karijera bila važnija i smatrala je da njih dvoje nisu bili sposobni da se brinu o detetu. Za jednu trudnoću Sinatra nije znao, dok ju je tokom druge ubeđivao da zadrži dete. Međutim, njoj je i ugovor sa kompanijom MGM branio da tada rodi. Uvek je želela da se ostvari kao majka, ali je kasnije izjavila: „Nismo bili u stanju ni o sebi da vodimo računa. Kako bismo brinuli o bebi?“

Razveli su se 5. jula 1957. godine ostavši u dobrim odnosima. Sinatra je sklopio još dva braka, ali je nastavio svakodnevno da zove Avu i da joj šalje telegrame predlažući joj da se pomire. Ona je nekoliko puta pristajala, ali nisu dugo izdržali zajedno. Ipak, stalno je govorila da je on bio najveća ljubav njenog života.

Pročitajte još

U decembru 1955. godine Ava je napustila SAD i život nastavila u Španiji. Tada je zavolela špansku koridu i započela vezu sa matadorom Luisom Miguelom Dominginom koji je želeo da je oženi posle samo par meseci poznanstva. Odbila ga je i nastavila da uživa u čarima Španije. Postala je bliska sa književnikom Ernestom Hemingvejem i flertovala je sa Fidelom Kastrom. Zavolela je flamenko i posećivala je kafane sa ciganskom muzikom gde je plesala i pila rakiju. U tom periodu je imala vezu sa italijanskim glumcem Valterom Kiarijem, a kroz njen krevet su prolazili svakakvi muškarci koji su je često potkradali. Tokom snimanja filma „Biblija“ zbližila se sa glumcem Džonom Skotom koji je bio lečeni alkoholičar nekoliko puta optužen za nasilje. Pokušao je da ubije trudnu ljubavnicu dok je i supruga nosila njegovo dete. Avi je iščašio rame i iščupao pramen kose, a 1965. godine su se rastali posle drame u hotelskoj sobi gde je pretio da će i sebi i njoj prerezati grkljan polomljenom flašom. „Bilo je to nekakvo ludilo“, govorila je o tom periodu svog života.

Profimedia

Za to vreme Sinatra je našao utehu u alkoholu trudeći se da je zaboravi. 1959. godine u Australiji su proveli jednu noć zajedno, ali to nije bilo kao pre. Zbog problema sa španskom vladom, 1968. godine Ava se seli u London sa željom da se odmori od burnog života, ali i kako bi obavila lekarske analize zbog sumnje na rak materice od čega je umrla njena majka. Te godine zaigrala je u filmu koji mnogi smatraju njenim najboljim ostvarenjem, u engleskom rimejku „Majerlinga“ u kome je glumila Elizabetu, austrijsku caricu u paru sa Džejmsom Mejsonom kao carom Francom Jozefom.

Englezi nisu bili fascinirani holivudskom divom pa nije imala burne veze po kojima je bila poznata. Izlazila je sa homoseksualcima i povremeno se viđala sa ženama. Kupila je džuboks za jedan pab i napunila ga Sinatrinim pločama. Mnogo je pila i pušila je oko 60 cigareta dnevno što je uništilo njeno fizičko i psihičko stanje. Hranila se loše uglavnom konzumirajući kokice, čokoladu i Džek Denijels. Išla je dva puta godišnje na „čišćenje“ gde je držala dijetu i vežbala. Obolela je od enfizema i lupusa. 1986. godine je imala dva moždana udara nakon čega ju je Frenk Sinatra odveo kod specijaliste u Ameriku. Iako je imala novca da plati lečenje, glumac joj je godišnje slao 250.000 dolara za medicinsku negu. Ostale su joj posledice u vidu nepokretne leve ruke. 1988. godine pisac Piter Evans, sa kojim je bila u vezi, je završio biografiju iznoseći  najintimnije detalje iz glumičinog života.

Umrla je od upale pluća, na današnji dan, 25. januara 1990. u 68. godini života. Poslednje Avine reči upućene njenoj služavki Karmen bile su: „Jako sam umorna!“. Navodno je umrla sa čašom viskija u jednoj, i cigaretom u drugoj ruci, ostajući tako dosledna sebi i u poslednjem trenutku života.

Nakon njene smrti jedna od Sinatrinih kćerki ga je zatekla u sobi na podu uplakanog i nemog. Ava ne samo da je bila njegova najveća ljubav već i muza i inspiracija za jednu od njegovih najlepših i najemotivnijih pesama „I’m A Fool To Want You“, snimljenu nakon njihovog razvoda. Na njenoj sahrani se jedna crna limuzina parkirala iza kolone od pet stotina ožalošćenih. Niko nije izašao iz kola, ali se pretpostavlja da je to bio Sinatra. Buket na Avinom grobu je imao jednostavnu poruku: „S ljubavlju, Frensis.“ Ava Gardner je sahranjena u Sanset memorijal parku u Smitfildu, u Severnoj Karolini, pored braće i roditelja. U njenu čast, tamo je otvoren i muzej.

Profimedia

Ava Gardner je važila za boginju Holivuda i muškarci su ludeli za njom. I dan-danas se smatra jednom od najlepših, najboljih i najslavnijih glumica u istoriji filma. U privatnom životu je bila sklona noćnim provodima, porocima i burnim vezama. Imala je harizmu kojom je sve osvajala i temperament koji joj je omogućio da uvek bude svoja. Praunuk Čarlsa Darvina ju je opisao kao „najbriljantniji primerak ljudske vrste“. Volela je da zavodi druge, a kada to nije činila, zavodila je samu sebe. Smatrala je sebe običnom ženom i ne tako dobrom glumicom koja se tim poslom bavi samo zato što je dobro plaćena.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike