Poruka Helen Miren u susret Svetskom danu pozorišta: Kreativni poriv umetnika nikada neće biti ugašen

06.03.2021

09:21 >> 18:07

0

Ljudska bića pričaju jedni drugima priče od kad postoje na ovoj planeti. Prelepa pozorišna kultura živeće sve dok nas bude ovde, poručuje slavna glumica

Poruka Helen Miren u susret Svetskom danu pozorišta: Kreativni poriv umetnika nikada neće biti ugašen
Copyright Profimedia

Međunarodni pozorišni institut koji predstavlja krovnu organizaciju UNESKO-a za pozorište i izvođačke umetnosti, objavio je poruku za Svetski dan pozorišta 2021. godine koji se obeleževa 27. marta, čuvene engleske glumice i dobitnice Oskara Helen Miren.

Svetska organizacija pantomimičara (SOP), kao globalni partner Međunarodnog pozorišnog instituta (MPI) i Marko Stojanović, kao predsednik SOP i član MPI preneli su poruku Helen Miren u celosti i na srpskom jeziku.

– Ovo je bilo veoma teško vreme za žive nastupe i mnogi umetnici, tehničari i zanatlije, muškarci i žene mučili su se i borili u profesiji koja je već prepuna nesigurnosti. Možda ih je baš ta, uvek prisutna nesigurnost učinila sposobnijima da visprenošću i hrabrošću prežive ovu pandemiju. Njihova mašta se u ovim novim okolnostima već pretočila u inventivne, zabavne i potresne načine komunikacije, naravno velikim delom zahvaljujući Internetu. Ljudska bića pričaju jedni drugima priče od kad postoje na ovoj planeti. Prelepa pozorišna kultura živeće sve dok nas bude ovde – poručuje slavna glumica.

Profimedia

Kreativni poriv pisaca, dizajnera, plesača, pevača, glumaca, muzičara, reditelja, kako ističe, nikada neće biti ugušen.

– U vrlo bliskoj budućnosti će ponovo procvetati novom energijom i novim razumevanjem sveta koji svi delimo. Jedva čekam! – zaključuje Helen Miren.

Pročitajte još

Svetski dan pozorišta obeležava se već tačno 60 godina svakog 27. marta, a od 2011. obeležava se i Svetski dan pantomime svakog 22. marta na dan rođenja čuvenog pantomimičara Marsela Marsoa na inicijativu Marka Stojanovića i Ofera Bluma, piše Headliner.

Pre nekoliko godina pokrenuta je inicijativa da se obeležava Svetska nedelja predstava koja počinje 20. marta Svetskim danom dečijeg pozorišta, nastavlja se Svetskim danom lutkarstva 21. marta, Svetskim danom pantomime 22. marta i završava 27. marta Svetskim danom pozorišta.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike