Prvi do srca: Srpska premijera filma o poznatom jugoslovenskom glumcu na Martovskom festivalu

09.04.2021

12:44

0

Autor: Dejan Ćirić

Jedan od najstarijih filmskih festivala u Evropi i svetu ove godine se održava od 19. do 25. aprila i trajaće duže - 7 dana

Prvi do srca: Srpska premijera filma o poznatom jugoslovenskom glumcu na Martovskom festivalu
Copyright Promo/Dom omladine

Film poznatog hrvatskog reditelja i scenariste Branka Šmita „Prvi do srca – Ivo Gregurević“, premijeru u Srbiji imaće na na 67/68. Martovskom festivalu, 21. aprila u Velikoj sali Doma omladine Beograda, u okviru programske celine „Regionalna panorama“.

Nedugo nakon smrti Ive Gregurevića HRT je donela odluku da producira biografski dokumentarac o životu i delu velikana hrvatskog i jugoslovenskog glumišta, a rad na filmu trajao je oko devet meseci.

Život glumca Ive Gregurevića neobično je filmski. Zato je njegov dugogodišnji prijatelj, saradnik i kum Branko Šmit napravio vrlo ličan, biografski film. Kroz svedočenja ljudi pokazao je nepoznatog Ivu koji je mrzeo samoću, zvao ljude u različito doba dana i noći, dolazio u kuće nenajavljen, tražio društvo, neumorno okupljao ljude oko sebe. Onda je život bio ironičan i Ivo je zaplesao svoj poslednji ples sam, u noći između 1. i 2. januara 2019. godine. Svetska premijera filma bila je u Orašju, rodnom mestu Gregurevića, u kome je glumac osnovao Dane hrvatskog filma.

Ivo Gregurević YouTube/Printscreen

Branko Šmit je rođen 1957. u Osijeku. Na Akademiji dramske umetnosti u Zagrebu, odsek filmske i TV režije, diplomirao je zapaženom TV dramom „Rano sazrijevanje Marka Kovača“. Prvi celovečernji film „Sokol ga nije voleo“, prema tekstu Fabijana Šovagovića, režira 1988. i za to ostvarenje dobija nagradu za debitanta godine na Pulskom festivalu. Usledili su filmovi: „Đuka Begović“, „Vukovar se vraća kući“, „Božić u Beču“ – o senzibilnim pojedincima u surovoj ratnoj stvarnosti, za koji 1997. osvaja pulsku „Zlatnu arenu“ za scenario. Isto priznanje  mu je pripalo i tri godine kasnije za film „Kraljica noći“ (hrvatski kandidat za Oskara). Njegovo najnagrađivanije ostvarenje je drama o trgovini ljudima „Put lubenica“. Godine 2009. filmom „Metastaze“, koji je ovenčan „Zlatnom arenom“ za najbolji film u Puli, kao i nagradom za najbolji film na beogradskom FEST-u, počeo je trilogiju, u kojoj su usledili „Ljudožder vegetarijanac“ (2012) i „Agape“ (2017). U ovim filmovima, koji su kritika savremenog hrvatskog društva, secira goruće probleme kao što su nacionalizam, korupcija, kriminal, neprihvatanje različitosti. Dokumentarni film „Prvi do srca – Ivo Gregurević“ je njegova posveta velikanu hrvatskog i jugoslovenskog glumišta.

Branko Šmit Promo/Vladimira Špindler

Jedan od najstarijih filmskih festivala u Evropi i svetu ove godine se održava od 19. do 25. aprila i trajaće duže – 7 dana, a publici će predstaviti bogat filmski program u nekoliko nacionalnih takmičarskih kategorija: dokumentarni film do i preko 50 minuta, eksperimentalni film i video art, animirani film i kratki igrani film – kategorija za koju postoji i međunarodna selekcija. Biće prikazana kompletna prošlogodišnja takmičarska selekcija, kao i filmovi odabrani u takmičarski program na osnovu novog konkursa. Takođe, biće dodeljene festivalske nagrade i za 67. i za 68. izdanje festivala.

Promo/Dom omladine

Pored takmičarskog,  Martovski festival imaće tradicionalno bogat revijalni filmski program podeljen u celine „Svetska panorama“, „Regionalna panorama“ i „Domaća panorama“.

Pročitajte još

Publika će imati priliku da pogleda filmove koji su pobednici velikih svetskih festivala, domaće, regionalne i svetske premijere, dela značajnih domaćih i međunarodnih autora, kao i selekcije ostvarenja sa značajnih evropskih festivala kratkometražnog filma u Klermon Feranu, Drami i Berlinu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike