Luiz Glik: "Nobel" na kućnu adresu

10.12.2020

10:42 >> 13:32

0

Govor američke pesnikinje je, umesto čitanja uživo pred švedskim kraljem u Stokholmu, zbog trenutne situacije, postavljen na stranici Nobelovog komiteta

Luiz Glik: "Nobel" na kućnu adresu
Copyright Daniel Ebersole/Nobel Prize Outreach, via Associated Press

Američkoj pesnikinji Luiz Glik, ovogodišnjoj dobitnici Nobelove nagrade za književnost, prestižno priznanje uručeno je na kućnu adresu zbog pandemije.

– Iznenadilo me je to što sam ujutru 8. oktobra osetila neku vrstu panike. Svetlo je bilo suviše bleštavo. Mi koji pišemo imamo želju da svojim delima dopremo do što više ljudi. Ali, pesnici ne misle o svojoj publici kao mnoštvu u prostornom smislu, poput punog auditorijama, već o mnoštvu kao skupu pojedinaca, koji će čitati stihove tokom dugog perioda vremena – kazala je Luiz Glik primajući medalju i diplomu u svom domu u Kembridžu, u Masačusetsu.

Profimedia

U svom govoru, koji je umesto čitanja uživo pred švedskim kraljem u Stokholmu postavljen na stranici Nobelovog komiteta, Glikova se prisetila događaja iz ranog detinjstva kada je maštajući organizovala takmičenje za najbolju pesmu, birajući između “The Little Black Boy” Vilijema Blejka i “Swanee River” Stivena Fostera.

– Takmičenje ove vrste, za priznanje, za visoku nagradu, činilo mi se prirodnim; mitovi kojih je moja prva lektira bila prepuna. Najveća pesma na svetu činila mi se, čak i kada sam bila veoma mlada, najvišim od svih visokih prizanja. Bio je to i način na koji smo moja sestra i ja odgajane, da spasavamo Francusku (Jovanka Orleanka), da otkrivamo radijum (Marija Kiri). Kasnije sam počela da shvatam opasnosti i ograničenja hijerarhijskog razmišljanja, ali mi je u detinjstvu izgledalo važnim da nagrada bude osvojena. Osoba koja stoji na vrhu planine, vidljiva izdaleka, bila je jedina zanimljiva stvar na planini. Osoba tek malo ispod nje bila je nevidljiva – kazala je nobelovka.

pw.org

Ona je između ostalog navela i da su pesme kojima je celog života bila najvatrenije privučena bile “pesme ličnog izbora ili zaključka, pesme kakvim slušalac ili čitalac daje suštinski doprinos, kao primalac poverenja ili povika, ponekad i kao zaverenik.”

– Verujem da je, nagrađujući me ovih priznanjem, Švedska akademija odabrala da podrži intimni, lični glas, koji javni govor nekada može da uveća ili proširi, ali nikada da zameni.

Predstavnik Nobelovog komiteta uručio je Luiz i ček na milion dolara, a ovaj novac, kako je po dobijanju nagrade izjavila, poslužiće joj da “konačno kupi kuću u Vermontu”.

Pročitajte još: Glas napuštenih, kažnjenih i izneverenih: Ko je nobelovka za književnost Luiz Glik

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike