Glas napuštenih, kažnjenih i izneverenih: Ko je nobelovka za književnost Luiz Glik

09.10.2020

13:05 >> 09:39

0

Tokom karijere koja traje šest decenija, istraživala je traumu, smrt i isceljenje, ali iako ne negira značaj autobiografskih segmenata, ne može se smatrati

Glas napuštenih, kažnjenih i izneverenih: Ko je nobelovka za književnost Luiz Glik
Copyright Tanjug/AP Photo/Susan Walsh

Ovogodišnja dobitnica Nobelove nagrade za književnost Luiz Glik, rođena 1943. godine u Njujorku, popularnost među čitalačkom publikom stekla je zbirkama “The Triumph of Achilles” (1985) i “Ararat” (1990).

Objavila je 12 zbirki pesama i nekoliko izdanja eseja o poeziji, a sve ih, kako je danas navedeno u Švedskoj akademiji, oblikuje težnja za čistotom.

Dobitnica Pulicerove nagrade za poeziju 1993. godine i Nacionalne književne nagrade (2014), debitovala je 1968. godine knjigom “Firstborn”, a ubrzo se etablirala kao jedan od najeminentnijih autora poezije u američkoj savremenoj književnosti.

pw.org

Detinjstvo i porodični život, teme su koje su ostale ključne u njenom stvaralaštvu.

Kako se navodi, Glikova teži univerzalnom, pronalazeći inspiraciju u mitovima i klasičnim motivima, prisutnim u većini njenih dela, a “glasovi napuštenih, kažnjenih i izneverenih – svojevrsne su maske za sopstvenu transformaciju, kako ličnu, tako i u univerzalnom kontekstu”.
Tokom karijere, koja traje šest decenija, istraživala je traumu, smrt i isceljenje, u pesmama za koje su neki naučnici tvrdili da su zapravo ispovesti.

– Iako ne negira značaj autobiografskih segmenata u njenom stvaralaštvu, ne može se smatrati poetskim autorom koji se ispoveda – objašnjeno je danas u Stokholmu.

U njenoj biografiji stoji i da je pisala o svojoj anoreksiji kada je bila tinejdžerka, za koju je kasnije rekla da je rezultat njenih napora da uspostavi nezavisnost od majke. Pisala je i o smrti njene starije sestre, koja se dogodila pre nego što se ona rodila.
Dok je bila na terapiji, odlučila je da ide na pesničke radionice tokom formalnog fakultetskog obrazovanja i počela je da razvija svoj glas.

– „Averno” (2006) je majstorska zbirka, vizionarska interpretacija mita o Persefoninom silasku u pakao, u zatočeništvo Hada, boga smrti – navela je Akademija.

Luiz je imenovana za američkog laureata za pesnike 2003. godine, a 2016. godine, od tadašnjeg predsednika SAD Baraka Obame primila je Nacionalnu humanitarnu medalju.

AP Photo/Carolyn Kaster

Luiz Glik je 16. žena koja je osvojila Nobelovu nagradu, kao i prva američka državljanka koja je osvojila ovu nagradu u poslednjih 27 godina, otkako je Toni Morison uzela nagradu 1993. godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike