Tajna izgubljenog scenarija: Reditelj Milutin Petrović o legendama vezanim za film „Nečista krv“

02.06.2021

11:25

0

Autor: Dejan Ćirić

Da bi verno oživeli epohu u kojoj se film odigrava, produkcija je konsultovala stručnjake za istoriju, nakit, garderobu, oružje, običaje...

Tajna izgubljenog scenarija: Reditelj Milutin Petrović o legendama vezanim za film „Nečista krv“
Dragan Bjelogrlić, film "Nečista krv" Promo/Fame Solutions

Reditelj dugo očekivanog filma „Nečista krv – Greh predaka“ Milutin Petrović napominje da ga je kroz stvaranje filma vodila ideja da pokaže nestvarnu lepotu koju je opisivao Bora Stanković.

Milutin Petrović
Tanjug/Rade Prelić

Petrović kaže da je cela priča oko snimanja filma po delu ovog velikog pisaca, a čija se premijera očekuje u avgustu, počela kada je pronašao scenario za film „Nečista krv“, Voje Nanovića.

– Film po tom scenariju je trebalo da režira Žika Pavlović, ali se to izjalovilo. Moja generacija je slušala legende o tom scenariju, a između ostalog je reditelj Miša Radivojević pričao kako je to najbolji scenario koji je pročitao u životu – rekao je Petrović i dodao da ga je filmofilija i poštovanje prema Voji Nanoviću dovela na kraju do tog scenarija.

Promo/Fame Solutions

Kako kaže, kada je pročitao prvu scenu Nanovićevog scenarija, imao je utisak da gleda neku scenu iz filma Sema Pekipoa.

– Te noći sam doživeo „bindžovanje“ serije sa papirima. Nakon toga su se sklopile produkcijske okolnosti i eto nas u momentu kada promovišemo film koji na početku prati Hadži Trifuna, prebogatog, moćnog trgovca u Vranju 1850. godine, a 20 godina kasnije porodičnu priču koja se završava udajom Hadži Trifunove unuke Sofke – ističe Petrović.

Promo/Fame Solutions

Da bi verno oživeli epohu u kojoj se film odigrava, kako napominje reditelj, produkcija je konsultovala stručnjake za istoriju, nakit, garderobu, oružje, običaje…

– Kako god bilo, reditelj uvek samo pravi svoj film koji nikako nije istorijska rekonstrukcija epohe. Kroz stvaranje filma vodila me je ideja da pokažem lepotu koju je opisivao Bora Stanković. Svi treba da znaju da je on čarobni pripovedač koji je u stanju da na tri stranice svoje knjige opisuje garderobu na lepoj ženi – rekao je on.

Promo/Fame Solutions

Prema njegovim rečima, na snimanju su svi uživali.

– Nikada neću razumeti kolege koje se na nešto žale kada su takvoj prilici. Doživeo sam da mi na kraju snimanja filma ekipa rasvete pokloni šerifsku značku sa kamerom. Glumci su naučili da jašu. Neki su se oduševili pa su i nakon snimanja nastavili redovno da idu na jahanje i da nauče sve o konjima – zaključuje Petrović.

Pročitajte još

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti