Dragan Mićanović otkriva detalje sa snimanja filma o ubistvu kneza Mihaila Obrenovića: Jedan prizor je bio posebno potresan (FOTO/VIDEO)

20.09.2023

20:30

0

Autor: Dejan Ćirić

"Kada to vidite možete da shvatite sa kakvom monstruoznošću su ga zaverenici ubili", ističe glumac

Dragan Mićanović otkriva detalje sa snimanja filma o ubistvu kneza Mihaila Obrenovića: Jedan prizor je bio posebno potresan (FOTO/VIDEO)
Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

Glumac Dragan Mićanović je govorio o svojoj ulozi kneza Mihaila Obrenovića u filmu "Što se bore misli moje", čija je beogradska premijera večeras u 20 časova u MTS dvorani.

Mićanović je rekao da je kada je dobio poziv reditelja Milorada Milinkovića da radi film znao da sledi istraživanje "ko je u stvari bio knez Mihailo", pošto o njemu imamo šture, uglavnom školske informacije.

Promo
 

- Istraživali smo po literaturi i muzejima. Obišli smo Istorijski muzej grada Beograda, gde se čuvaju lični podaci i stvari kneza Mihaila. Čak smo videli odelo u kome je bio kad je ubijen na Košutnjaku. To je zaista potresan prizor. Možete da shvatite s kakvom monstruoznošću su ga zaverenici ubili - otkrio je glumac i dodao da je knez Mihailo bio "jako intrigantna ličnost", koja je "za film dušu dala".

Skandalozan brak

"Što se bore misli moje" je politički triler, jer govori o zavernicima koji kuju zaveru da ubiju kneza, ali se kroz priču provlači i romansa između Mihaila i Katarine Konstantinović koja bi, prema rečima Mićanovića, danas sigurno punila žutu štampu, jer je bio skandal što Obrenović želi da se oženi bliskom rođakom.

- Film prati poslednjih sedam dana života kneza Mihaila, sa flešebekovima. Idemo i dalje u prošlost, gde prikazujemo i neke do značajnih istorijskih datuma - oslobađanje gradova od turske okupacije, pokušaj osnivanja Balkanskog saveza... - ističe glumac.

Promo
 

Priznavši da je tokom karijere imao sreće da tumači istorijske ličnosti o kojima postoje video i tonski zapisi, Mićanović je naglasio da "postoji samo par fotografija i slika kao je izgledao knez Mihailo".

- To s jedne strane glumcu može biti lakše, može da se osloni na maštu, da zamišlja sve. Knez Mihailo ima lične fotografije, što tada nije bilo toliko uobičajeno. To pratimo u filmu. Imao je prijatelja Anastasa koji nosi aparaturu da ga uslika - otkrio je Mićanović.

Promo
 

Glamur iz Mihailovog vremena

Prema njegovim rečima, knez Mihailo je bio "čovek sklon umetnosti, svirao je klavir, pisao poeziju, govorio nekoliko stranih jezika, imao sklonost ka fotografiji, i bio je šarolika ličnost, vrlo inspirativna za svakog glumca".

Snimanje je teklo lagano, a Mićanović se priseća da su uslovi bili zahtevni, pošto se radilo po zamkovima u Vojvodini, "koji su ogromni, prelepi, ali nema ko da to greje, i nažalost propadaju".

- Pokušavali smo da "glamur" iz Mihailovog vremena prenesemo gledaocima, a oko nas je bila hladnoća i ruinirani zamkovi.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike