Reditelj "Paname" Pavle Vučković za 24sedam o svom najnovijem filmu: Sve se dešava tokom policijskog časa

26.08.2023

19:00

0

Tanka granica između ironije i realnosti

Reditelj "Paname" Pavle Vučković  za 24sedam o svom najnovijem filmu:  Sve se dešava tokom policijskog časa
Pavle Vučković na Palićkom filmskom festivalu - Copyright Damir Vujkov

Reditelj Pavle Vučković, sa svojim prvencem filmom "Panama" koji je premijerno prikazan u Kanu uspeo je potpuno da "razmrda" publiku i privuče pažnju javnosti na problem društvenih mreža odnosno koliko one često mogu imati prevelik uticaj na naš svakodnevni život i naše odnose.

Osam godine kasnije, stigao je i drugi film provokativnog naslova "Zaštita pre svega". Ipak, reč je samo o dobroj komediji tačnije kako reditelj Pavle Vučković ističe za 24sedam groteski.

Promo
 

Film je premijerno prikazan na Palićkom filmskom festivalu, na kojem smo i razgovarali sa njim, a publika Dunav Film Festa imaće prilike da ga pogleda, večeras u 20 časova u autentičnoj atmosferi Smederevske tvrđave.

Moderna priča u doba pandemije

U pitanju je moderna priča po scenariju Ivana Zekića koja prati dva mlada para (Marta Bogosavljević, Simonida Mandić, Strahinja Blažić i Aleksandar Ristoski) iz Beograda koji pokušavaju da započnu vezu u vreme koronavirusa. Oni žele da stupe u intimne odnose, ali ih sprečava to što nemaju odgovarajuću zaštitu.

Tokom večeri oni susreću sijaset izopačenih likova koji stoje na putu njihovoj sreći.

- I Zeka (Ivan Zekić) i ja smo pristupili ovom filmu kao komediji - kaže Vučković za 24sedam.

ATA Images/A.A.
 

A kome je ovaj film namenjen?

- Nemam neku posebnu "ciljnu gupu" jer uvek kad radim nešto, krećem od toga da pre svega to meni bude smešno. Najviše bih voleo da mlađa publika uživa u ovom filmu ali imajući iskustva sa "Panamom" to se nikada ne zna - kaže reditelj "Zaštite pre svega".

Šta se sve može desiti tokom policijskog časa

U filmu  "Zaštita pre svega" sve se dešava tokom policijskog časa za vreme pandemije.

- Zeka je to pisao prvobitno kao pozorišnu predstavu a pandemija je ključna za celu radnju filma. U drami postoji taj element atmosfere tokom pandemije, koji u filmu dobija groteskni ton zahvaljući svim likovima koji se pojavljuju u toku noći kada traje policijski čas - kaže Vučković.

Promo/Filip Olćan
 

Cilj kreatora filma je bila da se napravi poseban pandemija noćni svet kroz koji dva glavna ženska lika treba prođu, ulazeći u razne bizarne situacije.

Dnevna doza policijskog časa

- Sećam se da je tokom pandemije postojala Instagram stranica "Dnevna doza policijskog časa". Tu je bilo bezbroj smešnih situcija i načina koji su ljudi iznalazili kako bi izašli napolje i sakrivali se od policije (smeh). To nam je bila polazna tačka za spoljnu atmosferu celog filma dok je za unutrašnji svet koji već postoji u pozorišnoj drami,  nervoza likova koji ne izlaze napolje - zaključuje Vučković.

Tanjug/Dunav Film Fest/Filip Olćan
 

On ističe da u filmu postoji doza ironije ali da ipak nisu želeli da kontriraju celokupnoj situaciji i time relativuzuju ozbiljnost cele pandemije.  

- Zapravo se sve odvija na toj nekoj granici između ironije i realnosti, a često nas je ta realnost gurala u ironiju - zaključuje Vučković.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike