Emotivna ispovest Sema Nila o borbi sa rakom: Kad se pogledam u ogledalo vidim ćelavog osušenog čoveka

19.03.2023

13:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Memoari poznatog glumca „Da li sam vam ovo ikada rekao?" biće objavljeni 23. marta

Emotivna ispovest Sema Nila o borbi sa rakom: Kad se pogledam u ogledalo vidim ćelavog osušenog čoveka
Sem Nil - Copyright Profimedia

Filmski svet šokirala je vest da glumac Sem Nil boluje od Hočkinovog limfoma. Pre godinu dana, zvezdi filma „Park iz doba Jure“ dijagnostikovan je rak u trećem stadijumu.

„Loše mi je, umirem", pomislio je.

Nesposoban da snima, počeo je da piše da bi skrenuo misli i dobio razlog da preživi dan, rekao je Nil za BBC.

Profimedia
 

U memoarima „Da li sam vam ovo ikada rekao?", on piše o bolesti i skoro pola veka dugoj karijeri. Glumac je prvi put primetio da ima čvorove na žlezdama na vratu tokom promotivne turneje za film „Svet iz doba Jure: Nadmoć". Kada su mu lekari saopštili šta nije u redu, rekao je da je njegova reakcija bila „prilično flegmatična", ali ga je naterala da „sve proveri".

Beleške umirućeg čoveka

- Znao sam da moram nešto da uradim i pomislio sam: „Da li da počnem da pišem?“. Nisam pomislio da napišem celu knjigu u sebi, već samo da bacim na papir neke priče. I sve mi je bilo zanimljivije. Godinu dana kasnije, ne samo da sam napisao knjigu, već je izašla u rekordnom roku. Moji izdavači su divni ljudi, ali mislim da su hteli da je objave što pre, u slučaju da umrem - kaže glumac i dodaje da su u jednom momentu pomislili da bi podnaslov za knjigu mogao biti „Beleške umirućeg čoveka“.

Profimedia
 

Ima, kaže i „crnih dana". Posle prve hemioterapije izgubio je kosu.

„Kad se pogledam u ogledalo vidim ćelavog, osušenog, starog čoveka. Više od svega želim da mi se vrati brada. Nimalo mi se ne sviđa izgled lica.“, piše u memoarima.

Ne plašim se smrti

Hočkinov limfom je maligno oboljenje limfocitnog tkiva koje se karakteriše bujanjem karakterističnih ćelija, što dovodi do progresivnog uvećanja limfnog tkiva, najčešće limfnih žlezda. Ali, glumac isitče da je sada u remisiji i da se trudi da bude pozitivan.

- Ne plašim se smrti. Ono što ne želim je da prestanem da živim, jer zaista uživam u životu. Smatram to kao avanturu, prilično mračnu avanturu, ali ipak avanturu. A dobri dani su jednostavno fantastični, a kada dobijete dobre vesti, to je baš uzbudljivo - ističe glumac.

Profimedia
 

Njegova knjiga nije o raku, jer takve, kako kaže, „ne podnosi". Umesto toga, uglavnom piše o zabavnom i neverovatnom životu i dugoj karijeri. Igrao je u više od 70 filmova, radeći zajedno sa Meril Strip, Kejt Blanšet i Džefom Goldblumom.

Ništa me ne zanima, osim da živim

U knjizi Nil putuje „kroz prošlost i uličice sopstvenog života".

Bilo je „zadovoljstvo", kaže.

Knjiga se završava dobrim vestima.

Iako i dalje mora da ide na hemioterapije, tumori su nestali. Uskoro će početi rad na novom filmu u Australiji sa glumicom Anet Bening. Trenutno glumi u seriji „The Twelve“.

Profimedia
 

- Poslednja stvar koju želim je da ljudi budu opsednuti stvarima o raku, jer me rak ne zanima. Ništa me, zapravo, ne zanima osim da živim - zaključuje glumac.

Memoari „Da li sam vam ovo ikada rekao?" biće objavljeni 23. marta.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: BBC

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike