Koliko je realističan "Park iz doba jure"? Četiri greške koje su napravili autori filma

13.06.2022

09:38

0

Vraćamo se staroj dobroj holivudskoj temi borbe između čudovišta

Koliko je realističan "Park iz doba jure"? Četiri greške koje su napravili autori filma
Park iz doba Jure

Svi fanovi franšize "Park iz doba jure"  gledajući ove filmove su prebačeni u svet u kom su dinosaurusi gospodarili Zemljom.

Da li je Holivud uspeo da nam zaista prikaže kako je naša planeta izgledala pre 66 miliona godina?

Prema tvrdnjama naučnika - nije.

- Ne smete da zaboravite da filmovi o Parku iz doba Jure nisu dokumentarci - kaže za BBC Džek Horner, američki paleontolog koji je savetovao režisera Stivena Spilberga tokom snimanja prva dva filma u sagi (Park iz doba Jure i Izgubljeni svet).

- Stiven je želeo da snimi zabavan film. Nijedan od nas dvojice nije želeo da radi ništa dokumentaristički - kaže ovaj naučnik

Ali koliko su ti filmovi realistični? Koji su najslavniji promašaji - i pogoci - iz filmova o Parku iz doba Jure. Evo nekih od njih.

Film "Svet iz doba Jure: Nadmoć" Promo/Taramount
 

1. T-reks i giganotosaurus se nikad nisu sreli

Bitka između tiranosaurusa i giganotosaurusa prikazana u "Svetu iz doba Jure: Prevlast" nikako nije mogla da se desi, objašnjava paleontološkinja Rajli Blek.

- Ne samo da su ove dve vrste dinosaurusa živele razdvojene milionima godina, već su živele i na različitim kontinentima - kaže Blek, koja je bila stručna savetnica za Svet iz doba Jure, četvrti film u sagi.

Tiranosaurus reks je živeo na samom kraju perioda Krede, pre oko 68 miliona godina, u današnjoj Severnoj Americi.

Giganotosaurus je hodao Zemljom pre 99 miliona godina u današnjoj Južnoj Americi.

Blek kaže da ima nekoliko životinja viđenih u prologu filma koje su u stvarnom svetu naseljavale različita doba i oblasti odvojene različitim fazama i regionima.

- I onda se vraćamo staroj dobroj holivudskoj temi borbe između čudovišta - navodi Blek.

Promo/Taramount film
 

2. Velociraptori su imali perje

Druga greška koju su izdvojili naučnici jeste opis strašnog velociraptora.

- Mi znamo da su raptorski dinosaurusi morali da imaju perje - kaže Džek Horner.

- Stiven Spilberg i ja samo razgovarali o tome, ali bilo je to tehnološki nemoguće postići, zato što je veoma teško animirati perje - dodaje on.

Blek takođe objašnjava da je dizajn velociraptora umesto toga veoma ličio na ono što se zna o jednoj drugoj praistorijskoj životinji.

Filmovi su inspirisani romanom koji je napisao Majkl Krajton.

- Krajtonov roman bio je inspirisan konkretnom knjigom pod naslovom Dinosaurusi-grabljivci sveta, koja je govorila o dinosaurusu deinonikusu - kaže paleontološkinja.

Bio je to dinosaurus veličine čoveka koji je lovio u čoporu.

Stvorenje mnogo sličnije onom koje je Krajton opisao u svom romanu kao „velociraptor".

Naučnici veruju da je pravi velociraptor bio vrlo sitna životinja, ne veća od ćurke, i da je takođe bila prekrivena perjem.

Film "Svet iz doba Jure: Nadmoć"/Profimedia
 

3. Nedostaju im boje

Horner objašnjava da ponekad ne zna zašto je bio angažovan kao naučni savetnik za Park iz doba Jure, jer bi Stiven Spilberg na kraju uvek uradio onako kako je sam zamislio.

Jedna od odluka sa kojima se Horner ne slaže je boja ovih životinja.

- Moj utisak je da su dinosaurusi bili mnogo živopisnijih boja od onoga kako smo ih mi napravili. Njihovi potomci, ptice, često su takve - rekao je  ovaj naučnik.

4. Nismo ni blizu kloniranju dinosaurusa

Profimedia
 

Centralna premisa Parka iz doba Jure je kloniranje dinosaurusa. Ali naučnici uporno tvrde da to još ne može da se uradi.

Najveći razlog za to je što DNK dinosaurusa ne stari dobro.

- Ne opstaje previše dugo, koliko mi znamo -objašnjava profesor Pol Baret, paleontolog iz londonskog Muzeja nacionalne istorije (NHM).

Što se životinja tiče, najstariji dostupni genetski podaci su za stvorenja koja su umrla do pre 50.000 godina, kaže profesor Baret.

- Nemamo DNK nijedne druge izumrle životinje ili biljke sve dok se mnogo više ne približimo našem vlastitom vremenu - zaljučuje on.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi