Film o performansu Nika Kejva "Idiot prayer" otvara Slobodnu zonu

12.10.2020

11:47 >> 15:26

0

Nastup je snimljen 19. juna neposredno posle ukidanja izolacije u Velikoj Britaniji sa malom ekipom u potpuno praznoj dvorani palate Aleksandra u Londonu

Film o performansu Nika Kejva "Idiot prayer" otvara Slobodnu zonu
Copyright Printscreen / youtube

Filmski festival Slobodna zona biće održan od 5. do 10. novembra u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, a na svečanom otvaranju u Kombank dvorani publiku očekuje bioskopska premijera filma “Idiot Prayer: Nick Cave Alone at Alexandra Palace”.

Ovaj muzički performans Nika Kejva snimljen je 19. juna 2020. neposredno posle ukidanja izolacije u Velikoj Britaniji sa minimalnom ekipom u potpuno praznoj dvorani palate Aleksandra, jednoj od omiljenih koncertnih lokacija u Londonu.

– Nema talasanja hiljade znojnih tela koja se tiskaju jedna do drugih, buke i aplauza, potoka piva, bez mase koja ga nosi, mobilnih telefona i poljubaca u mraku, Zapadna dvorana je potpuno prazna. Sam za klavirom jedan čovek razvejava tamu, rasteruje samoću. Nik Kejv jedan na jedan za početnike i one druge. Za nešto više od sat i po, bez podrške Bad Seeds-a, on za klavirom prolazi kroz sve faze karijere od najranijih albuma do najnovijeg Ghosteen ali i pesama nastalih u okviru benda Grinderman. Svi oni koji su makar jednom bili na koncertu Nika Kejva, znaju da je taj osećaj teško opisati rečima – najavljuju organizatori.

Idiot Prayer (koji je deo trilogije koje čine filmovi “20.000 dana na zemlji” i “Još jednom s emocijom”) je asketski redukovan na suštinu njegove poezije i muzike, kojoj teško da je potrebno bilo šta drugo.

Ovogodišnje izdanje Filmskog festivala Slobodna zona biće održano tradicionalno u bioskopima, a kao novinu festival će koristiti online platformu KinoKauč preko koje će publika širom Srbije moći da prati filmski program festivala.

Projekcije će biti organizovane u bioskopima: Kombank dvorana (Svečano otvaranje i premijera filma), Dvorani Kulturnog centra Beograda, Domu omladine Beograda, Jugoslovenskoj kinoteci, Art bioskopu Kolarac, Bioskopu Fontana i bioskopu Cine Grand u Rakovici. U Novom Sadu projekcije će biti održane u Kulturnom centru Novog Sada, a u Nišu u tamošnjem kulturnom centru i Cinepleks. Karte za Svečano otvaranje mogu se kupiti od danas na biletarnicama Kombank dvorane.

Foto 24 sedam/Goran Sivački

Govoreći o onlajn koncertu “Idiot Prayer” Nik Kejv je rekao:
– Svet je pao u jezivu, samoreflektujuću tišinu. Upravo unutar te tišine počeo sam da razmišljam ne samo o audio-snimanju pesama, već i o video-snimanju, a „Idiot Prayer“ je molitva u praznini.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike