Ivanu Ikiću nagrada "Roberto Roselini" u Kini

18.10.2020

08:18 >> 12:32

0

Reditelj je dobio prestižno priznanje za film Oaza na Međunarodnom filmskom festivalu Pritajeni tigar, skriveni zmaj

Ivanu Ikiću nagrada "Roberto Roselini" u Kini
Copyright Ivan Ikić Promo/ Marija Strajnić

Reditelj Ivan Ikić dobio je nagradu “Roberto Roselini” za režiju na Međunarodnom filmskom festivalu “Pritajeni tigar, skriveni zmaj”, koji se održava do 19. oktobra u kineskom gradu Pinjao.

Nagrada mu je pripala za film “Oaza”, jedno od retkih ostvarenja van kineskog područja, koje je prikazano u okviru takmičarske selekcije “Pritajeni tigar”. Ova drama prvi put je prikazana, a onda i nagrađena na Venecijanskom filmskom festivalu, a u Pinjau je imala azijsku premijeru.

Priča Ikićevog filma smeštena je u Dom za decu i mlade sa posebnim potrebama, a vrti se oko ljubavnog trougla između dve devojke i jednog mladića. U filmu glume debitanti Valentino Zenuni, Tijana Marković i Marijana Novakov, a uloge vaspitača poverene su Maruši Mejer i Goranu Bogdanu.

– Posebna mi je čast što nagrada nosi ime Roberta Roselinija i što je ove godine na festivalu prikazana retrospektiva jugoslovenskih filmova iz šezdesetih godina koji su izuzetno uticali na mene i moj rad. Marko Miler, umetnički direktor festivala, bio je naš prvi gledalac, tada još uvek, nezavršenog filma i njegova podrška i poziv na festival su bili veliko ohrabrenje da smo na pravom putu – kaže Ikić povodom nagrade.

Nagradu je preuzeo Ivan Kandijaš, otpravnik poslova ambasade Republike Srbije u Kini Foto/Promo/FCS

Nastanak ovog filma podržao je Filmski centar Srbije.

U fokusu pomenutog festivala, čiji je osnivač ugledni kineski reditelj Žija Žanke, bila je i retrospektiva klasičnih srpskih filmova pod nazivom “Novi jugoslovenski film – Srpski novi film”. U okviru ovog ciklusa prikazano je devet ostvarenja nastalih tokom šezdesetih godina prošlog veka, od kojih će neki biti u novim, restauriranim verzijama.

Profimedia/ATA Images/Antonio Ahel

Program su činila ostvarenja: “Dvoje” Aleksandra Saše Petrovića, “Kapi, vode, ratnici” Vojislava Kokana Rakonjca, Živojina Pavlovića i Marka Babca, “Čovek nije tica” Dušana Makavejeva, “Devojka” Mladomira Puriše Ðorđevića, “Tri” Aleksandra Saše Petrovića, “Povratak” Živojina Pavlovića, “San” Mladomira Puriše Ðorđevića, “Praznik” Ðorđa Kadijevića i “Nevinost bez zaštite” Dušana Makavejeva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike