Željko Lučić u susret spektaklu „Opera na vodi“: Od Zrenjanina do najčuvenijeg Verdijevog baritona na svetu

07.09.2022

10:30

0

„Ulogu Rigoleta sam u dosadašnjoj karijeri izveo oko 200 puta i ona predstavlja krunu baritonskog opusa“, ističe umetnik

Željko Lučić u susret spektaklu „Opera na vodi“: Od Zrenjanina do najčuvenijeg Verdijevog baritona na svetu
Željko Lučić foto Wonge Bergman - Copyright Željko Lučić foto Wonge Bergman

Četvrto izdanje muzičkog spektakla na otvorenom "Opera na vodi" sa baritonom Željkom Lučićem u naslovnoj ulozi Rigoleta, biće održano u subotu, 10. septembra od 20 sati, na platou iza Geozavoda u Beogradu na vodi.

Jedinstven muzičko-scenski program besplatan za publiku, biće u znaku opere “Rigoleto” Ðuzepea Verdija, u produkciji Srpskog narodnog pozorišta (SNP) iz Novog Sada, a svetski poznat umetnik Željko Lučić igraće glavnu ulogu, dok će dirigent biti Dejan Savić.

Rigoleto S. Doroški
 

- Ulogu Rigoleta sam u dosadašnjoj karijeri izveo oko 200 puta i ona predstavlja krunu baritonskog opusa. Uvek je izazov tumačiti ovu ulogu, veoma je kompleksna, teška i višeslojna - ocenio je Lučić.

On je naveo da u toj Verdijevoj operi ima i komedije i tragedije, a da se delo završava tragično, kao i sve opere ovog italijanskog kompozitora.

- Rigoleto je jedan posesivan čovek, otac koji misli da čini sve najbolje za svoju ćerku, a zapravo radi sve suprotno. Opera predstavlja taj odnos oca i ćerke. Radnja je toliko univerzalna da zaista može da se smesti bilo gde danas, u prošlost, sadašnjost, ali i budućnost - smatra umetnik.

Željko Lučić/Profimedia
 

U ulozi Rigoleta Lučić će najpre nastupiti u Novom Sadu, 7. septembra, na sceni SNP-a, a tri dana kasnije pred beogradskom publikom, u veoma zahtevnom projektu "Opera na vodi", na otvorenom.

Tokom poslednjih sezona ovaj umetnik često gostuje u prestonici Srbije i "Srpskoj Atini“, na scenama Narodnog pozorišta u Beogradu, SNP-a u Novom Sadu, ili Operi i teatru Madlenianum u Zemunu, gde je nedavno igrao sa Rumunskom operom.

Željko Lučić Tanjug/Sava Radovanović
 

- Mnogo godina je prošlo od kako sam otišao iz Srbije, i ona se dosta menja, kao i sam Beograd. Vraćao sam se ovde na koncerte po pozivu domaćih pozorišta. Spektakl koji nas čeka je veoma prigodna prilika, prostor je kao amfiteatar. Moja gostovanja su bila učestala u poslednje vreme, što nije slučajno, više je mogućnost mog povratka na ovdašnju scenu, tako da razmatram saradnje i projekte sa Novim Sadom i Beogradom - najavio je Lučić, prisutan na mnogim svetskim pozornicama - Metropoliten Opere u Njujorku, Milanske skale, Bečke opere, Kraljevske opere u Londonu.

U ansamblu „Opere na vodi“ će biti i specijalna gošća, operska umetnica - sopran Alida Berti, koju dovodi Italijanski institut za kulturu u Beogradu, a nastupiće u ulozi Rigoletove ćerke Ðilde.

Rigoleto S. Doroški
 

Libreto "Rigoleta" je napisao Frančesko Marija Pjave prema drami "Kralj se zabavlja" Viktora Igoa, a radnja je smeštena u grad Mantovu i njegovu okolinu, u 16. veku. Praizvedba opere “Rigoleto” odigrana je 11. marta 1851. godine u Veneciji, u pozorištu “Teatro La Fenice".

Aleksandar Stankov, upravnik Srpskog narodnog pozorišta, smatra da je operi uveliko potreban novi prostor, posebno na otvorenom, i podsetio da je tako izveden veliki spektakl "Aida", takođe iz pera Ðuzepea Verdija, na Petrovaradinskoj tvrđavi, i publika je bila oduševljena.

- Operska publika i te kako postoji, samo je potrebno da se ona organizuje i neguje. Upravo ovakvim događajima kao što je "Opera na vodi" to ćemo postići. Ovu verziju "Rigoleta" smo postavili 2019. godine i od tada stalno privlači mladu i novu publiku. Srpsko narodno pozorište, kao najstariji profesionalni teatar, je najrelevantniji za ovu vrstu umetnosti. Ne bi trebalo da propustite ovaj scensko-muzički spektakl - poručio je upravnik SNP-a.

Rigoleto S. Doroški
 

Željko Lučić, bariton iz Zrenjanina od 1993. do 1998. bio je član SNP-a u Novom Sadu, a onda je prihvatio angažman u Frankfurtskoj operi. Posebno je poznat po izvođenju glavnih baritonskih uloga u Verdijevim operama.

Lučić je svoj profesionalni operski debi imao u aprilu 1993. kao Silvio u Leonkavalovim "Pajacima" u SNP-u, a onda su se nizale uloge u operama “Ljubavni napitak”, "Lučija od Lamermura", "Travijata” "Faust", "Evgenije Onjegin".

Željko Lučić Promo/Madlenianum
 

Tokom 1998. Lučić se pridržio spisku glavnih umetnika Frankfurtske opere, gde je ostao sve do 2008. godine i igrao u delima “Aida”, "Trubadur", "Atila”, "Sicilijansko večernje”, "Bal pod maskama", "Figarova ženidba”, "Manon Lesko", "Boemi", "Adrijana Lekuvrer" i "Madam Baterflaj".

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike