Ne pokušavajte u svojoj spavaćoj sobi: „Pedeset nijansi“ deset godina kasnije

21.04.2022

17:01

0

Ovaj čuveni erotski roman je najbrže prodavana knjiga otkada se tiraži i prodaja beleže, i to bez ijednog centa uloženog u reklamu

Ne pokušavajte u svojoj spavaćoj sobi: „Pedeset nijansi“ deset godina kasnije
profimedia-0199882808 - Copyright Film "Pedeset nijansi - Siva"/Profimedia

E L Džejms nije ni slutila koliki će uspeh postići pišući erotske romane. Za nju je pisanje bilo samo hobi, način da svoje erotske misli pretoči u fikciju koju je postavljala onlajn na raznim forumima.

Kada je prvi put objavila „Pedeset nijansi - Siva“ u izdanju male australijske izdavačke kuće, nadala se da će prodati nekoliko hiljada primeraka i sprečiti imitatore da kopiraju njen rad. Međutim, njena erotska trilogija je prodata u više od 150 miliona primeraka širom sveta i prevedena je na više od 50 jezika, a filmovi koji su snimljeni po ovim knjigama su globalno zaradili više od milijardu dolara.

Pobornici seksualnih sloboda širom sveta pozdravljali su što je BDSM kultura konačno došla u mejnstrim.

Promo/Laguna
 

Kritičari je ne vole, ali fanovi joj neprestano pišu pozitivne recenzije i nadaju se nastavcima ove, sad već očigledno završene priče o Kristijanu i Anastaziji. Autorka ih nije razočarala i podarila im je još jednu trilogiju koja se bavi događajima iz Kristijanovog ugla, ali objavljivanjem trećeg dela „Oslobođeni“ ova tema je zaključena i neće biti više nastavaka.

Bez obzira na to šta mislili o temi i autorkinom stilu, planetarni uspeh ovog serijala učinio je da se u svakom kutku planete priča o Kristijanu Greju. Prvi roman trilogije je prvobitno objavljen u formi elektronske knjige u SAD i Velikoj Britaniji jer su izdavači strahovali da bi čitaoce bilo sramota da budu viđeni kako u javnosti čitaju erotiku.

Nakon nekoliko nedelja prodaja se merila stotinama hiljada primeraka pa se ubrzo pojavilo i štampano izdanje, koje je najbrže prodavana knjiga otkada se tiraži i prodaja beleže, i to bez ijednog centa uloženog u reklamu.

Ko bi rekao da nešto što je počelo kao „fan fiction“ Sumrak sage može da postane globalni fenomen koji deceniju kasnije i dalje ima nove fanove koji tek otkrivaju neprikosnovenu kraljicu erotike. Iako se ne preporučuje da se uz njene knjige tinejdžeri informišu o zdravom emotivnom odnosu muškarca i žene, mnogi punoletni čitaoci su priznali da su nakon njenih knjiga osvežili svoj seksualni život.

Film "Pedeset nijansi - Siva"/Profimedia
 

Mi preporučujemo da ove knjige čitate isključivo zabave radi, da se ne biste povredili pokušavajući vratolomije koje Kristijan Grej izvodi u svojoj crvenoj sobi. Ove godine sa autorkom slavimo desetogodišnjicu objavljivanja „Pedeset nijansi - Siva“ i podsećamo vas da pročitate i ostale romane autorke koja je zavela ceo svet.

Već godinama mnogi diskutuju o tome koliko su događaji iz knjige zapravo realni i da li je moguće da se dese običnim ljudima u stvarnom svetu. U ovom slučaju izlišno je upuštati se u takve debate.

Fikcija je ključna reč - autorka je svoju maštu prenela na papir i stvorila jedan svet. To što u tom svetu naivna, trapava i neiskusna studentkinja književnosti prilično nespretno intervjuiše dvadesetsedmogodišnjeg sivookog, prelepog, moćnog milijardera i na kraju se i uda za njega - to je bio autorkin izbor koji se svideo milionima ljudi širom sveta.

Film "Pedeset nijansi - Siva"/Profimedia
 

Malo laganog štiva nikad nije naodmet, a ako je nekoga možda i dalje sramota da sa erotskom knjigom ušeta u gradski prevoz ili sedi u parku, uvek je dostupan elektronski primerak na Laguninom sajtu ili sajtu Eden Books koji garantuje potpunu diskreciju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: laguna.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike