Zlata Petković: Glumica neodoljive lepote koja u karijeri nikada nije uradila jednu stvar

11.02.2022

19:45

0

Uz zvuke melodije iz “Otpisanih” i prisustvo njenih sinova Andreja i Gvozdena kao i supruga Sanje Ilića, pre tri godine podignut joj je spomenik u njenom rodnom Svrljigu

Zlata Petković: Glumica neodoljive lepote koja u karijeri nikada nije uradila jednu stvar
Zlata Petković 1 - Copyright Printscreen/YouTube/TheTheatreArt

Zlata Petković bila je jedno od omiljenih TV lica, najviše je pamtimo po ulozi Marije iz kultne serije “Povratak otpisanih”, a bila je i Mis Jugoslavije 1971. godine.

Rođena je na današnji dan, 11. februara 1954. godine u Svrljigu, a umrla je iznenada 3.decembra 2012. u Beogradu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Serbia&Montenegro (@serbmne)

- Moj tata Borislav radio je kao ekonomista, a kako je tada važilo pravilo da radite tamo gde vas rasporede, često smo se selili. Otac Nišlija i majka Beograđanka upoznali su se u Boru. Pred porođaj majka je otišla kod svekra i svekrve u Svrljig, a pošto je sneg napadao do krovova, nije mogla da se vrati i ja sam se rodila kod bake Nadice. Sentimentalno sam vezana za to mesto u kome sam provodila sve raspuste. Kod bake je vladala demokratija, što sva deca vole. Imali su veliko dvorište, gde sam uživala u toplim letima i zimama sa mnogo snega - ispričala je glumica pre desetak godina.

Printscreen/Youtube/b92
 

Zlata i tri godine mlađi brat, Dejan Petković, koji je osamdesetih godina prošlog veka bio popularan pop pevač, muzikalnost su nasledili od roditelja koji su se razveli dok su oni bili tinejdžeri.

Sa Sanjom Ilićem, poznatim kompozitorom Zlata je bila u braku 30 godina, a kako je on jednom ispričao za ovu ljubav bila je kriva jedna dečja priredba.

- Kod glumaca je problem što ih svi pamte po jednom liku. Moja Zlata nije htela da bude samo Marija iz "Otpisanih". Ona je vodila više računa o nama nego o svojoj karijeri. Kad sam je pitao zašto to radi, odgovorila mi je: "Meni su najvažniji moja deca, muž i kuća." Mogla je njena karijera da bude veća, ali ona nije htela nikako da se obnaži na filmu. Imala je ideju kako će to da gradi i niko nije mogao da je odvrati - ispričao je jednom prilikom u intervjuu njen suprug Sanja koji je preminuo prošle godine.

Printscreen/Youtube/b92
 

Zlata je igrala u serijama i filmovima: Grlom u jagode, Slučaj šampiona, Momčine, Vagon lI, Partizanska eskadrila, Kakav dan, Stari Beograd, Bila jednom ljubav jedna, Sabinjanke, Priče preko pune linije, Ulični pevači (serija), Formula 1, Mister Dolar (TV), Iza zida, Tuce svilenih čarapa, Holivud ili propast, Kod Lude ptice (serija), Ljubav i mržnja (serija), Selo gori, a baba se češlja (TV serija), Bravo maestro…

Odmah nakon diplomske predstave na Akademiji dobila je glavnu žensku ulogu u seriji koja je obeležila njenu karijeru.

- Aca Đorđević me je pozvao da glumim u filmu, a kasnije i seriji “Otpisani”. Sećam se da mi je predočio kako me čeka neverovatna popularnost, što tada nisam ozbiljno shvatila. Snimali smo godinu dana, svaku epizodu po jedan mesec, kao film. Bilo je to fenomenalno iskustvo jer sam na početku karijere dobila priliku da radim sa bardovima našeg glumišta - pričala je Zlata o svojim počecima.

Na Akademiji bila je u klasi sa našim proslavljenim glumcima: Bogdanom Diklićem, Radošem Bajićem, Lazarom Ristovskim, Snežanom Savić i Ljiljanom Stjepanović.

Njeni najraniji počeci karijere počinju audicijom koju je organizovao PGP. Tada je živela na relaciji Smederevo - Beograd i sa svojim najboljim drugom Ljubom Ninkovićem na audiciji je nastupila sa pesmom “Novi svet”, koju je Ljuba kasnije pevao sa grupom “S vremena na vreme”.

U žiriju je pored ostalih bio i Vlada Katić, urednik “Čika”, prvog jugoslovenskog tabloida.

Printscreen/YouTube/TheTheatreArt
 

Upravo on je pozvao Zlatu da učestvuje u njihovoj akciji za izbor najlepše tinejdžerke “Mis Bambi”. Od tada je u Zlatinoj karijeri, što bi rekli Amerikanci, sve istorija.

Pobedila je na tom prvom “Čikovom” konkursu 1969. godine, što ju je odvelo u finale izbora za Mis tinejdž u Zagrebu, gde je osvojila titulu prve pratilje. Ipak, otputovala je na svetski izbor u Tokio, gde su je prijavili kao godinu dana stariju kako bi mogla da se takmiči.

Potom je učestvovala u izboru za Mis Srbije i Mis Jugoslavije 1971. godine na kome je pobedila i sa tom titulom takmičila se na svetskom izboru u Londonu.

- Tamo nisam osvojila nagradu, ali sam bila srećna što ću se vratiti školi i normalnom životu. Međutim, dobila sam poziv da u filmu “Bubašinter” glumim Dušicu. Posle ovog iskustva više ništa nije bilo kao pre. Život je počeo da me vuče na drugu stranu. Posle drugog razreda gimnazije otišla sam na prijemni za glumu. Ušla sam u uži izbor, ali sam odustala jer je bilo nemoguće da za nedelju dana spremim dve preostale godine škole i položim diferencijalni ispit - pričala je Zlata.

Printscreen/Youtube/b92
 

Paralelno sa školovanjem radila je na televiziji Beograd kao najavljivačica programa i prva je gledaocima poželela dobar dan na tada eksperimentalnom Drugom programu.

Posle prve godine studija, Zlata je zaigrala i ulogu mame jer je u julu 1973. sa devetnaest godina donela na svet prvog sina Gvozdena, a u tom braku o kome je retko govorila ostala je deset godina.

Bila je jedno od omiljenih TV lica, nastupala je i za Josipa Broza Tita, što je u to vreme bila velika privilegija. Početkom osamdesetih sa Predragom Cunetom Gojkovićem i Predragom Živkovićem Tozovcem vodila je tada najpopularniji šou “Folk parada”.

Zlata Petković je iznenada umrla u 58 godini, međutim ni nakon deset godina od njenog odlaska sećanje na nju ne bledi. Naprotiv, sećanju postaju jača, a njene uloge po kojima je pamtimo dobijaju poseban sjaj koji nikada ne može da zgasne.

Uz zvuke melodije iz “Otpisanih” i prisustvo njenih sinova Andreja i Gvozdena kao i supruga Sanje Ilića, pre tri godine podignut joj je spomenik u njenom rodnom Svrljigu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike