Nacionalne penzije za Bogdana Diklića, Voju Brajovića, Lazara Ristovskog, Radoslava Zelenovića i Miljena Kljakovića

10.02.2022

15:14

0

Odluka za dodelu priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, odnosno kulturi nacionalnih manjina usvojena je danas na sednici Vlade Republike Srbije

Nacionalne penzije za Bogdana Diklića, Voju Brajovića, Lazara Ristovskog, Radoslava Zelenovića i Miljena Kljakovića
Copyright Lazar Ristovski Promo/Festival Ravno Selo

Među nagrađenima su glumac Bogdan Dilkić, pevačica Maja Odžaklijevska, baletski umetnik Konatsantin Kostjukov, filmski znalac Radoslav Zelenović..., saopštili su iz Ministarstva kulture i informisanja.

Odluka o dodeli nacionalnih priznanja doneta je posle osam godina, na predlog Komisije za utvrđivanje ispunjenosti uslova za dodelu priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, odnosno kulturi nacionalnih manjina, a na osnovu predloga reprezentativnih udruženja u kulturi i nacionalnih saveta nacionalnih manjina.

Printscreen/YouTube
 

Priznanje za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, odnosno kulturi nacionalnih manjina dobili su umetnici : pesnik Ðorđo Sladoje, književni prevodilac Neda Bobić Nikolić, kompozitor Zoran Erić, pijanistkinja, čembalistkinja, pedagog i publicista Smiljka Isaković, likovni umetnik Jovan I. Rakidžić, umetnički fotograf, foto dizajner Rajko Karišić, filmski scenograf Miljen Kljaković Kreka Milj, dramski umetnik i glumac Bogdan Diklić, dramski umetnik, glumac Vojislav Brajović, dramski umetnik, glumac Lazar Ristovski, baletski umetnik Konstantin Kostjukov, arhitekta Vasilije Milunović, muzičar instrumentalista, harmonikaš Ljubiša Pavković, stručnjak u kulturi Prof.dr Mirko Kovačević, etnomuzikolog Dimitrije Golemović, kritičar, istoričar i teoretičar filma Božidar Zečević, stručnjak u kulturi Radoslav Zelenović, vokalni solista Maja Odžaklijevska, pozorišni reditelj Miroslav Benka i vokalni solista, muzičar Borisav Ðorđević.

Radoslav Zelenović / Tanjug / Dragan Kujundžić
 

Priznanje se može dobiti i za filmsku umetnost i audio vizuelno stvaralaštvo, scensko stvaralaštvo i interpretaciju u pozorišnoj umetnosti, muzičko scensko stvaralaštvo i interpretaciju u operi, ili za umetničku igru, odnosno klasičan balet, narodnu i savremenu igru.

Tu su i digitalno stvaralaštvo i multimedija, arhitektura, prevođenje stručnih i naučnih tekstova, istraživanje, zaštita, prikupljanje i predstavljanje pokretnog i nepokretnog kulturnog nasleđa, filmska, filmske i televizijske delatnosti, izdavaštvo i drugo.

Pravo na Priznanje može ostvariti umetnik ili stručnjak u kulturi, državljanin Srbije, koji je doprineo razvoju kulturnih vrednosti u Srbiji odnosno njenoj međunarodnoj afirmaciji, odnosno da je dobitnik najznačajnijih nagrada i priznanja, i da je ostvario pravo na penziju.

Miljen Kljaković Kreka ATA Images/Milan Maričić
 

Dobitnici Priznanja imaju pravo na doživotno mesecno primanje u iznosu prosečne zarade bez poreza i doprinosa u Srbiji za mesec jul prethodne godine.

Od 2007. godine počele su isplate novčanih dodataka zaslužim umetnicima.

Nacionalna priznanja za vrhunski doprinos kulturi bila su uvedena Zakonom o kulturi, koji se primenjuje od 2010. godine.

Do 2013. godine nacionalnu penziju je dobilo 523 kulturna poslenika.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike