Sto godina od rođenja Beti Vajt: Glumica sa najslađim osmehom i svetlucavim očima koja je ušla u Ginisovu knjigu rekorda

17.01.2022

18:45

0

Igrala je dva najupečatljivija lika u istoriji sitkoma Sju En Nivens u „Šou Meri Tajler Mur” i slatku ali lukavu Rouz Nilund u „Zlatnim devojkama”

Sto godina od rođenja Beti Vajt: Glumica sa najslađim osmehom i svetlucavim očima koja je ušla u Ginisovu knjigu rekorda
Beti Vajt Foto: Profimedia

Nominovana je za dvadeset Emi nagrada, a osvojila je osam. Po dužini karijere koja je trajala 80 godina ušla je u Ginisovu knjigu rekorda.

Beti Vajt je bila američka komičarka, glumica, pevačica, voditeljka i pisac. Rođena je na današnji dan pre sto godina.

Jedno od njenih poslednjih javnih pojavljivanja dogodilo se na dodeli Emi nagrada 2018 godine, kada joj je uručena nagrada za životno delo.

Profimedia
 

- Neverovatno je da možete da ostanete u karijeri ovoliko dugo, a da vas ljudi i dalje trpe - izjavila je tada.

Od 1945. godine do danas glumila je u oko 120 filmskih i televizijskih ostvarenja.
Beti Vajt bila je među prvim ženama  koja je imala kontrolu ispred i iza kamere tokom snimanja sitkoma “Život sa Elizabet”.

Više od četiri decenije sarađivala je i sa Zoološkim vrtom u Los Anđelesu.

- Ja sam zapravo najsrećnija žena na svetu. Pola mog života provela sam u profesiji koju volim, a drugu polovinu sa životinjama – govorila je glumica.

Napisala je nekoliko knjiga tokom osamdesetih i devedesetih godina.

Tri puta se udavala, a tek je za trećeg muža voditelja kviza govorila da je ljubav njenog života. Bila je udata za njega do 1981. godine. Prvi muž joj je bio pilot, a drugi pozorišni agent.

Profimedia
 

- Sa svojim slatkim osmehom i svetlucavim očima Vajt je stekla ime glumeći naizgled glupe plavuše ali kako je ona samo bila lukava i revolucionarna - piše Gardijan o njenoj karijeri.

Za njenu dugovečnu karijeru bila je presudna veština u stvaranju javnog imidža kroz različite sitkome, tok- šou emisije, što ju je učinilo neprikosnovenom u šoubiznisu.

U poznijim godinama bila je savršeni primer kako treba živeti u tom dobu.

Svi argumenti o tome kako publika ne želi da gleda stare ljude na TV-u opovrgnuti su  serijom “Zlatne devojke”. Serija je bila među 10 najgledanijih emisija u SAD svake nedelje tokom prvih pet godina.

Tokom tih godina, sve četiri zvezde su bile nominovane za Emi svake godine.

Iako je naizgled bio običan sitkom sa generički snimjenim smehom, serija je bila zapanjujuće hrabra u vezi sa svime, poput seksa u poznim godinama.

Beti Vajt Profimedia
 

Beti Vajt je uspeh ove serije sumirala u jednoj rečenici: „Mislim da smo zaista bili smešni."
Ona se nije ustezala da se šali na svoj ili račun svog seksualnog života. 

Često je pitana da li, posle tako duge karijere, još nešto želi, i standardni odgovor je bio: "Roberta Redforda."

Beti Vajt je govorila da je njena dugovečnost rezultat dobrog zdravlja, sreće i ljubavi prema poslu.

- Ne jedem doručak, za ručak jedem sendviče. Obožavam hot-dog i pržene krompiriće, a sve zalijem dijetalnom Koka-Kolom. Svake večeri popijem jednu čašu vodke, a više od toga popijem jedino kada se nađem sa prijateljima - govorila je glumica.

Beti Vajt Foto: Profimedia
 

Znajući nju, možemo pomisliti da je reč o dobroj šali.

Preminula je manje od tri nedelje pre svog stotog rođendana. 

- Iako Beti samo što nije napunila sto godina, mislio sam da će živeti zauvek - izjavio je za magazin People, Džef Vitjas, njen agent i prijatelj.

Ono što je sigurno da je život Beti Vajt savršen recept za “doživeti stotu”. 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi