Tragična priča o poslednjoj vladarki dinastije Tjudor: Nakon „Krune” stiže „Becoming Elizabeth”

24.05.2021

08:00 >> 08:02

0

Autor: Dejan Ćirić

O kraljici Elizabeti I se malo toga zna, jer smo do sada jedino imali priliku da gledamo istoimenu seriju, koja se prikazivala 2005. godine

Tragična priča o poslednjoj vladarki dinastije Tjudor: Nakon „Krune” stiže „Becoming Elizabeth”
Copyright Ema Korin, Kruna/Profimedia

U proteklom periodu bili smo u prilici da gledamo ostvarenja posvećena kraljici Elizabeti II. Pored serije „Kruna“, snimljen je film „The Queen“ (2006), reditelja Stivena Frirsa. Ona su nam pružila uvid u život ove dugovečne dame, koja i dalje suvereno vlada tronom.

Profimedia

Međutim, o Elizabeti I se malo toga zna, jer smo do sada jedino imali priliku da gledamo istoimenu seriju, koja se prikazivala 2005. godine. Na sreću ljubitelja istorijskih drama, u pripremi je serija o mladim godinama kraljice, pod nazivom „Becoming Elizabeth“.

Elizabeta I stupila je na engleski tron 1558, kada je imala 25 godina. Dogodilo se to da je njena polusestra po ocu Meri I, ćerka Henrija VIII Tjudora i Katarine od Aragona, preminula. Njena majka bila je Ana Bolen, inače surovo pogubljena kada je Elizabeta imala svega 3 godine. Otac joj je preminuo 10 godina kasnije, pa je prešla da živi sa maćehom, Katarinom Par, koja je bila njegova 6. supruga po redu.

Katarina Par se ubrzo preudala za Tomasa Simora, brata prethodne Elizabetine maćehe, Džejn Simor, 3. supruge Henrija VIII. Interesantno je to da je on jednom prilikom zaprosio i Elizabetu, ali bezuspešno. Istoričari smatraju da je ovaj njen potez uticao na njegovo loše ponašanje prema njoj u novoj zajednici sa Katarinom. Postoje priče da je povodom ovakvog razvoja događaja pokrenuta i istraga na dvoru, a moguće je da ćemo detalje saznati upravo u novoj seriji.

Profimedia

Elizabeta I bila je poslednja vladarka dinastije Tjudor, a u tinejdžerskim godinama se puno napatila, kao siroče upletena u političke i seksualne intrige na dvoru. Smrt Henrija VIII pokrenula je igre moći, kako među dinastijama u samoj Engleskoj, tako i u Evropi. To nam poručuje producent serije, koji je upoznat sa svim pojedinostima.

Pixabay

Naslovnu ulogu tumači glumica nemačkog porekla Alisija fon Ritberg. Tom Kalen odabran je za lik Tomasa Simora, Džesika Simor oživeće Katarinu Par, a Romala Gari Meri I Tjudor, Elizabetinu stariju sestru i najveću rivalku.

Pročitajte još

Pored ovih glumaca u ekipi su i Oliver Zeterstrom, Džon Hefernan, Džejmi Parker, Aleksandra Gilbret i Bela Remzi.

Snimanje je u pripremi, pa još uvek nije poznat datum premijere.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: City Magazin

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike