"Verujemo u jednu igru": Predstavljen spektakularni program 19. Beogradskog festivala igre

18.12.2021

10:15

0

Osnivač i direktor BFI Aja Jung ocenila je da je za nama veoma složena i komplikovana godina, ali da "stiže nova kojoj moramo da se nasmešimo"

"Verujemo u jednu igru": Predstavljen spektakularni program 19. Beogradskog festivala igre
LB3 - Copyright Promo / Beogradski festival igre

Direkcija Beogradskog festivala igre u međunarodnim okvirima sinoć je predstavila program 19. izdanja, koje će se održati od 16. marta do 12. aprila 2022. godine na pozornicama širom Beograda i Novog Sada.

Na svečanom programu i druženju sa uvaženim gostima, predstavnicima mnogih ambasada i medija, prezentovan je kratak film kao atraktivan pregled šta sve čeka vernu publiku 19. edicije BFI na proleće.

Sledeće godine Međunarodni pozorišni festival savremene igre ponudiće svim ljubiteljima novih 14 predstava na nivou pravog spektakla.

Promo / Beogradski festival igre
 

Osnivač i direktor BFI Aja Jung ocenila je da je za nama veoma složena i komplikovana godina, ali da "stiže nova kojoj moramo da se nasmešimo".

- Odatle je slogan 19. izdanja "Verujemo u jednu igru", jer u početku nismo zaista mogli poverovati da će uopšte biti moguće da održimo sledeći festival, zbog ove dve teške godine pandemije - rekla je Jung.

Ona je podsetila da su svojom odlukom za vreme pandemije samo odlagali predstave na festivalu, a ne i otkazivali. Takav je bio slučaj sa trupom Drezden Frankfurt kompanija igre, koja je 4. i 5. decembra zatvorila 18. izdanje u Operi i teatru Madlenianum, a planirana je još za 17. ediciju, proleća 2020.

Promo / Beogradski festival igre
 

Festivalu će prethoditi tradicionalna revija filmova "Dani igre u Kinoteci", koreografske radionice, majstorski kursevi i izložbe.

Od osnivanja BFI predstavljeno je oko 450 koreografskih ostvarenja, a u okviru svakog izdanja programe je pratilo blizu 23.000 gledalaca i 120 novinara iz zemlje i inostranstva.

Beogradski festival igre će po 19. put početi 16. marta 2022. nastupom trupe Lines Ballet iz San Franciska u Operi Madlenianum, sa komadima "Lični element" i "Azot" koreografa Alonza Kinga. Na istoj sceni, sledeće večeri nastupiće baletski umetnici Lusija Lakara i Metju Goldving sa produkcijom “Fordlandija” koju potpisuje Teatar Dortmund iz Nemačke.

Ista pozornica će ugostiti 19. i 20. marta slavnu trupu "Peeping Tom" iz Brisela (Belgija), čiji će tandem koreografa Gabrijela Karizo-Frenk Šartije predstaviti delo "Dete" kao završni nastavak uspešne trilogije, gde spadaju "Otac" i "Majka". Oni su dobitnici nagrade "Jovan Ćirilov" za 18. izdanje BFI.

Promo / Beogradski festival igre
 

Sledeći je čuveni grčki koreograf Euripidis Laskaridis sa projektom "Relikvija" svoje trupe iz Atine, 22. i 23. marta u Bitef teatru.

Kompanija Ervea Kubija iz Kana (Francuska), stiže 26. marta u Atelje 212 sa projektom inspirisanim romanom "Šta dan duguje noći" Jasmine Kadre.

Opera i teatar Madlenianum ponovo će biti domaćin 29. marta, ovog puta scenskom delu "Voz ljubavi 2020" trupe Emanuel Gat Dance iz Marseja.

Poznati norveški dramski pisac, igrač, koreograf, pozorišni i filmski reditelj Ju Stromgren sa svojom istoimenom kompanijom iz Osla gostovaće tri puta - 29, 30. i 31. marta u SNP-u (Novi Sad), Bitef teatru i u KC Gornji Milanovac. Njegova predstava "Potkrovlje" imaće svetsku premijeru upravo na 19. BFI.

Madlenianum je mesto i za izraelski ansambl Batševa, iz Tel Aviva, 1. i 2. aprila, a 4. aprila će igrati u SNP-u, sa projektom "Tri" koreografa Ohada Naharina.

Promo / Beogradski festival igre
 

"Apokalipsink" kao predstava iz 10 slika delo je umetnika Lučijana Rosa iz Buenos Ajresa, za publiku Beogradskog dramskog pozorišta 3. aprila.

JDP će 5. aprila biti domaćin gostima iz Amsterdama koji dolaze sa komadom "Bogohulna rapsodija" tandema Emio Greko i Piter Šolten.

Nagrađivani performer Marko D'Agostin iz Bolonje nastupiće 6. aprila sa delom "Najlepši pozdravi" u Bitef teatru.

Ponovo će doputovati i omiljena kompanija Malpaso iz Havane (Kuba), 7. i 8. aprila u Madlenianum i SNP sa četiri nova koreografska dela u vidu celovitog omnibusa.

Poseban vrhunski dvočasovni spektakl biće "Labudovo jezero" takođe kao fragmentarni projekat od četiri koreografa, trupe "Gauthier Dance" iz Štutgarta - 9. aprila u Madlenianumu.

Promo / Beogradski festival igre
 

Za sam kraj Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu biće 11. i 12. aprila domaćin trupi Balet džez Montreal koja donosi komad na muziku slavnog kanadskog muzičara Leonarda Koena.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike