Tajanstvena simbolika spektakla koji je podigao Madlenianum na noge: Šta su „Šuplje kosti“?

05.12.2021

06:30

0

Komad počinje čarobnom “slikom” - čovek sedi na stolici i posvećeno posmatra snimak ogromne gorile na video ekranu koji visi, dok je oko njega trava iz koje izvire vrlo lagano i postepeno jedna devojka, što prizor čini veoma nadrealnim

Tajanstvena simbolika spektakla koji je podigao Madlenianum na noge: Šta su „Šuplje kosti“?
Tan2021-12-4_212448112_0 - Copyright Predstava "Šuplje kosti" Tanjug/Jadranka Ilić

Poslednja predstava 18. izdanja Beogradskog festivala igre (BFI) - “Šuplje kosti” Drezden Frankfurt kompanije igre, u koreografiji čuvenog italijanskog umetnika Jakopa Godanija, izvedena je sinoć na velikoj sceni Opere i teatra Madlenianum.

Ista predstava će se igrati i večeras u Madelnianumu, kada će biti zatvoren 18. BFI.

Predstava "Šuplje kosti" Tanjug/Jadranka Ilić
 

Koreograf ovog neobičnog spektakla Godani je ujedno i direktor te pozorišne trupe, na čije se gostovanje u Beogradu veoma dugo čekalo, jer je nastup odlagan čak četiri puta zbog pandemije.

Komad počinje čarobnom “slikom” - čovek sedi na stolici i posvećeno posmatra snimak ogromne gorile na video ekranu koji visi, dok je oko njega trava iz koje izvire vrlo lagano i postepeno jedna devojka, što prizor čini veoma nadrealnim.

Kada ona otpuzi “travom” i onda celom scenom, tu ne prestaje ta čudesna scena, jer su u toj travi sve vreme zapravo ostali igrači koji se iznenada pojavljuju i simultano ustaju, kao buđenje nekog novog života, realnosti ili dimenzije.

Predstava "Šuplje kosti" Tanjug/Jadranka Ilić
 

Nakon te uvodne scene koja oduzima dah, odvijaju se mnogi segmenti prilično nabacano, bez jasnog reda, kao kolekcija uspešno rešenih koreografija i inspiracija za same igrače.

Kako je reditelj/koreograf naveo u susretu sa medijima, sama predstava najbolje oslikava njegovo trenutno duhovno stanje u vezi sa pandemijom i skoro dve godine zastoja u pogledu kulture.

Koncept je bio taj da svi stvaraju univerzum slika, pregled nedovršenih, još uvek neformiranih ljudi, koji su kao embrioni, kreature, što je zapravo njegov lični protest protiv činjenice da je ostalo veoma malo ljubavi u svetu za umetnost i kulturu.

Predstava "Šuplje kosti" Tanjug/Jadranka Ilić
 

Naslov “Šuplje kosti” simbolično označava ptice, koje imaju takve kosti, jer je Godani veoma fasciniran njima, obožava da ih gleda, proučava, voli njihov neverovatan govor tela, impresioniran je načinom kako komuniciraju, i uvek su spremne da polete i pobegnu.

Na sceni 14 igrača izvanredno glume ptice svojim telima, pokazujući neverovatnu veština, ali uz njih i druge životinje, uz adekvatne kostime, u predstavi o apokalipsi koja sledi, vezanoj i za aktuelnu pandemiju.

Najnoviji scenski komad preispituje tehniku savremenog baleta i uključuje više elemenata kao što su video projekcije - veoma snažan i moćan multimedijalni doživljaj.

Predstava "Šuplje kosti" Tanjug/Jadranka Ilić
 

Rad na ovom scenskom delu je za reditelja manifestacija protiv svega što se dešava danas u svetu umetnosti, a to je da je neko iznad svih pregazio taj kreativni svet, odnosno teza mu je da kulturu kontrolišu oni koji su van nje, i svi su zabrinuti za to stanje.

U nekoliko momenata koreografska drama prelazi iz horora u lepotu, iz gotike u barok. Komad je u 70 minuta pružio pravi spektakl na sceni. Prikazani su elementi koji govore jasno o totalitarizmu, diktaturi, političkim previranjima, mogućim ratovima, nemirima, revoluciji, a sve to kroz igru i impresivnu koreografiju sa veštim izvođačima.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike