Snima se film o legendarnom Fredu Asteru: Poznato koja svetska zvezda glumi slavnog igrača

13.12.2021

10:15

0

Ovo će biti drugo biografsko ostvarenje koje se bavi životom i radom čuvenog filmskog koreografa, čija je karijera trajala duže od 70 godina

Snima se film o legendarnom Fredu Asteru: Poznato koja svetska zvezda glumi slavnog igrača
Fred Aster i Džindžer Rodžers - Copyright Profimedia

Tom Holand će izaći iz svog Spajdermen kostima, kako bi uskočio u par plesnih cipela, jer je dobio ulogu legendarnog Freda Astera, glumca, igrača, pevača i koreografa.

Vest o tome Holand je potvrdio za AP agenciju dok je u Londonu promovisao svoj novi film "Spajdermen: Put bez povratka", prenosi Deadline.

"Scenario mi je stigao pre nedelju dana, ali ga još nisam pročitao. Znam da Ejmi Paskal (producentkinja) ima scenario", rekao je glumac.

Fred Aster i Džindžer Rodžers/Profimedia
 

Paskal je prvi put pomenula da razmatra Holanda za ulogu Astera u novembarskom profilu tog glumca za magazin GQ.

Ovo biografsko ostvarenje drugo je koje se bavi čuvenim filmskim koreografom, nakon Amazonovog "Fred & Ginger", u kom je glavna uloga poverena Džejmiju Belu, dok zvezda serije "Služavka" Margaret Kveli igra ulogu Džindžer Rodžers.

Aster je imao veličanstvenu karijeru koja je trajala 76 godina, pre nego što je 1987. umro od zapaljenja pluća. Počeo je u vodvilju, a vrlo rano našao je svoje mesto u Brodveju i londonskom Vest Endu, pre nego što je došao do Holivuda. 

Fred Aster/Profimedia
 

Aster je 1980. u intervjuu za ABC ispričao da je holivudski studio RKO u kom je bio na audiciji, kod njegovog imena zabeležio: "Ne zna da glumi. Pomalo ćelav. Takođe i pleše".

Ipak, potpisao je ugovor, nakon čega ga je studio na nekoliko dana pozajmio kući MGM gde je snimio svoj prvi mjuzikl sa Džoun Kraford "Rasplesana dama".

Aster je zaslužan za dve važne inovacije u ranim muzičkim filmovima.

Kao prvo, insistirao je da (gotovo nepomična) kamera snimi plesnu tačku u samo jednom kadru, a ako je moguće, da drži plesače u punom planu čitavo vreme.

Poznata je Asterova izreka: "Ili će kamera plesati, ili ću ja". 

Fred Aster/Profimedia
 

Aster je zadržao ovo pravilo od "Vesele raspuštenice" pa nadalje, sve dok ga nije nadglasao Fransis Ford Kopola, koji je 1968. režirao "Finijanovu dugu", svoj prvi mjuzikl. 

profimedia
 

Asterov stil plesnih sekvenci je bio sušta suprotnost tada popularnim mjuziklima Bazbija Berklija, koji su bili poznati po snimanju plesnih tački iz vazduha, brzim kadrovima i zumiranjima na određene delove tela, poput ruku ili nogu. 

Druga inovacija koju je uneo sastojala se u tome da sve pevačke i plesne tačke budu glatko uklopljene u radnju filma. 


Umesto da poput Bazbija Berklija koristi ples kao spektakularni prizor, Aster ga je koristio kao deo fabule. 

Amazonov film "Fred & Ginger" baviće se periodom njegove karijere u kom je blisko sarađivao sa Džindžer Rodžers, s kojom je snimio ukupno deset mjuzikala.

Još nema informacija o tome kada bismo mogli da očekujemo dva nova filma o Fredu Asteru u bioskopima.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Euronews.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike