Selo na Staroj planini postalo zvezda filma: Horor „Nećeš biti sama“ u glavnoj selekciji Sandens festivala

15.12.2021

13:15

0

Autor: Dejan Ćirić

Film je snimljen u izolovanom planinskom selu Pokrevenik koje se nalazi na 700m nadmorske visine i jedinstveno je po svojim kamenim kućama i kamenim krovovima. Pored nedirnute prirode i prelepog pogleda na okolna brda, selo ima poseban šarm i energiju zahvaljujući ljudima koji tamo žive.

Selo na Staroj planini postalo zvezda filma: Horor „Nećeš biti sama“ u glavnoj selekciji Sandens festivala
You Won't Be Alone - Copyright Film "Nećeš biti sama" Promo/Focus Features

Inostrani film koji je kompletno snimljen u Srbiji postao je deo glavne selekcije Filmskog festivala Sandens 2022, gde će se održati i svetska premijera 28. janara, kako je najavio zvanični distributer, Focus Features (Downton Abbey, Atomic Blond, Fifty Shades of Grey, Brokeback Mountain,) koji je deo Universal Pictures.

U pitanju je natprirodni horor triler „You Won’t Be Alone“  (Nećeš biti sama), reditelja i scenariste Gorana Stolevskog, australijskog reditelja rođenog u Makedoniji.

U filmu glume: Noomi Rapace (The Girl With The Dragon Tattoo), dobitnica nagrade BAFTA, rumunska glumica Anamaria Marinca (4 Months), Alice Englert (Ratched), Carloto Cotta (Tabu), Félix Maritaud (Sauvage) i Sara Klimoska (film Milča Mančevskog Vrba), a glumačku postavu čine i srpski glumci Dobrila Stojnić, Đorđe Mišina i Đorđe Živadinović Grgur, kao i Sofija Jeremić, Marija Opsenica, Mladen Vuković i mnogi drugi.

Producenti filma su Kristina Ceyton (The Babadook and The Nightingale) i  Sam Jennings (Cargo), kao i producenti iz Srbije, Jonathan English i Nataša Ivić. Više od 150 srpskih filmskih radnika bilo je deo snimanja ovog filma, uz vođstvo lokalne produkcije iz Srbije, Balkanic Media.

Snimanje u Srbiji privuklo je produkciju filma zahvaljujući podsticajnim sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, uz operativno vođenje Filmskog centra Srbije.

Sandens filmski festival/Profimedia
 

Ovaj natprirodni horor snimljen je u izolovanom planinskom selu Pokrevenik koje se nalazi na 700m nadmorske visine na Staroj planini. Pokrevenik je jedinstven po svojim kamenim kućama i kamenim krovovima. Pored nedirnute prirode i prelepog pogleda na okolna brda, selo ima poseban šarm i energiju zahvaljujući ljudima koji tamo žive. Svi stanovnici, zajedno sa predsednikom sela, Slavkom Kostadinovićem, pomagali su filmskoj ekipi svakog dana od ranog jutra. Stanovnici sela su dozvoljavali ekipi filma da koristi za snimanje njihove kuće, štale, livade i šume tako da je gostoprimstvo i toplina tih ljudi bila veoma značajna za rad na ovom filmu.

Tokom pripreme i snimanja filma, ekipa je 5 meseci radila i živela oko Pokrevenik sela. Cela ekipa je veoma ponosna na dostignuće napravljeno u ovom starom i jedinstvenom selu, kao i na to što je bila prva produkcija koja je snimala film u Pokreveniku. Film je sniman na još nekoliko izvanrednih lokacija na Staroj planini, kao što su reke Pakleštica i Visočica, vodopad Tupavica, a takođe je snimljena značajna scena u Petničkoj pećini kod Valjeva.

Ovaj međunarodni film je pokazao da postoje mnogobrojne mogućnosti u Srbiji za snimanje filmova i izvan Beograda, sa izuzetnim lokacijama poput Stare planine. Ovaj film nije imao samo ekonomsku vrednost, već i ekološku, filantropsku i promotivnu za Staru planinu i Srbiju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike