Nik Kejv i Benedikt Kamberbač u filmu o namučenoj duši slikara koji je bio opčinjen mačkama

26.09.2021

08:58

0

U kritici časopisa Deadline o filmu se kaže da je u pitanju duhovita i dirljiva priča, a da će "glavni glumci osvojiti srca publike i pre nego što se bude nazrela tragedija"

Nik Kejv i Benedikt Kamberbač u filmu o namučenoj duši slikara koji je bio opčinjen mačkama
Copyright Profimedia

Objavljen je prvi trejler za film "The Electrical Life of Lous Wain", o engleskom umetniku Luju Vejnu (1860-1939) - briljantnoj, ali namučenoj duši koja je skoro ceo život provela slikajući mačke.

U glavnim ulogama su Benedikt Kamberbač i Kler Foj, oskarovka Olivija Kolman pozajmila je svoj glas naratoru, a zanimljivo je da se u filmu pojavljuje i muzičar i pesnik Nik Kejv u ulozi pisca H.G.Velsa.

Printscreen / youtube
Nik Kejv

Za one malo upućenije, nije iznenađenje pojavljivanje Kejva baš u filmu s ovom pričom, budući da je i sam veliki ljubitelj mačaka i poštovalac Luja Vejna. Upravo je australijska muzička legenda 2009. godine organizovala prvu veliku izložbu njegovih "mačećih" radova van teritorije Engleske, piše Euronews.rs

Film, koji je režirao britansko-japanski reditelj, scenarista i glumac Vil Šarp, već je prikazivan na festivalima u Americi i Kanadi, a bioskopska premijera u Americi se očekuje 22. oktobra, dok će publika u drugim delovima sveta morati da sačeka narednu godinu.

U kritici časopisa Deadline o filmu se kaže da je u pitanju duhovita i dirljiva priča, a da će "glavni glumci osvojiti srca publike i pre nego što se bude nazrela tragedija".

Luj Vejn je gotovo zaboravljeni engleski umetnik koji je bio izuzetno plodan i poznat autor, pre svega po svojim radovima - preteranim karikaturama mačaka sa širokim očima ili ilustracijama gde se one ponašaju kao ljudi: stoje na sve četiri noge, obučene su, razgovaraju, pecaju, sviraju...

Vejn je ceo život bio fasciniran misterijama sveta, a onda su sve dodatno zakomplikovali Emili, ljubav njegovog života i mače Henri, kog su spasli sa ulice od kiše i hladnoće. Shvativši da bliskost i društvo Henrija psihološki mnogo znače njegovoj oboleloj supruzi, Luj je počeo da crta sve detaljnije skice mačora. Njoj su se crteži toliko dopali da je insistirala da ih objavi u jednom izdanju. Nažalost, nije doživela da se to i obistini.

- Njemu pripadaju zasluge za početak moje karijere, napredak od početničkih pokušaja i krajnje oblikovanje mog rada - zapisao je Luj o mačku Henriju.

Kada se umetnikovo zdravstveno stanje pogoršalo, nakon brojnih i drastičnih promena raspoloženja i nasilnih ispada, 1924. je smešten u psihijatrijsku bolnicu gde je prveo poslednjih 15 godina života.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike