Hrvatski mediji o "Nečistoj krvi": Smenjivanje seksa i nasilja ne dozvoljava gledaocu da predahne

23.08.2021

13:29 >> 15:29

0

Svoje impresije o seriji pisao je kritičar Nenad Polimac koji je započeo autorski tekst pitanjem zašto hrvatska televizija ne pokuša nešto slično i dodao

Hrvatski mediji o "Nečistoj krvi": Smenjivanje seksa i nasilja ne dozvoljava gledaocu da predahne
Copyright Katarina Radivojević, "Nečista krv" Promo/ Fame Solutions

Na nedavno završenom festivalu u Sarajevu prikazane su prve dve epizode serije “Nečista krv” koja će biti prikazana na RTS, a uz koju je snimljen film “Nečista krv – greh predaka” koji će imati premijeru sutra u Kombank dvorani i Cineplexx Galeriji Belgrade.

Svoje impresije o seriji pisao je kritičar Nenad Polimac u svom autorskom tekstu u “Jutarnjem listu” koji je započeo pitanjem zašto hrvatska televizija ne pokuša nešto slično?!

– Na Sarajevo Film Festivalu sticajem okolnosti boravio sam kraće vreme, video sam samo jednu projekciju i rekao bih da nisam pogrešio u odabiru. Obe epizode režirao je Milutin Petrović, on se dosad bavio uglavnom niskobudžetnim filmovima, od kojih je najzanimljiviji njegov prvenac iz 2000. “Zemlja istine, ljubavi i slobode” (u njemu je igrala i poznata dramaturškinja Biljana Srbljanović), pa me zanimalo kako se filmaš takvog profila snašao u skupim produkcijama – piše Polimac i dodaje:

Dragan Bjelogrlić, film “Nečista krv” Promo/Fame Solutions

– “Nečista krv” je poznati roman Borislava Stankovića odigrava se u Vranju 19. veka, pa je scenograf Milenko Jeremić napravio repliku takvih lokacija kod Ripnja podno Avale, a snimalo se skoro tri meseca. Petrović je, naravno, imao koreditelja, Goran Stanković potpisao je poslednjih pet epizoda serije, međutim, ono što sam gledao bio je njegov rad, i to prilično impresivan.

Kritičar je podsetio i na davno izgubljen scenario veterana jugoslovenske kinematografije Vojislava Nanovića, koji je korišćen za televizijsku seriju i film.

– Serija će sigurno izazvati veliko interesovanje, jer toliko seksa u nekom televizijskom proizvodu iz regiona još nikad nije viđeno. Nanovićev scenario koristio je motive i iz drugih Stankovićevih pripovedaka, romana i pozorišnih komada, pa radnja počinje znatno pre nego ona u “Nečistoj krvi”, tako da je više i ženskih likova – ocenjuje Polimac i dodaje:

Anđela Jovanović, film “Nečista krv” Promo/This and That produkcija

– Jedan od njih tumači Katarina Radivojević, junakinja najgledanijeg srpskog filma, “Zona Zamfirove”. Ona igra Conu, sestru gazde hadži Trifuna (Dragan Bjelogrlić), udovica je ali i sposobna poslovna žena, pa menja muškarce kako joj se prohte. Dok seksualno iskorišćava svog mladog ljubavnika, gledaocu malo toga promakne od njene erotske privlačnosti, na što dosad baš nismo navikli (osim u ruskom filmu “Morfij” Alekseja Balabanova). Udovica je i Tašana (veoma lepa Anđela Jovanović), koja trpi zbog nametnute žalosti nakon smrti jednog od Trifunovih sinova, no čim joj se ukaže prilika, pokazuje svoje čari i pati za svojom nekadašnjom ljubavi, vladikom Mironom (Dejan Bućin). Stojna (Teodora Dragićević), je sluškinja, ona voli Trifunovog sina Mitu (Marko Grabež) i predaje mu svoju nevinost u sceni koja gotovo ništa ne izostavlja.

Katarina Radivojević i Nela Mihailović, “Nečista krv” Promo/This and That Productions

Polimac ocenjuje da je epoha precizno evocirana – Vranje je u tom razdoblju bilo pod turskom vlašću, “a suprotstavljenost Turaka i Srba okrutna su i povremeno neočekivana”.

– Srpski tinejdžeri režu vratove turskim zvaničnicima, vojnici pucaju u narod kad im se za to ukaže prilika, a to smenjivanje seksa i nasilja ne dozvoljava gledaocu da predahne. U to doba turska je vlast već oslabila, Vranje je njihova severna provincija, pa bogatim srpskim trgovcima kao što je hadži Trifun dozvoljavaju ono što se pre smatralo nezamislivim: da nabave zvono za svoj manastir. Vera je dodatni element koji uslojava taj kovitlac akcije i strasti, dovoljan razlog da ova verzija radikalno odudara od ranijih ekranizacija “Nečiste krvi”, one iz 1948. (ta se zvala “Sofka”, po glavnoj junakinji), s Verom Gregović i u režiji Radoša Novakovića, te one iz 1996, s Radetom Šerbedžijom i Majom Stojanović – piše u svom autorskom tekstu Polimac.

Promo / This and That produkcija

Kritičar ocenjuje i da Hrvatska ima impresivnu književnu baštinu u kojoj ne nedostaje ostvarenja koja bi modernom interpretacijom mogla ispasti vrlo provokativna i tvrdi da je “nužno jedino ono što je u drugom planu gurnuti u prvi.”

Pročitajte još

– Imamo čak i reditelje koje bi tako nešto moglo i te kako zanimati. Ako se nešto takvo već ne radi, nema druge nego pričekati redovni početak emitovanja “Nečiste krvi”. Ne bi škodilo tu seriju odmah otkupiti za redovno emitovanje, no ako HRT nije zainteresovan, možemo se zadovoljiti i kablovskom televizijom, na kojoj ionako redovno pratimo srpske serije. Možda se tada dosetimo koncepta koji je kod nas trebalo da zaživi mnogo ranije – zaključio je Nenad Polimac u svom autorskom tekstu za “Jutarnji list”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike