Oslobođen carskog srebra i zlata otkrio je prava bogatstva: 150 godina od rođenja Jovana Dučića

10.12.2021

11:05

0

Svečanu akademiju u čast velikog pesnika obeležio je nadahnut govor Ljubomira Simovića, ali i Dučićevi stihovi koje su govorili istaknuti dramski umetnici, glumci Vojislav Voja Brajović i Nebojša Kundačina

Oslobođen carskog srebra i zlata otkrio je prava bogatstva: 150 godina od rođenja Jovana Dučića
Tan2021-12-9_15435251_2 - Copyright Svečana Akademija u čast Jovana Dučića Tanjug/Jadranka Ilić

Dvodnevni završni program Srpske akademije nauke i umetnosti koji je posvećen pesniku i diplomati Jovanu Dučiću (1874-1943), povodom 150. godišnjice njegovog rođenja, počeo je juče u Svečanoj sali SANU besedom čuvenog pesnika i akademika Ljubomira Simovića.

Svečanu akademiju u čast Dučića obeležio je nadahnut govor Simovića, ali i Dučićevi stihovi po Simovićevom izboru, koje su govorili istaknuti dramski umetnici, glumci Vojislav Voja Brajović i Nebojša Kundačina.

Svečana Akademija u čast Jovana Dučića Tanjug/Jadranka Ilić
 

- Put koji je Jovan Dučić prešao kao pesnik, dug je i pun protivrečnosti. A svaki razgovor o tom putu neizbežno počinje od njegove programske pesme „Poezija“ iz ciklusa „Senke na vodi“, u kojoj on poeziju vidi kao nešto ekskluzivno, nešto što se najodlučnije distancira od svakidašnjice - rekao je na početku svoje besede književnik, pesnik i dramski pisac Ljubomir Simović.

Simović je zatim pročitao stih iz pesme „Poezija“ koji glasi: "Mirna kao mramor, hladna kao stena, ti si bledo tiho devojče što sneva".

Prema njegovim rečima, takvo shvatanje poezije dovelo je Dučića do „Carskih soneta“ i „Dubrovačkih poema“.

Svečana Akademija u čast Jovana Dučića Tanjug/Jadranka Ilić
 

Simović navodi da u takvim pesmama sve blješti od zlata, jer su zlatni noževi, pijasevi, posuđe, strele, zidovi i konji takođe potkovani zlatom.

- Ne zaboravimo da jedan od najvećih poštovalaca Dučićevog pesništva, Milan Kašanin, ocenjuje da je nagomilavanje tolikog zlata i blaga ''ne samo nemogućno, već nije ni gospodstveno" - podsetio je Simović, inače veoma značajan i kao dramski pisac, čiji se komadi često igraju širom Srbije i regiona – „Hasanaginica“, „Čudo u Šarganu“, „Putujuće pozorište Šopalović“.

On je primetio da Milan Kašanin (1895-1981), istoričar umetnosti, književnik i likovni kritičar, kaže da "Dučića zanosi, ne monaški Hilandar, nego aristokrstki Dubrovnik".

- To nije ni čudo - navodi Simović - jer Dućića svakako privlači Mediteran, ta atmosfera i kultura.

prelepapoezija.com
 

Kasnije, kada su nastupili balkanski ratovi i Prvi svetski rat, kako kaže pesnik u besedi – „Dučićevo pero počinje da se usijava, tako da je u nizu pesama „Ave Serbia“ i „Himna pobednika“, on opevao srpske pobede.

Dalje je Simović analizirao obiman Dučićev opus kroz vanvremensku poeziju, gde je istakao između ostalog, da se sa maskama, pre Dučića, suočio pesnik Vojislav Ilić, a posle Dučića ovaj motiv uzima Miloš Crnjanski u antologijskoj pesmi „Lament nad Beogradom“.

- Ko se krije iza tih maski? Uhode, ubice, a možda i Bog ili neka sila koja je Boga stvorila kao masku? - pita se Simović i nastavlja.

- I ne samo da čovek ne zna ko se iza tih pretećih maski krije, nego, što je još gore, ne zna da li je možda i on sam samo nečija maska - podvukao je dramski pisac.

Svečana Akademija u čast Jovana Dučića Tanjug/Jadranka Ilić
 

Simović je, takođe, primetio da tek kada se Dučić oslobodio onog spomenutog carskog srebra i zlata, otkrio je prava bogatstva.

- Od pesama koje su ispevali njegova taština i snobizam, preko soneta i salonskh drama i melodrama, Dučić je dospeo do onih sadržaja koji mu otkrivaju noć i hercegovački pejzaž - navodi se u govoru.

Na kraju izlaganja, Ljubomir Simović je rekao da je nemoguće u jednom vremenski ograničenom izlaganju obuhvatiti sve slojeve i složenost Dučićevog pesničkog dela.

- Ipak, nijedna prilika, ma koliko bila ograničena, ne sme se propustiti a da se ne ukaže na to da je on, više nego iko pre njega, razvio i usavršio naš pesnički izraz. Njegove pesme, donoseći nove dramatične sadržaje, formiraju vrh kojim se završava jedna velika pesnička epoha. To je vrh sa koga se ukazuju novi putevi i horizonti, i vrh koji se, kako vreme prolazi, vidi iz sve veće daljine -zaključio je Simović.

Svečana Akademija u čast Jovana Dučića Tanjug/Jadranka Ilić
 

Prema izboru pesnika, glumci su pročitali ukupno 18 pesama Jovana Dučića, svaki po devet - Voja Brajović (Čekanje, Međa, Gozba, Senka, Pesma, Bor, Bukva, Put, Krila) i Nebojša Kundačina (Suncokreti, Jablanovi, Kob, Slutnja, Natpis, Tajna, Noć, Mravi, Zavet).

Nakon toga je održano svečano otvaranje naučnog skupa "Jovan Dučić - pesnik i diplomata". Pre početka radnog dela naučnog skupa prikazan je dokumentarni film "Kroz Trebinje sa Jovanom Dučićem", Alumni Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike