Princ srpskih pesnika koga su proglasili za izdajicu: Vek i po od rođenja Jovana Dučića

07.10.2021

07:01

0

Autor: Dejan Ćirić

„U srpskoj književnosti nemamo nijednog pesnika koji je u svojim esejima toliko nijansirao doživljaj sreće, ljubavi i drugih čovekovih oduševljenja svetom“, ističe akademik Miro Vuksanović

Princ srpskih pesnika koga su proglasili za izdajicu: Vek i po od rođenja Jovana Dučića
Copyright Jovan Dučić / prelepapoezija.com

Svečani skup “Vek i po Jovana Dučića" održan je juče u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU), gde je govor "Dučić o sreći i o ljubavi" održao akademik i književnik Miro Vuksanović.

Besedeći povodom jednog i po veka od rođenja Dučića (1871-1943), Vuksanović je ocenio, između ostalog, da "nemamo još jednog pesnika u srpskoj književnosti koji je u svojim esejima toliko nijansirao doživljaj sreće, ljubavi i drugih čovekovih oduševljenja svetom".

- Zato je Dučić ime za pokazivanje svima - smatra Vuksanović.

Miro Vuksanović Tanjug/Rade Prelić
 

Prema njegovim rečima, Dučić smatra da je "sreća proizvod i mišljenja i umišljaja, da sama po sebi i ne postoji, da je zaludan posao ako se traži u bogatstvu koje jeste životna sigurnost, ali ne više od toga".

- Dučić podseća na verovanja ''da ljubav pomućuje zdrav razum'', jer je reč o osećanju, istinskom samo kad je slepo, da se to ne može meriti razumom, da se ''žena može samo voleti ili ne voleti, ali da se ne daje razumeti - ističe Vuksanović.

Po njegovom mišljenju, niko u srpskoj literaturi nije kao Dučić na umetnički način uzvisio pojam sreće i ljubavi, niko kao on nije našao pun smisao sreće i ljubavi u čoveku koji voli ženu i u ženi koja voli čoveka.

- To nije malo dostignuće iako nije celinom savremeno. Dučić je virtuoz svog doba i tako ga treba čitati. Jedan među svojima. Majstor svoga posla - rekao je književnik.

Miro Vuksanović Tanjug/Rade Prelić
 

Prema njegovim rečima, Dučić je bio "pesnik sa velikim uspehom i čovek sa bogatim životom".

- To je doista mnogo onima što o njemu šire anegdote ljubomore i zavisti. Sad, kao i nekad, dodaje mu se i ono što nije, da bi dodavači nekako postali viši no što jesu - upozorio je Vuksanović.

Akademik je rekao da su u poslednjih sto godina pokušavali da Dučiću oštete zvanje „princ srpskih pesnika“, da ga proglase za izdajicu, mada je malo takvih vernika svom narodu i jeziku tog naroda.

Govoreći o tvorcu dela kakva su "Blago cara Radovana", "Jutro sa Leutara" ili "Gradovi i himere", Vuksanović je rekao da je Dučić rođen, rastao, živeo,  preminuo i pokopan u srpskom jeziku i srpskoj poeziji.

- Svaki pokušaj da ga nađemo izvan toga i bez smisla je uzaludan. Dučić je pevao na svom jeziku kao niko pre njega i kao što se teško može ponoviti. Stih je Dučićev zavičaj. Misao je Dučićev zavet - rekao je Vuksanović.

Jovan Dučić / prelepapoezija.com
 

U SANU je 2021. godina posvećena Dučiću, sa planiranim naučnim skupom, svečanom akademijom i tematskim skupovima kao i uz objavljivanje pratećih publikacija.

U okviru obeležavanja 150 godina od Dučićevog rođenja, u Galeriji SANU do 7. novembra traje i izložba "Jovan Dučić - Traganje za novim" akademika Zlate Bojović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike