"Jovan Dučić: Traganje za novim": Putevi ka zasluženoj slavi

05.09.2021

16:33 >> 16:39

0

Izložbom Zlate Bojović započinje obeležavanje 150 godina od rođenja jednog od najznačajnijih srpskih pesnika

"Jovan Dučić: Traganje za novim": Putevi ka zasluženoj slavi
Copyright Jovan Dučić / prelepapoezija.com

Izložba “Jovan Dučić: Traganje za novim” akademika Zlate Bojović biće otvorena 7. septembra u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti, a otvoriće je predsednik SANU, akademik Vladimir Kostić.

Ova postavka započinje obeležavanje 150 godina od rođenja Jovana Dučića, koji se smatra jednim od najznačajnijih srpskih pesnika.

Po rečima autorke Bojović, izložba “ima za zadatak da u celini predstavi Dučićeve najvažnije puteve i preokrete u radu i životu, prvenstveno književnom, koji mu je doneo veliku zasluženu slavu, da ga predstavi kao diplomatu i pokaže izuzetnost njegove pojave”.

Jovan Dučić / prelepapoezija.com

Postavka se sastoji od osam celina (odeljaka) koje prate Dučića od rođenja, te preko mnogobrojnih velikih puteva kojima se kretao, sve do kraja života i “povratka” na večni počinak u Trebinje.

Građa za ove odeljke dobijena je iz većeg broja biblioteka i arhiva (iz Trebinja, Narodne biblioteke Srbije, arhiva i biblioteke SANU, privatnih kolekcija, i drugih).

Ovom prilikom će prvi put biti predstavljena i sva prva izdanja njegovih dela, od kojih neka predstavljaju velike retkosti.

Na izložbi je izložena i Dučićeva bista čiji je autor Ivan Meštrović, kao i oko 150 originalnih dokumenata, fotografija, nota (partitura kompozicija na Dučićeve stihove) i predmeta, kao i veliki broj reprodukovanih eksponata.

Jovan Dučić / prelepapoezija.com

Pored toga, za ovu priliku snimljen je i film koji će se prikazivati tokom čitavog trajanja izložbe, a koji dočarava Dučićevo Trebinje i predstavlja sve znamenitosti u tom gradu za koje je Dučić zaslužan (odnosno spomenike koji su podignuti njegovom zaslugom, pre svega spomenik Njegošu), ostatak njegove rodne kuće, kao i njegovo večno prebivalište – Gračanicu.

Kako je najavljeno, dan nakon otvaranja izložbe (8. septembra) biće upriličena Svečana akademija u čast ovog velikog jubileja, a nakon toga, 9. i 10. septembra, biće održan naučni skup posvećen Dučićevom životu i delu.

Pročitajte još

Zbornik radova sa ovog skupa biće objavljen sledeće godine.

Osim toga, u vremenu do skupa će na srpskom i engleskom jeziku biti objavljena i knjiga “Jovan Dučić – život, delo, vreme” koja daje pregled pesnikovog života i rada, uključujući i diplomatske poslove, kao i sliku vremena u kojem je živeo i delovao, sa izborom iz bibliografije na kraju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike