Pesme nastale dok su na Srbiju padale bombe: „Dvojni identitet“ Kornelija Kovača ponovo pred slušaocima

06.12.2021

14:45

0

Kompozicije su odraz njegovih iskrenih emocija i nisu samo vezane uz Beograd, nego i uz njegove dečačke snove, ljubav, Jadran, godišnja doba i druge životne slike

Pesme nastale dok su na Srbiju padale bombe: „Dvojni identitet“ Kornelija Kovača ponovo pred slušaocima
Copyright Kornelije Kovač / ATAImages / Antonio Ahel

“Dvojni identitet” je instrumentalni biser legendarnog regionalnog kompozitora i muzičara Kornelija Kovača, osnivača nekadašnje kultne „Korni grupe“ i člana sarajevskog dragulja zvanog „Indexi“.

Objavljen 2000. godine za izdavačku kuću Komuna, sada se, 11 godina kasnije, ponovno nalazi na CD-u u reizdanju Croatia Records-a.

Album je snimljen u stanu Kornelija Kovača tokom bombardovanja Beograda od strane NATO, a miksovan je u Lucky Sound studiju pod budnim okom Kornelija Kovača i Gorana Šimprage.

Kornelije Kovač ATA Images/Antonio Ahel
 

Sve pesme komponovao je Kornelije, koji je svirao i klavijature, potpisuje programiranje i produkciju albuma, a u svemu su mu se pridružili brojni instrumentalni solisti: Ljubiša Paunić, Rastko Aksentijević, Vladan Vukčević, Vlada Krnetić, Zoran Rašković, Ljubomir Dimitrijević, Zoran Živković, Mladen Arsenijević, Branko Mačić, Vera Ogrizović i Željko Joksimović čiji glas možemo čuti na pesmi “Kao što me je majka volela”. Tu je i glas Steve Žigona na “Pastirskoj pesmi”.

A Kornelijev glas? On je uvijek bio najglasniji u njegovoj muzici. Ove kompozicije su odraz njegovih mentalnih zapažanja i iskrenih emocija. Nisu samo vezane uz Beograd, nego i uz njegove dečačke snove, ljubav, Jadran, godišnja doba i druge životne slike. Život, odrastanje, zaljubljivanje – sve su to teme njegovih instrumentalnih bisera koji diraju dušu.

Kornelije Kovač ATA Images/Antonio Ahel
 

Jer Bata Kovač je čovek s dušom, Nišlija koji je u svom gradu dobio nagradu za životno delo, a svoj život dao je na dlanu i publici. Neizmeran je njegov talenat, ali i spisak pesama na kojima je on radio. Komponovao je najveće hitove, a uz njegovo ime vezale su se najveće muzičke zvezde našeg regiona.

“Dvojni identitet” plod je njegovog talenta i emocija, a znamo da jedno bez drugog ne ide.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: headliner.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike