Noćna mora ili Oskar: Da li će Bredli Kuper konačno stići do holivudskog trona?

06.12.2021

07:45

0

”Giljermo del Toro je napravio neverovatno lep i sjajan film. Scenografija oduzima dah, a gluma je spektakularna, na čelu sa Kuperom koji je doneo najbolju ulogu ove godine“, smatra filmski kritičar Džez Tenglej

Noćna mora ili Oskar: Da li će Bredli Kuper konačno stići do holivudskog trona?
profimedia-0646438182 - Copyright Film "Aleja noćnih mora"/Profimedia

Tek što je premijera filma "Aleja noćnih mora" („Nightmare Alley“), Giljerma del Tora prošla, pohvale su krenule da pljušte, a mnogi su otišli korak dalje, pa su već dodelili tri Oskara ovom filmu.

Premijera filma koji je zasnovan na istoimenom romanu Vilijama Lindzija iz 1946. godine, održana je pre tri dana u Njujorku. Glavne uloge tumače Bredli Kuper kao Sten i Kejt Blanšet kao doktorka Lilit.

Kejt Blanšet u filmu "Aleja noćnih mora" / Promo / MCF
 

Pored njih, u filmu igraju i Vilijam Dafo, Ričard Dženkins, Runi Mara, Toni Kolet i drugi.

Urednik magazina Variety Ramin Situd, među prvima je prokomentarisao film i posebno se osvrnuo na glumu Bredlija Kupera.

”Bredli Kuper će najverovatnije da osvoji Oskara za glumu u „Aleji noćnih mora”, napisao je on, dok je njegov kolega iz istog magazina nekoliko reči hvale posvetio i Del Toru.

”U sklopu „Aleje noćnih mora“ su dva filma. U jednom Bredli Kuper dobija Oskara, u drugom zlatna statua ide na policu vizionarskom režiseru Giljermu del Toru. Može da se desi jedno od ta dva, oba ili ništa, ali u najmanju ruku, trka za tu prestižnu nagradu u kategoriji za najbolju scenografiju je završena noćas”, smatra Klejton Dejvis.

Bredli Kuper u filmu "Aleja noćnih mora"/Profimedia
 

FIlmski kritičar Džez Tenglej ovo ostvarenje je okarakterisao kao briljantno.

”Giljermo del Toro je napravio neverovatno lep i sjajan film. Scenografija oduzima dah, a gluma je spektakularna, na čelu sa Bredlijem Kuperom koji je doneo najbolju ulogu ove godine.“

Sa druge strane, njegov kolega Robert Daniels nije bio toliko oduševljen.

”Nisam impresioniran filmom. Sve je veoma mutno, da nisam bio u stanju da vidim lica glumaca. Bilo je momenata kada sam morao da napregnem oči kako bih video plesača. Film je bio predug, a Bredli Kuper me nije oduševio”, napisao je on u svojoj kritici.

Film “Aleja noćnih mora” / Promo / MCF
 

Ipak, ovo je bila usamljena negativna kritika, s obzirom na to da su pohvale stigle i od Kevina Polovija iz Yahoo Entertainment portala, ali i poznatog pisca i filmskog kritičara Erika Dejvisa.

- Film Giljerma del Tora „Aleja noćnih mora“ je zavodljiv u smislu da vas odvlači u priču o čoveku koji je izgubljen u prevarama. Scene između Kupera i Blanšet su sjajne - istakao je Dejvis.

Prvi film po istoimenom romanu snimljen je još 1947. godine, a dugugodišnji saradnik del Tora, Ron Perlman predložio je reditelju ideju o snimanju nove verzije još 1992. godine, ali tada nisu uspeli da realizuju projekat, jer je prava posedovala kompanija Fox.

Profimedia
 

Kuper je pre premijere otkrio da je delom prihvatio ulogu upravo zbog saradnje sa režiserom i Perlmanom.

- Prihvatio sam ulogu zbog prilike da radim sa svim tim ljudima, prvenstveno sa Giljermom, ali i glumačkom ekipom koja je već bila sastavljena. To je bio san svakog glumca - rekao je holivudski superstar.

Film će u bioskopima širom sveta početi da se prikazuje od 17. decembra.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: B92

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike