Jedan od prvih ukrasa Novog Sada kao Evropske prestonice kulture: Nesvakidašnji performans u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine

27.11.2021

12:20

0

Autor: Dejan Ćirić

Izložba EVROVIZION.CROSSING STORIES AND SPACES tumači nasleđe i budućnost evropskog čoveka kroz vizuru 14 umetnika iz Evrope, među kojima su i oni iz Srbije i regiona

Jedan od prvih ukrasa Novog Sada kao Evropske prestonice kulture: Nesvakidašnji performans u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine
Foto 5@MSUV, fotograf Marko Ercegović - Copyright Promo / Marko Ercegović

U petak, 26. novembra u u Muzeju savremene umetnosti, performansom „Monument: No one ist lost“ umetnice Ivane Ivković otvorena je izložba EVROVIZION.CROSSING STORIES AND SPACES institucije za internacionalne odnose u kulturi iz Nemačke - Ifa (Institut für Auslandsbeziehungen). Na svečanom otvaranju prisutnima su se obratili Branislava Sekulić, direktorka Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, Frank Bauman, direktor Goethe-Instituta u Srbiji i Sanja Kojić Mladenov, kustoskinja izložbe.

Izložba "Evrovizion" Promo/Marko Ercegović/MSUV
 

Branislava Sekulić, direktorka Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, u svom obraćanju je istakla:

- Izložbom koju večeras otvaramo potvrđujemo da smo kulturna institucija koja predstavlja mesto ukrštanja kultura i mesto razmene umetničkih vizija i ideja. Mesto koje je most susretanja i povezivanja umetnika. Ova izložba će biti otvorena do 27. februara 2022. godine i jedna je od prvih u zvaničnog programu Evropske prestonice kulture 2022. godine. Predstavlja put u drugačiju perspektivu. Prozor u nove mogućnosti. Tumači nasleđe i budućnost evropskog čoveka kroz vizuru 14 umetnika iz Evrope, među kojima su i oni iz Srbije i regiona. Prezentuje se u Novom Sadu kao rezultat saradnje Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, Instituta za nemačke internacionalne odnose u kulturi Ifa i Goethe-Instituta u Srbiji, kojima se ovom prilikom srdačno zahvaljujem na podršci i dobroj višegodišnjoj saradnji koju imamo.

Izložba "Evrovizion" Promo/Marko Ercegović/MSUV
 

Izložbu je otvorio performans Ivane Ivković „Monument: No one ist lost“, nastavak multimedijalnog istraživanja umetnice započetog pre nekoliko godina, u kojem stvara performativne tableau vivant situacije (žive slike), u specifičnim kontekstima i mestima. Pitanja identiteta i rodnih stereotipa zauzimaju značajno mesto u delu Ivane Ivković pri čemu ona koristi polunago telo kao performativni instrument ili medijum specifične osetljivosti i senzualnosti. Njena dela su uvek bila usredsređena na iskustva gledalaca, odnosno na njihovu emocionalnu i psihološku percepciju ambijenata i događaja.

Izložba "Evrovizion" Promo/Marko Ercegović/MSUV
 

Na izložbi svoje radove predstavljaju i umetnici Nevin Aladağ, Igor Bošnjak, Vajiko Chachkhiani, Lana Čmajčanin, Johanna Diehl, Petrit Halilaj, Ivana Ivković, Janine Jembere, Vladimir Miladinović, Henrike Naumann, Emilija Škarnulytė, Selma Selman, Slavs and Tatars, i Adnan Softić. Kustoskinje izložbe su Sanja Kojić Mladenov i Sabina Klem.

Izložba "Evrovizion" Promo/Marko Ercegović/MSUV
 

Kokreativna izložba Ifa-e pod nazivom EVROVIZION.CROSSING STORIES AND SPACES bavi se aktuelnom društveno-političkom situacijom u Evropi i idejom evropskog identiteta. U fokusu ima manje vidljive i marginalizovane geopolitičke i kulturne prostore, posebno prostor jugoistočne i istočne Evrope. To su takozvane poluperiferije i mesta raznolikosti, koja u mnogim međunarodnim debatama i izložbenim praksama imaju podređenu ulogu.

Izložba "Evrovizion" Promo/Marko Ercegović/MSUV
 

Za vreme prezentacije izložbe (26.11.2021- 27.02.2022.), održaće se više pratećih programa u Novom Sadu, dok će u februaru 2022. godine, i u galeriji Menjačnica Goethe-Instituta u Beogradu, biti realizovana izložba umetnice Henrike Nauman.

Izložba "Evrovizion" Promo/Marko Ercegović/MSUV
 

Institucija za internacionalne odnose u kulturi iz Nemačke, Ifa (Institut für Auslandsbeziehungen), koncipira, promoviše i realizuje izložbe o likovnoj umetnosti, dizajnu i arhitekturi širom sveta; od istorije Bauhausa do savremene umetničke prakse i savremene fotografije. Ovu umetničku i kulturnu razmenu inicira odeljenje umetnosti Ifa, svojim programima u galeriji u Štutgartu i galeriji u Berlinu, putujućim izložbama, podrškom umetnicima, finansiranjem izložbi, kao i programima za bijenala i konferencije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike