Bio je najbolji bubnjar na svetu do trenutka kada je brutalno ubio majku: Tragična priča o muzičaru koji ne želi da izađe iz zatvora

29.11.2021

16:20

0

Sarađivao je sa Erikom Kleptonom, Šer, Džoom Kokerom, Džonom Lenonom, Alisom Kuperom... Lista muzičara s kojima je radio je predugačka

Bio je najbolji bubnjar na svetu do trenutka kada je brutalno ubio majku: Tragična priča o muzičaru koji ne želi da izađe iz zatvora
dzim gordon bubnjar1 - Copyright Prntscreen/Youtube/padrin0

Bubnjar Džim Gordon bio je jedan od najtraženijih muzičara na svetskoj sceni šezdesetih i sedamdesetih godina, a tokom karijere je radio sa najvećim zvezdama svetske muzičke scene.

Sarađivao je sa Erikom Kleptonom, Šer, Džoom Kokerom, Džonom Lenonom,  Alisom Kuperom... Lista muzičara s kojima je radio je predugačka.

Karijeru je započeo 1963. godine kao sedamnaestogodišnjak u bendu „The Everly Brothers“ i ubrzo se probio na sceni Los Anđelesa. Snimao je albume sa Litl Ričardom, Džinom Klarkom, bendom „The Beach Boys“ i drugima, a na vrhuncu karijere bio je toliko zaposlen da je u jednom danu svirao u tri različita grada. Dešavalo se da ujutru bude u Los Anđelesu, po podne na koncertu u Las Vegasu, a uveče u San Dijegu, nakon čega bi se vratio u Los Anđeles.

Prntscreen/Youtube/padrin0
 

Često je nastupao s legendarnim Erikom Kleptonom, a osim bubnjeva, ponekad je svirao i klavir. Upravo je Gordon zaslužan za hit pesmu “Layla”, koju je snimio sa Kleptonom, s kojim je kasnije obišao čitav svet.

Kada ga je primetio Frenk Zapa, zamolio ga je da mu pomogne u bendu, pa su zajedno nastupali širom Amerike.

Gordon je u jednom trenutku počeo da čuje glasove u glavi, i bilo je jasno da ima šizofreniju, što su primetile i njegove kolege. Američki mediji su pisali o tome kako je čuo glas svoje majke, zbog čega se izgladnjivao i nije mogao da spava, niti da svira bubnjeve.

Godine 1983. napao je svoju majku čekićem, a zatim je nožem izbo do smrti.

Prntscreen/Youtube/padrin0
 

Kada je završio na sudu, prihvaćena je njegova odbrana zbog dijagnoze, kojom su mu utvrdili akutnu šizoferniju. U julu 1984. godine dobio je presudu po kojoj je kažnjen na 16 godina zatvora. Kazna mu se do danas produžavala, a navodno je naglasio kako ne namerava da napusti zatvor.

Posle nekoliko saslušanja na kojima se nije pojavio bilo je jasno kako je njegova lična odluka da ostane doživotno u zatvoru.

Od 2020. godine služi kaznu u medicinskom i psihijatrijskom zatvoru u Vakavilu u Kaliforniji.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: headliner.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike