Polunago muško telo kao medijum senzualnosti: Specifičan performans inspirisan Poslednjim sudom (FOTO)

23.11.2021

13:08

0

Autor: M. Cukić

"Delo govori o strahu od nepoznatog, o tome da vidimo sebe suočene sa drugima i o onome što se dešava nakon što smo razumeli drugog u širokom spektru svih izazova prihvatanja i življenja u slobodi"

Polunago muško telo kao medijum senzualnosti: Specifičan performans inspirisan Poslednjim sudom (FOTO)
Foto 1@MSUV, fotograf Marko Ercegović - Copyright Promo / Marko Ercegović

Performansom "Monument: Bez izgubljenih" umetnice Ivane Ivković 26. novembra u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine biće otvorena izložba "Evrovizion. Crossing stories and spaces".

Na otvaranju će biti prisutna kustoskinja Sanja Kojić Mladenov, kao i umetnice i umetnici: Igor Bošnjak, Važiko Čačkjani (Vajiko Chachkhiani), Lana Čmajčanin, Ivana Ivković, Vladimir Miladinović, Stan de Natris (Slavs and Tatars) i Adnan Softić.

Performans predstavlja nastavak multimedijalnog istraživanja umetnice, započetog pre nekoliko godina, u kojem stvara žive slike u specifičnim kontekstima i mestima. Pitanja identiteta i rodnih stereotipa zauzimaju značajno mesto u delu Ivane Ivković pri čemu ona koristi polunago muško telo kao performativni instrument ili medijum specifične osetljivosti i senzualnosti. Njena dela su uvek bila usredsređena na iskustva gledalaca, odnosno na njihovu emocionalnu i psihološku percepciju ambijenata i događaja.

Promo / Marko Ercegović
 

Ovaj rad problematizuje proces dekonstrukcije i rekonstrukcije rodnih uloga u političkom, etičkom i simboličkom promišljanju biopolitike ženske percepcije. Veća grupa muških izvođača, u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, uz minimalnu koreografiju odigrava scenario koji predstavlja razvijenu kompoziciju Poslednjeg suda – dekonstrukciju ove biblijske predstave kojom se "ponovo oživljava" trenutak neposredno nakon nje.

- Posle svake revolucije stvara se novo nebo, ali šta pojedinac radi u tom prostoru novoosvojene i stečene slobode? Ovo delo govori o strahu od nepoznatog, o tome da vidimo sebe suočene sa drugima i o onome što se dešava nakon što smo razumeli drugog u širokom spektru svih izazova prihvatanja i življenja u slobodi - objašanjavaju autori.

Promo / Marko Ercegović
 

Kokreativna izložba ifa-e pod nazivom "Evrovizion. Crossing stories and spaces" bavi se aktuelnom društveno-političkom situacijom u Evropi i idejom evropskog identiteta. U fokusu ima manje vidljive i marginalizovane geopolitičke i kulturne prostore, posebno prostor jugoistočne i istočne Evrope. To su takozvane poluperiferije i mesta raznolikosti, koja u mnogim međunarodnim debatama i izložbenim praksama imaju podređenu ulogu.

Na izložbi će svoje radove predstaviti umetnice i umetnici Nevin Aladağ, Igor Bošnjak, Vajiko Chachkhiani, Lana Čmajčanin, Johanna Diehl, Petrit Halilaj, Ivana Ivković, Janine Jembere, Vladimir Miladinović, Henrike Naumann, Emilija Škarnulytė, Selma Selman, Slavs and Tatars, i Adnan Softić. Kustoskinje izložbe su Sanja Kojić Mladenov i Sabina Klemm.

Promo / Marko Ercegović
 

Izložbu čine i putujuća biblioteka, dostupna svim posetiocima izložbe, internet prezentacija projekta i prateći programi.

Institucija za internacionalne odnose u kulturi iz Nemačke, ifa (Institut für Auslandsbeziehungen), koncipira, promoviše i realizuje izložbe o likovnoj umetnosti, dizajnu i arhitekturi širom sveta; od istorije Bauhausa do savremene umetničke prakse i savremene fotografije.  

Promo / Marko Ercegović
 

Izložbu organizuje institucija za internacionalne odnose u kulturi iz Nemačke - ifa (Institut für Auslandsbeziehungen), u saradnji sa Muzejom savremene umetnosti Vojvodine i Goethe-Institutom Srbije, i deo je programa "Novi Sad - Evropska prestonica kulture 2022".

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike