Otvoren Festival autorskog filma: Posebno iznenađenje za Gorana Markovića (FOTO)

27.11.2021

08:05

0

Autor: Dejan Ćirić

Čuvenom reditelju je dodeljena nagrada za životno delo

Otvoren Festival autorskog filma: Posebno iznenađenje za Gorana Markovića (FOTO)
TDP04695 - Copyright Otvaranje 27. Festivala autorskog filma Promo/FAF

Na svečanom otvaranju 27. Festivala autorskog filma publici su se obratili direktor festivala Igor Stanković, umetnički direktor festivala Srđan Vučinić, selektor Stefan Ivančić, predsednik saveta festivala Srdan Golubović, selektorka Maša Seničić, kao i dobitnik nagrade za životno delo reditelj Goran Marković koji je zvanično proglasio ovo izdanje festivala otvorenim.

Otvaranje 27. Festivala autorskog filma Promo/FAF
 

Direktor festivala Igor Stanković zahvalio se svim sponzorima, prijateljima i partnerima festivala, kao i bioskopskim salama u kojima se ove godine održava Festival autorskog filma. Za kraj svog obraćanja, zahvalio se i medijskim prijateljima, ali pre svega osnivačima festivala, kao i vernoj publici festivala.

„Odvažan, nepredvidiv, iracionalan i začudan autorski svet 27. Festivala nudi nam zavidnu količinu antitela za virus nove nerealnosti u kojoj smo se našli“, Stanković je citirao Srđana Vučinića i pozvao ga da se pridruži na bini zajedno sa selektorom Stefanom Ivančićem.

Otvaranje 27. Festivala autorskog filma Promo/FAF
 

Srđan Vučinić je zatim publici ponudio kratku i duhovitu šetnju kroz ovogodišnji program, pozivajući je da isprati bogatu i raznoliku selekciju 27. Festivala autorskog filma.

- Živimo u trenutku i vremenu kada je film istisnut iz bioskopa. U mraku bioskopske sale danas retko vlada tišina jer sadržaj koji je okupirao redovne bioskopske repertoare najčešće je irelevantan. Zbog toga je Festival autorskog filma jedinstven događaj - rekao je Stefan Ivančić i pozvao publiku da u narednih sedam dana „kolektivno gledamo svetove koje ćemo jedino moći da doživimo na Festivalu autorskog filma.“

Otvaranje 27. Festivala autorskog filma Promo/FAF
 

On je zatim pozvao Srdana Golubovića i Mašu Seničić kojima je pripala čast da, prema rečima Seničićeve „predstave reditelja čiji su filmovi snažno odredili način na koji gledamo Beograd i način na koji čitamo prepoznatljive mikrokosmose unutar našeg društva.“ U pitanju je Goran Marković kome je na ovogodišnjem festivalu dodeljena nagrada za životno delo.

- Goran Marković jedan je od retkih autora, ne samo u domaćoj, nego i u evropskoj i svetskoj kinematografiji, koji je izgradio beskompromisan autorski svet uz izuzetan osećaj, potrebu i komunikaciju sa publikom - rekao je Golubović, a zatim pozvao Markovićeve bivše studente, prisutne u sali, da se takođe popnu na binu i zajednički dodele nagradu našem slavnom filmskom autoru.

Otvaranje 27. Festivala autorskog filma Promo/FAF
 

Iznenađen ovim gestom, Goran Marković je prihvatio nagradu i objasnio značaj Festival autorskog filma za njega samog.

- Najznačanije je to što je ovaj festival okupio publiku koja je bila drugačija od ostalih. Za ovih 27 godina pojavile su se čitave generacije ljudi sa prefinjenim ukusom, hrabrošću i zainteresovanošću za nešto što je istina ili novina. Uvek je to bio bastion prema neukusu i prema teškim vremenima i mesto gde možete naći utehu - zaključio je Marković i festival proglasio zvanično otvorenim.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike