Sadašnjost kao groznica puna nasilja i nežnosti: Počinje Festival autorskog filma (FOTO/VIDEO)

26.11.2021

10:13

0

Autor: M. Cukić

Film "Petrov u gripu" svečano otvara onlajn svet festivala i prikazuje apsurdno i halucinogeno putovanje kroz jedan dan u životu strip crtača u postsovjetskoj Rusiji u kojoj prošlost nikada nije prošlost...

Sadašnjost kao groznica puna nasilja i nežnosti: Počinje Festival autorskog filma (FOTO/VIDEO)
1626168950090_0620x0435_26x0x1001x702_1626169013867 - Copyright Promo / Festival autorskog filma

Dvadesetisedmo izdanje Festivala autorskog filma počinje večeras u saradnji sa MojOFF platoformom (onlajn deo festivala koji će trajati do kraja decembra).

Ovogodišnje izdanje svečano otvara u 19.30 časova u Kombank dvorani film "The French Dispatch" Vesa Andersona, a u bogatom programu festivala publiku očekuje više od 70 filmova.

Osim inostranih ostvarenja, pred posetiocima Festivala autoskog filma naći se će i domaće premijere nagrađivanih ostvarenja – „Kelti“ Milice Tomović i „Elegija lovora“ Dušana Kasalice.

Ljubitelje virtuelnog onlajn bioskopa MojOFF očekuje devet ostvarenja sa ovogodišnjeg Festivala autorskog filma. Ovogodišnja kanska Nagrada direktoru fotografije za tehnički doprinos dodeljena je ostvarenju "Petrov u gripu" ruskog reditelja Kirila Serebrenikova koji svečano otvara onlajn svet FAF-a večeras u 22 časa.

Film prikazuje apsurdno i halucinogeno putovanje kroz jedan dan u životu strip crtača u postsovjetskoj Rusiji u kojoj prošlost nikada nije prošlost, a sadašnjost predstavlja groznicu punu nasilja i nežnosti koju pokreće alkohol, i gde su stvarnost i običan život – poprilično neobični. Film je zasnovan na romanu "Petrovi u gripu i oko njega" Alekseja Saljnikova.

Promo / Festival autorskog filma
 

Publika će imati priliku da pogleda još 3 filma iz selekcije glavnog programa 27. FAF-a : rumunsku dramu "Baksuzni seks ili luda pornografija", izraelski film "Ahedino koleno" i kinesko ostvarenje "Povezi me".

Dobitnik nagrade za Najbolji scenario u Kanu, film "Povezi me", zauzeće svoje mesto od 20 časova u subotu 27. novembra.

Promo / Festival autorskog filma
Film "Povezi me"

"Povezi me" je adaptacija kratke priče "Drive My Car" Harukija Murakamija iz njegove zbirke priča "Muškarci bez žene". Dobitnik nagrade za najbolji scenario i FIPRESCI nagrade kritike u Kanu za ovaj film, ali i Srebrnog medveda u Berlinu za film "Kolo sreće i fantazije" (oba iz 2021. godine), Rjusuke Hamaguči je trenutno najznačajniji savremeni japanski filmski reditelj. Dvoje usamljenih ljudi, pozorišni reditelj i šoferka, voze se svakoga dana u crvenom SAAB-u 900. Svakom novom vožnjom polako otkrivaju jedno drugom tajne i detalje iz bolne prošlosti.

- Hamaguči je inspiraciju za film pronašao u sećanju na razgovore koji se rađaju samo u zatvorenom pokretnom prostoru, a "pošto je to prostor koji se kreće, zapravo ga nema nigde i ponekad nam to mesto pomaže da otkrijemo aspekte sebe koje nikada nikome nismo pokazali ili misli koje ranije nismo mogli da izrazimo rečima - zaključio je autor.

Promo / Festival autorskog filma
Film "Povezi me"

U sklopu takmičarskog programa, MojOFF će prikazati dva ostvarenja "107 majki" i "Opuštanje pesnica", iz nove selekcije Sirovo na programu će se naći i islandski film "Jagnje", dok će u okviru Bande a part selekcije publika imati priliku da pogleda portugalsko ostvarenje "Dnevnici Atsugva" i italijanski nemi film "Pećina".

27. Festival autorskog filma dostupan je svim novim korisnicima MojOFF platforme uz pretplatu na GOLD mesečni paket po simboličnoj ceni od 1 RSD ili uz mogućnost kupovine samo FAF kolekcije uz koju korisnici dobijaju i besplatan kod za praćenje MojONline filmskog festivala. Filmovi će biti dostupni od naznačene satnice do kraja decembra 2021. godine. Sve informacije o satnici projekcija nalaze se na zvaničnom sajtu mojoff.net, kao i na oficijalnoj Fejsbuk stranici platforme MojOnlineBioskop. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike